Mokosi kariauti be ginklo

Vaikystėje skaičiau XIII amžiaus keliautojo Marko Polo pasakojimus apie Kiniją. Negalėjau atsistebėti, kad Šansi mieste yra 12 tūkstančių tiltų, kai mano gimtojoje Vilijampolėje – tik vienas. Nuo to laiko ši šalis man labai imponavo, bet ji atrodė tokia tolima ir paslaptinga, kad nė sapne nesitikėjau ją aplankyti. Dabar, kai vaikystės dienos virto daugybe metų ir atsirado galimybė kojomis paliesti tolimosios Rytų šalies žemę, akimis ieškojau vaizdų, kuriuos susikūriau iš knygos puslapių.

Jų radau, nes Kinija – tai didžiulis ją valdžiusių imperatorių palikimo lobynas: pačiame Pekino centre buvę imperatorių rūmai, Uždraustasis miestas, didžiausi ir geriausiai išsilaikę rūmai pasaulyje, galingiausias Kinijos dinastinės praeities simbolis.

Kinija – tai didžiausia pasaulyje Dangaus ramybės – Tiananmeno aikštė, legendinė Didžioji kinų siena, simbolizuojanti galingą ir nemirtingą imperiją. Tai ir garsioji imperatoriškoji 3000 metų senumo molinė Terakotos armija, sukurta pagal karingojo imperatoriaus Qin Shi norą, kad ir po mirties jo gyvenimas būtų toks pats, koks buvo Žemėje.

Garsiojo Šilko kelio pradžia – senovės sostinėje Sijane. Tai sostinė, kurioje gyveno 13 imperatorių dinastijų. Nuo 1057-904 metų prieš Kristų Sijanas buvo ekonominis, politinis ir kultūrinis šalies centras. Šiandien Sijanas yra viena garsiausių senovės sostinių pasaulyje – kaip Atėnai, Kairas ir Roma.

Longmeno grotose įkurta milžiniška budistų šventykla, Kalno olose iš akmens išskaptuotos Budos skulptūros ir scenos iš jo gyvenimo. Greta to žadą atima Šaolino vienuolyno jaunuolių sugebėjimai kariauti be ginklo.

Per metus 10 tūkstančių jaunuolių išmokomi storiausią stiklą pradurti vienu adatos kirčiu: tai įmanoma tik labiau susikaupus ir susikoncentravus.

Vyrus galima iškastruoti

Mačiau ir visai kitokią Kiniją nei iš M.Polo pasakojimų. Žinia, prabėgo šitiek šimtmečių, nebe metų. Kinijos gatvės užsikimšusios nuo automobilių, autobusų, sunkvežimių, motociklų, dviračių ir pėsčiųjų. Tai visiškas eismo chaosas, kuriame vis dėlto egzistuoja kažkokios taisyklės, nes avarijų pasitaiko labai retai.

Griežta vieno vaiko politika, kai antrą vaiką galima gimdyti tik po penkerių metų, Kinijoje reguliuojamas žmonių prieaugis. Keista, bet šios šalies gyventojų tai nestebina, tam jie nesipriešina.

Į klausimą, ką daro, jei į pasaulį pasibeldžia netyčiukas, kinai atsako paprastai: to negali būti. Ir vis dėlto demografinei politikai atsarginis variantas yra: vyrus galima iškastruoti. Tai žiauru, bet kinai paklūsta draudimams, ne taip, kaip mes, ieškantys būdų draudimams apeiti.

Ištekėjus už užsieniečio šalį galima palikti tik po penkerių metų. Ši nuostata priimta, kad nebūtų fiktyvių santuokų.

Valgoma visa, kas juda

Tam, kad už gydymą nereikėtų mokėti gydytojams, įvairaus amžiaus kinai kiekvieną rytą susirenka parkuose, skveruose ir daro rytinę mankštą. Taip jie saugo sveikatą, nes nemokama Kinijoje tik būtinoji medicinos pagalba.

Saugo kinai sveikatą ir teisingai maitindamiesi, tačiau aš kai kurių jų maisto patiekalų negalėjau praryti. Nežinau, kiek išalkusiam reikia būti, kad galėtum praryti bent kąsnelį žiurkienos ar gyvatienos. Kai kurie mūsų grupės nariai, kauniečiai architektai, tai ragavo. Užgėrė žiurkės tulžies degtine. Be abejo, liko gyvi. Mano laimė, kad patiekalai iš šunienos, pelių, gyvačių pateikiami pagal atskirą pageidavimą. Tai vadinasi gurmanams.

Man patiko vienas mėgstamiausių kinų patiekalų – koldūnai. Vienos vakarienės metu buvome pavaišinti 21 rūšies koldūnais. Jie buvo pagaminti iš jautienos, kiaulienos, buivolo mėsos ir daugybė – iš daržovių. Visi koldūnai ne verdami, bet troškinami, kaip ir daugybė kitų patiekalų. Kavinėse ir restoranuose apstu jūros gėrybių – išsirenki dar gyvą krabą ar vėžlį ir po 20 minučių gauni jį ant lėkštės.

Alkoholiniai gėrimai Kinijoje nepopuliarūs, visur vaišinama arbata, kurios rūšių yra daug. Įdomu tai, kad pirmąkart užplikius arbatžoles vanduo nupilamas. Antrąkart – taip pat. Geriamas tik trečias užpilas, nes toks geriausiai ekstrahuotas. Geros kavos nėra.

Nepaisant, kad turistus aptarnaujantys kinai – nuoširdūs ir kantrūs, turguose ar gatvėse prekiaujantys jų tautiečiai gali labai skaudžiai apmulkinti pirkėją. Pradedant prekių ženklų klastotėmis ir baigiant labai sparčiai paslėptais pinigais.

Įspūdingos statybos

Pekinas rengiasi 2008 metų olimpiadai. Mieste vyksta įspūdingos statybos, restauruojami seni pastatai. Apstu užsienio kompanijų. Olimpinį stadioną stato olandai, vokiečiai ir kitų Europos šalių statybininkai. Tačiau statant gyvenamuosius namus kinai negali išsiversti be senojo kinų tikėjimo ir filosofijos, kurios ištakos siekia 3–2 tūkstantmetį prieš Kristų. Net ir dabar prisilaikoma fengšui. Chiromantijos patarimais pagal fengšui nurodoma, kur turi būti durys, langai, net baldai. Ypač svarbūs skaičiai. Daug kas labai brangiai moka už laimingus automobilių numerius.

Trys savaitės pralėkė kaip trys dienos. Pamatėme tik mažą dalelytę didelės, gražios ir paslaptingos šalies. Pamatėme tokią, kokią įsivaizduojame ne įsigiję pigų rūbą turguje, o tikrą porcelianą.