Pripažinkime, kad Lietuvoje tikrai yra ką pamatyti. Be numylėtojo pajūrio turime nemažai nacionalinių ir regioninių parkų, dvarų, o ir paprastesni miestai ir meisteliai žavi savo savitumu bei šiltais žmonėmis. Tad po Lietuvą pakeliauti tikrai verta. Štai keletas pagalbininkų, kurie padės suplanuoti kelionę ir pasiūlys puikių kelionių idėjų.

Įdomiausios kelionės po Lietuvą

Tai kelionių žinynas, kuriame pateikiame 70 įdomiausių kelionių maršrutų po Lietuvą pėsčiomis ir automobiliu, aplankant iki 1100 vertingiausių šalies objektų. Žinynas iliustruotas puikios kokybės nuotraukomis, žemėlapiais ir informacinėmis lentelėmis, kurios pravers kiekvienam keliaujančiajam.

Kiekvienas šiame žinyne atras tai, kas jį nustebins, sužavės ir bus pirmą kartą matyta. Juk tikrai dar ne viską aplankėte Lietuvoje. Šis leidinys skirtas prisiekusiam keliautojui, kuris trokšta aplankyti ne tik tolimas šalis, bet ir pažinti savo gimtąjį kraštą – Lietuvą. Juk čia tiek daug dar neištyrinėtų kampelių ir nematytų kraštovaizdžių.

Kelionių žinyne rasite:
• 70 parengtų maršrutų pėsčiomis ir automobiliu
• 700 spalvotų iliustracijų
• 1100 lankytinų vietovių aprašymų
• detalius 1:250 000 mastelio žemėlapius su pažymėta kelionės eiga
• informacines lenteles su maršruto ilgiu (km), trukme (val.) bei kita keliautojams naudinga informacija

Įdomiausios kelionės po Lietuvą aktyviai

Tai antrasis kelionių žinyno tomas, kviečiantis visus pakeliauti po Lietuvą kitaip. Žinyne pristatoma 70 geriausių kelionių idėjų po Lietuvą dviračiais, baidarėmis, laivais, oro transportu, netgi – žirgais. Kiekvieno keliautojo laukia daug naujų maršrutų, aplankant per 850 lankytinų vietovių. Tai puiki galimybė pažinti Lietuvą, istorines ir dar neatrastas vietas, pakeliauti po gražiausias savo šalies vietoves kitaip – aktyviai.

Kelionių žinyne rasite:
• 70 parengtų maršrutų dviračiais, baidarėmis, laivais ir net oru
• apie 600 spalvotų iliustracijų
• per 850 lankytinų vietovių aprašymų
• detalius 1:250 000 mastelio žemėlapius su pažymėta kelionės eiga
• informacines lenteles su maršruto ilgiu (km), trukme (val.), sudėtingumo lygiu bei kita keliautojams naudinga informacija
• daug tikrų ir legendomis apipintų faktų

Ypatinga Lietuva. Keliaujame po saugomas teritorijas

Net trečdalyje Lietuvos teritorijos žaliuoja miškai. Apie 15,7 proc. Lietuvos ploto užima saugomos teritorijos. Lietuvoje suskaičiuojama 341 saugoma teritoja: 5 nacionaliniai ir 30 regioninių parkų, apie 300 draustinių, 6 rezervatai. Tik nemanykite, kad saugomos teritorijos uždaros ir nesvetingos. 

Atvirkščiai – čia vedamos ekskursijos, rengiama edukacinė veikla, atsinaujinę laukia lankytojų centrai. Atvykę į bet kurį nacionalinį, regioninį parką ar rezervatą sužinosite daug naujo: susipažinsite su gamtos įvairove, retomis saugomomis gyvūnų ir paukščių rūšimis, pakeliausite po parkus pėsčiųjų ir dviračių takais.

„Ypatinga Lietuva. Keliaujame po saugomas teritorijas“ – tai kelionių žinynas, kuriame pateikiamas 41 kelionės maršrutas po Lietuvos saugomas teritorijas: nacionalinius ir regioninius parkus, rezervatus. Susipažinti su saugomų teritorijų vertybėmis siūlome keliaujant ne tik automobiliu, bet ir pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis, netgi – žirgais. 

Gamtos takais keliaudami po nacionalinius ir regioninius parkus, rezervatus, pamatysite, jog mūsų šalis – išties ypatinga, aplankysite daugiau nei 500 vertingiausių gamtos ir kultūros objektų. Žinynas iliustruotas nuotraukomis, saugomų teritorijų, pažintinių ir mokomųjų takų schemomis bei informacinėmis lentelėmis, kurios pravers kiekvienam keliautojui. Leiskitės į kelionę po įdomiausias ir gražiausias Lietuvos teritorijas!

Žinyne rasite:
• išsamius 41 saugomos teritorijos aprašymus
• specialius lankytojams skirtus maršrutus
• išsamius lankytinų objektų aprašymus
• schemas, padėsiančias nepasiklysti keliaujant

Po Lietuvą su šeima

„Po Lietuvą su šeima“ – kelionių žinynas keliaujantiems su visa šeima. Žinyne pateikiami 25 įdomiausių kelionių maršrutai po Lietuvą pėsčiomis, dviračiais ir automobiliu, aplankant vertingiausius šalies objektus ir visiems kartu gerai praleidžiant laiką. Knygoje kelionių maršrutai pritaikyti keliaujant su vaikais – pateikiami įdomiausi muziejai, edukacinės programos, aktyvios pramogos, parkai, žaidimų aikštelės gamtoje. Kad ir mažiausiems smalsuoliams keliauti nebūtų nuobodu!

Įsimintinos kelionės po didžiuosius Lietuvos miestus, etnografinius regionus, kelionės dviračiais ar tiesiog trumpi, bet įdomūs stabtelėjimai pakeliui į pajūrį – idėjos, norintiems pažinti ir daugiau išmokti. Keliaukite kartu su šeima, nes laikas, praleistas su mylimiausiais žmonėmis, yra pats vertingiausias!

Žinyne rasite:
• 25 maršrutus po Lietuvą
• 250 lankytinų objektų
• kelionių po Lietuvos miestus ir regionus
• kelionių dviračiais
• pramogų ir žaidimų, kad laikas neprailgtų

Iškylos Lietuvoje. Kelionės ir receptai

Tai pirmasis kulinarinis kelionių vadovas Lietuvoje. Jame pateikiama 20 bene gražiausių kelionių maršrutų po Lietuvą automobiliu ir 150 iškyloms skirtų patiekalų receptų. Knygoje receptai pateikiami prie kiekvieno maršruto, atsižvelgiant į to krašto etnografines, istorines ir kulinarines tradicijas: rasime ir tradicinių patiekalų, skirtų gaminti gamtoje, ir šiuolaikinių receptų. 

Patiekalams gaminti daugiausia naudojami populiarūs, gerai Lietuvoje žinomi produktai. Visi receptai pritaikyti lengvai ir greitai maistą ruošti gamtoje iš įvairių produktų: daržovių, sūrio, mėsos, žuvies, vaisių, duonos. Norintys išmokti daugiau sužinos, kaip patiekalus paruošti ne tik tradiciškai (kepsninėje), bet ir ant laužo, žarijose ar žarijų duobėje.

Kulinariniame vadove rasite:
• 20 maršrutų po Lietuvą
• daugiau kaip 150 iškylose gaminamų patiekalų:
užkandžių ir salotų
šašlykų, kepsnių, troškinių
gaiviųjų gėrimų
desertų receptų

Lietuva. 100 vietų, kurias turite pamatyti

Pristatome Jums 100 pačių gražiausių vietų, kurias turite pamatyti Lietuvoje. Kartu tai ir 100 akimirkų, kupinų atradimo, nuostabos, susidomėjimo, 100 progų pažinti, paliesti ir susižavėti. Gal net ir įsimylėti – nors vieną! Tai 100 galimybių įsitikinti, kad gyvename nuostabioje šalyje... 100 procentų tikro lietuviško grožio. Sklaidydami knygos puslapius kartu pakeliaukime po gražiausias Lietuvos vietas, iš naujo pamilkime savo kraštą, atraskime visą šimtą vertingiausių mūsų krašto turtų. Būtent šioje knygoje surinkta 100 unikalių vietų, kurias turi pamatyti kiekvienas save gerbiantis lietuvis.

Tai puiki dovana ne tik sau ar artimajam, bet ir svečiui iš užsienio, nes knyga „Lietuva. 100 vietų, kurias turite pamatyti“ ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba.

Lietuva. 100 renginių, kuriuos verta išvysti

Renginių mėgėjams – vienoje knygoje 100 renginių, kurie vyksta Lietuvoje bent 3 metus iš eilės.

Pasirodo, ir lietuviai moka linksmintis! Ir dar kaip moka! Žuvį gaudydami ar dviratį mindami rungtyniauja, viduramžių riterių kovas ar šių dienų motociklininkų pasirodymus stebėdami džiūgauja, stintas, kleckus, grybus ar vyšnių uogienę skanaudami giria, o paskui nuvargę ir laimingi po žvaigždėtu dangumi kino filmais ar tikra muzika mėgaujasi.

Knyga „Lietuva. 100 renginių, kuriuos verta išvysti“ – tai Jūsų pagalbininkas įdomiam ir turtingam laisvalaikiui. Tai knyga, kuri gali pakeisti Jūsų gyvenimą, išvaikyti nuobodulį, padėti surasti bendraminčių, pamėgti džiazą ar net pagražinti savo figūrą! Sužinokite, ką laisvu nuo darbo metu veikia amžinai jauni, aktyvūs, kūrybingi ir gyvenimą mylintys žmonės.

Lietuvos dvarai ir pilys

Lietuvos dvarai ir pilys – reikšmingi mūsų istorijos liudininkai, per savo gyvavimo laikotarpį būdavę didžiųjų kunigaikščių ir didikų rezidencijomis, kultūros ir švietimo centrais, saugodavę ne tik turtingas bibliotekas, archyvus, meno dirbinių ir paveikslų kolekcijas, bet ir didikų, bajorų šeimų istorijas, jų gyvenimo būdą. 

Knygoje „Lietuvos dvarai ir pilys“ skaitytojai supažindinami su atgimstančiais, sutvarkytais ir naujam gyvenimui prikeltais mūsų valstybės dvarais ir pilimis. Pagal etnografinius regionus suskirstyti 96 gražiausi Lietuvos dvarai ir atskirai išskirtos 10 pilių atskleidžia senąją ir dabartinę savo istoriją. Žvelgdami į senąsias ir šiuolaikines nuotraukas, galime pažinti šį vertingą Lietuvos paveldą – atgimstantį, puoselėjamą ir pasitinkantį lankytojus. Dabar tai – puoselėjami istorijos ir kultūros paminklai, kurių daugelis lankytojus pasitinka čia įrengtomis ekspozicijomis ir vykdoma veikla.

Pasak sudarytojos Dr. Ingridos Veliūtės, dvaras nuo seno buvo suvokiamas ne tik kaip tam tikrų pastatų kompleksas, bet ir kaip apylinkės administracinis, kultūrinis, politinis centras. Pirmųjų dvaro kaip daugialypio kultūros reiškinio užuomazgų, be abejo, reikia ieškoti senosiose pilyse. Nors išlikusios viduramžiškos mūrinės pilys šiandieninėje Lietuvos teritorijoje yra vos kelios, jos neabejotinai kaip ir anuomet yra svarbūs visuomeniniai traukos centrai. 

Valdovui ir kunigaikščiams priklausiusiuose dvaruose nuolat sukiojosi įvairūs diplomatiniai svečiai, virė politinės intrigos, sprendėsi visai šaliai aktualūs klausimai. Čia pirmiausia atkeliaudavo įvairios mados, iš čia vykdyta kultūrinė sklaida į tolimesnius šalies regionus, į mažesnius dvarus ir kaimus.

Sudarytojas Vytautas Kandrotas taip pat dalinosi mintimis apie Lietuvos dvarus ir pilis:

Per 2011–2014 metus tiek privačios, tiek valstybei priklausančios dvaro sodybos atgimė naujam gyvenimo etapui. Daugelis šių didingų statinių ir nuostabių parkų šiandien tarnauja visuomenės reikmėms arba yra pritaikyti turizmui. Juose veikia muziejai, bibliotekos, renginių ir koncertų salės, vyksta menininkų plenerai ir muzikos festivaliai, organizuojamos ekskursijos ir edukacinė veikla. Net ir mažiau žinomos dvaro sodybos daugiau ar mažiau atviros smalsiam keliautojo žvilgsniui, neskubriam pasivaikščiojimui parke ar net šeimyniniam piknikui šimtamečių liepų pavėsinėje.

Lietuvos miestai ir miesteliai

Naujausias unikalus leidinys apie Lietuvos miestus ir miestelius pristato visas 346 miesto ar miestelio statusą turinčias gyvenvietes (kuriose gyvena iki 50 tūkst. gyventojų). Didelės apimties (beveik 500 puslapių!) leidinyje pateikiami gyvenviečių aprašymai, atskleidžiantys jų praeitį ir dabartį. Knyga iliustruota beveik 1000 naujų ir archyvinių nuotraukų, tarsi leidžiančių nukeliauti į praeitį bei žadinančių norą kiekvienam aplankyti Lietuvos miestus ir miestelius.

Tai išliekamąją vertę turinti dovana visiems lietuviams ir Lietuvos svečiams. Knyga skirta ir besidomintiems krašto istorija, ir keliaujantiems po Lietuvą.

Leidinio tekstus parengė knygos sudarytojas istorikas Rolandas Gustaitis kartu su 30 patyrusių autorių komanda. Tekstus padėjo recenzuoti beveik 30 savivaldybių, 155 seniūnijų, muziejų, turizmo centrų darbuotojai ir miestelių bendruomenių nariai.

Pagal etnografinius regionus suskirstyti miestai ir miesteliai atskleidžia senąją ir dabartinę savo istoriją: apie čia gyvenusius ir gyvenančius žmones, vietovių įžymybes, lankytinas vietas. Tai mūsų visų namai, kuriuose užaugome, gyvename, dirbame, kuriuos puoselėjame, gražiname ir norime išsaugoti.

Pasak knygos sudarytojo istoriko R. Gustaičio, dažniau mus maloniai nustebina ne tai, ką mes matome svetimuose kraštuose, bet tai, kas yra šalia, kažkur netoliese, bet dėl tam tikrų priežasčių iki šiol nepažinta. Tikiuosi, kad ir ši knyga apie mūsų kaimynystėje esančius miestus ir miestelius nustebins ir paskatins keliauti, pažinti savo kraštą.

Įdomiausi Lietuvos technikos paminklai

„Įdomiausi Lietuvos technikos paminklai“ – knyga, parengta technikos srities specialistų, supažindinančių skaitytojus su iki šių dienų išlikusiomis technikos paveldo vertybėmis. Ar žinote, kurioje Lietuvos vietoje nutiesti seniausi keliai, geležinkeliai ir tiltai? Kur driekiasi senasis pašto kelias, vadinamas traktu, ir kuriose pašto stotyse ilsėdavosi pavargę keliautojai? 

Ant kalvų lygumose stovintys malūnai, pamaryje ar Baltijos jūros pakrantėje šviečiantys švyturiai, bokštuose valandas skaičiuojantys laikrodžiai ir kiti technikos paminklai kviečia pažinti šimtmečiais saugotą mūsų istoriją. Per šiandienines bei istorines knygos iliustracijas nusikelkime į tuos laikus, kai šie didingi objektai tarnavo žmonėms. 

Ši knyga praturtins Jūsų istorines ir kultūrines žinias, padės išvysti Lietuvos raidą, pažangą, paskatins išlikusius technikos paminklus pamatyti savo akimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)