Ryga garsėja savo dideliu senamiesčiu, kuriame vienas šalia kito esantys Rygos pilis, Parako bokštas ir Laisvės paminklas pasakoja Latvijos istoriją.

Patarimais, kaip gerai praleisti laiką Nepriklausomybės dieną neseniai atšventusioje Rygoje, ką būtina pamatyti, o svarbiausia – per daug neišsileisti, dalijasi Edmundas Pavlovas, patyręs keliautojas ir tarptautinių kelionių autobusu organizatoriaus „Eurolines“ vadovas, rašoma pranešime spaudai.

1. Miestą tyrinėkite pėsčiomis

Būtent Rygoje išlaidauti viešajam transportui neverta. Žymiausi statiniai ir lankomiausi parkai čia yra šalia vienas kito arba nutolę nedideliu atstumu – tikras išsigelbėjimas ir šeimoms su vaikais, ir tiems, kurie nori viską pamatyti, bet dideli atstumai jiems – vargas.

Senamiestyje pamatysite vieną prie kitos išsidėsčiusias miesto puošmenas – Šv. Petro, Šv. Jono bei Šv. Jokūbo bažnyčias. Šalimais ir garsioji katedra bei 14 amžiaus palikimą menanti Rygos pilis.

Ištyrinėjus senamiestį, E. Pavlovas pataria sekti Laisvės paminklo link – tai kaimynės Latvijos nepriklausomybės simbolis. O nuo jo patraukite tiesiai per Brivibas bulvaris gatvę – dešinėje rasite Vėrmanės sodą, įrengtą dar 19 a., o kairėje – Esplanada parką, kuriame galėsite atsipūsti po ilgų vaikštinėjimų. Šiek tiek tolėliau nuo pastarųjų esantis Kronvaldo parkas bus tikra akių atgaiva besidomintiems augalų ir medžių kolekcijomis.

O išalkę užsukite į centrinį Rygos turgų, esantį netoli senamiesčio. Šis turgus kadaise buvo laikomas vienu moderniausių ir didžiausių turgų visame pasaulyje. Čia įsikūręs ir visą parą veikiantis ūkininkų turgus.
Ryga

2. Rinkitės nemokamas pramogas

„Turiningai praleisti savaitgalį Rygoje galima ir neišleidus gausybės pinigų. Štai užkietėjusius istorikus sudomins Latvijos karo arba kitas – pačiame Rygos centre esantis okupacijos muziejus, tuo labiau, kad įėjimas į abu – nemokamas. Ryga žavi ir savo istoriniais paminklais, ir neįtikėtino siaurumo gatvėmis“, – teigė E. Pavlovas.

Bene siauriausia ir trumpiausia gatvė šiame mieste yra Rozena gatvė, kurią rasite senamiestyje. Galintys pasigirti ilgomis rankomis, ištiesę jas sugebės pastatus pasiekti iš abiejų pusių. Beje, vienoje šios gatvės pusėje rasite viduramžių restoraną, kitoje – alaus sodą.

O norintiems iš vietinių lūpų išgirsti apie tikrąją Rygą ir pamatyti atokiausius jos kampelius, siūlomas nemokamas turas po miestą. Kiekvieną dieną 12 valandą nuo Šv. Petro bažnyčios pajuda būrys susidomėjusių.

Beje, gegužės 21-22 dienomis Rygoje – muziejų naktis, todėl šeštadienio naktį duris atvėrę nemokamai apsilankyti kvies Farmacijos, Rygos istorijos ir navigacijos, Latvijos architektūros muziejus ir daugybė kitų.
Ryga

3. Planuokitės iš anksto

„Ryga, kaip ir Krokuva, Varšuva ar Talinas, yra itin pamėgta kryptis tarp ieškančių, kur turiningai praleisti savaitgalį. Kelionę nusimačiusiems bent prieš kelias savaites, patarčiau nedelsti dėl bilietų ir viešbučių“, – teigė E. Pavlovas.

Galima sutaupyti iš anksto pasidomėjus bilietų kainomis. Taip pat didelį dėmesį reikėtų skirti nakvynės viešbutyje paieškoms.

„Kai kurie turistai savo kelionę pradeda planuoti nuo rasto pigaus autobuso bilieto. Tuo tarpu užsisakinėjant viešbutį likus kelioms dienoms iki kelionės, greičiausiai permokėsite, nes kainos pakyla,“ – teigė keliautojas.

Atkreipkite dėmesį ir į miesto dalį, kurioje yra nakvynės vieta. Ar tikrai visada verta apsigyventi pigesniame viešbutyje miesto pakraštyje? Ryga nėra itin didelė, tad geriau apsistoti netoli centro ir nešlaistyti pinigų ir laiko viešajam transportui ar taksi.

E. Pavlovas taip pat pataria net ir vykstant į trumpą savaitgalio kelionę pasidaryti nedidelį planą. Anot jo, planuotis reikia taip, kad kuo daugiau būtų galima apeiti pėsčiomis. Tai padės sutaupyti ne tik laiko, pinigų, bet ir pamatysite daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt