Gražiausiems pasaulio paplūdimiams gresia išnykimas

 (13)
Cancunas
Cancunas
© Shutterstock nuotr.

Daugelis populiarių kurortų su kylančiu jūros lygiu kovoja atveždami ir pildami smėlį, tačiau tai - tik laikinas sprendimas, siekiant išsaugoti paplūdimius, sako mokslininkai.

Ulsterio universiteto Airijoje profesorius Andrew Cooperis teigia, kad paplūdimių papildymas smėliu nesustabdys kylančio jūros lygio. Tokie kurortai, kaip Benidormas, Torremolinos (Ispanija), Kanai (Prancūzija), West Palm Beach (Florida), Atlantic Sitis, (miestas JAV, New Jersio valstijoje, ant Atlanto vandenyno kranto), Virginia Beach (JAV), Cancunas (Meksika) ir greičiausiai besivystantis kurortinis miestas – Dubajus Jungtiniuose Arabų Emyratuose patiria realią grėsmę. Visų šių miestų laukia nemažas iššūkis, kaip išsaugoti nekilnojamąjį turtą prie pakrantės, išsaugoti paplūdimius, kuriuos po truputį pasiglemžia kylantis jūros lygis.

Specialistai teigia, kad daugelis kurortų kovoja su kylančiu vandens lygiu „maitindami“ paplūdimį – atveždami smėlio ir bandydami pakeisti tą smėlį, kurį pasiglemžė vandenynas. Tačiau jei per ateinančius 100 metų jūros lygis kils taip, kaip planuojama - 1 metru, toks būdas pareikalaus dar daugiau išlaidų ir pastangų.

Paplūdimių kurortiniai miestai – dirbtinės konstrukcijos, kenkiančios gamtai, ypač pajūrio zonai. Išsaugoti prie pat vandens pastatytus namus taps sunkiai įmanoma.

Smėlio judėjimą kiek sustabdo betoninių apsauginių sienų statymas, tačiau kylantis vanduo pliažus gali vis tiek nuskandinti.

A. Cooperis teigia, kad ne kaina svarbiausia saugant paplūdimius, o jų planavimas – natūralu, kad smėlis juda, todėl pastatai neturėtų trukdyti gamtai.

Australijos Auksinio Kranto paplūdimių tyrimai rodo, kad ši problema atsiranda netinkamai planuojant ir bandant pataisyti padėtį tik trumpalaikiais darbais. Taigi, matant kaip šylant klimatui neišvengiamai ši problema didėja, reikėtų imtis radikalesnių priemonių, sako mokslininkai.

www.DELFI.lt
 
13
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kelionės ir laisvalaikis

Oktoberfest - vokiška alaus ir derliaus šventė

2014 rugsėjo mėn. 22 d. 12:29
Ruduo – derliaus metas, o po darbų reikia mokėti džiaugtis, ilsėtis ir švęsti. Vokiečiai tai daryti tikrai moka, o savo alaus ir derliaus šventę Oktoberfest yra išgarsinę visame pasaulyje.

„nowJapan 2014” savaitgalis: stebinantis socialinis eksperimentas, jautrūs susitikimai ir diskusijos (1)

2014 rugsėjo mėn. 19 d. 14:57
„nowJapan 2014” savaitgalis: stebinantis socialinis eksperimentas, jautrūs susitikimai ir diskusijos
K.Šešelgio nuotr.
Festivalis „nowJapan 2014” šį savaitgalį Nacionalinėje dailės galerijoje pristatys savo naują programą „Neregėta Japonija“. Šiuolaikinei Japonijos kultūrai skirta festivalio dalis pakvies vilniečius ir miesto svečius išgirsti, pamatyti, padiskutuoti apie kitokią Japonijos pusę.

Aukštosios virtuvės savaitė Prancūzijoje: dveji prašmatnūs pietūs už vienų kainą

2014 rugsėjo mėn. 18 d. 17:58
Aukštosios virtuvės savaitė Prancūzijoje: dveji prašmatnūs pietūs už vienų kainą
Internete prasidėjo registracija tiems, kurie nori paragauti Prancūzijos aukštosios virtuvės patiekalų už pusę kainos. „Jūsų svečias yra mūsų svečias“, - žada organizatoriai. „Tous au Restaurant“ akcijos tikslas yra pakviesti maisto mylėtojus atrasti ir paragauti prancūzų virtuvės skonių įvairovės, išradingumo ir turtingumo.

Įsibėgėja šeštasis japonų kultūros festivalis „nowJapan 2014“ (4)

2014 rugsėjo mėn. 15 d. 19:50
Įsibėgėja šeštasis japonų kultūros festivalis „nowJapan 2014“
K.Šešelgio nuotr.
Šį savaitgalį „Litexpo“ parodų rūmuose iškilmingai atidarytas jau šeštasis japonų kultūros festivalis „nowJapan 2014“. Festivalį pradėjusioje „POP Japonija“ programoje vyko renginiai, skirti populiariajai Japonijos kultūrai.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Ispanijoje (15)

2014 rugsėjo mėn. 19 d. 00:01
Neabejoju, jog man pritarsite – keliaujant malonu atrasti naujas vietas, patirti nuotykių virpulį, o taip pat – ne mažiau malonu mėgautis naujos šalies maisto kvapais ir skoniais. Nesvarbu kur keliaujame: į tolimą šalį ar į gretimą savo šalies regioną, visuomet rūpi atrasti ir paskanauti tradicinių ar egzotiškų patiekalų ir gėrimų.