Didelė tikimybė žūti nuo lauko sargo opiumo kulkos - apie du trečdaliai pasaulinio heroino patenka iš Afganistano.


Be to, visa afganų žemė nusėta bombų, minų bei artilerijos sviedinių. Afganistanui turizmo specialistai skiria aukščiausią, koks tik begali būti, pavojingumo lygmenį.


Antra vieta –
Somalio
valstybei. Šios šalies pakrantės vandenyse knibždėte knibžda piratų, lakstančiių greitaeigiais kateriais su tobulais šiuolaikiniais ginklais ant denio.


Jie siaučia nevaržomi ir plėšia viską, kas tik pasitaiko jų kelyje: jachtas, prekybinius laivus, garlaivius.

Be to, Somalyje tebevyksta pilietinis karas tarp genčių. Jų ugnyje atsidūrę turistai, žurnalistai ir keliauninkai neretai tampa aukomis. Pilietinės armijos kareiviai, neturėdami ką valgyti, nuolat grobia taikius žmones, tikėdamiesi išpirkos arba vidury dienos juos apiplėšinėja. Tai ypač pavojinga vieta.

Trečioje vietoje – Irakas. Šioje šalyje turistų tyko teroristai, juos galabijantys ar imantys į nelaisvę, o taip pat koalicinių pajėgų kariai, kurie pirma šauna, o tik po to uždavinėja klausimus.

Pakankamai aukštas nusikaltimų lygis, o šalies šiaurėje pastebėti paukščių gripo židiniai. Yra tikimybė papulti į susišaudymą tarp sukilėlių bei tarptautinių pajėgų, ar atsirasti pačiame besipliekiančių religinių grupuočių epicentre. Tad adrenalino ir rizikos dozė garantuota.

Ketvirtą vietą tarp rizikingiausių turistams šalių užima Zimbabvė – valstybė su totalitariniu režimu. Policininkų čia bemaž nėra, o jei ir yra, tai jie garsėja neregėtu žiaurumu. Ypač puolami svetimšaliai. Jei kartais sunegaluosite, jokios medicininės pagalbos nesulauksite.

Jei netyčia užklysite į privačią fermerio valdą, savininkas gali jus nušauti net nepasidomėjęs, kas esate ir ko ieškote. Be to, šalyje katastrofiškai stinga kuro, tad galite užstrigti kokioje nors dykynėje pusei metų. Populiarūs kitataučių grobimai. Liūdėti nebus kada!

Penkta – Kolumbija. Pagal statistiką, čia pats didžiausias kiekis nužudymų ir pagrobimų pasaulyje - ne per seniausiai ši šalis, ypač sostinė Bogota, užėmė pirmą vietą pasaulyje, bet kai ten pasidarbavo lietuvis A.Mockus, viskas kiek aprimo ir sostinė nusirito į penktąją vietą.

Tačiau ir dabar šalį drasko nesibaigiantys pilietiniai karai. Partizanai, ginkluoti iki dantų, slapstosi vaizdinguose nacionaliniuose parkuose ir tykoja žioplinėjančių turistų. Tad šioje šalyje būkite itin budrūs.

Ne mažesnė "pokštautoja" Haičio respublika – viena iš pačių neturtingiausių, nestabiliausių pasaulio šalių. Ji nuolat kenčia nuo bado, stichinių nelaimių bei valstybinių perversmų. Be saiko gvelbti įkaitus, ypač svetimšalius – tradicinis Haičio nusikaltėlių užsiėmimas. Daugelis šalies miestų jų kontroliuojami, o policijos gausiai apgyvendintuose rajonuose beveik nesimato. Sunku surasti kur pavalgyti ar atsigerti. Tačiau nežiūrint pavojų, graži šalies gamta traukia turistus.

Septintoje vietoje žiba Demokratinė Kongo respublika. Nuo II Pasaulinio karo laikų šioje šalyje iškeliavo į dausas daugiau nei 4 mln. žmonių. Trapi politinė padėtis Kongą sekina ir nuolat laiko ant pilietinio karo ribos.

Valdžios kariauna, palaikoma Angolos ir Zimbabvės, pliekiasi su sukilėliais iš Ugandos ir Ruandos. Didelė tikimybė papulti į kryžminę ugnį. Tad besigėrint džiunglėmis ir afrikietišku klimatu, svarbu išlaikyti savikontrolę ir budrumą.. Beje, AIDS – bene populiariausia liga šalyje.

Meksika irgi ne rojus, kas myli saugumą ir patogumą. Ši šalis turistui siūlo vaizdingų gamtovaizdžių, skanaus maisto, juokingų skrybėlių ir patį didžiausią reitingą netyčinių nužudymų pasaulyje.

Prekyba narkotikais, kriminalinių bandų šėliojimai pakankamai malonią šalį paverčia pavojinga atvykėliui. Sostinėje kasdien pasmaugiama, pakariama, peršaunama apie 15 tūkst. žmonių. Tad, kas planuojate vykti, būkite pasirengę visokiems netikėtumams!

Toliau žengia Pakistanas – šalis, kurioje nevaržomos karaliauja vietinės islamo ekstremistų grupuotės. Dažnos jų siejamos su garsiąja Al Qaeda. Netgi vietiniai politikai bei, atrodytų, nekaltos religinės mažumos kartkartėmis sudalyvauja vienokiose ar kitokiose pjautynėse.

Šioje šalyje nuolat prieš ką nors protestuojama, mitinguojama. Arčiau sienos su kaimyniniu Afganistanu siaučia teroristų grupuotės. Vykstant vertėtų viską kruopščiai apsvarstyti.

Sąrašą užbaigia Tailandas, žymus savo „bepročiais“ vairuotojais keliuose. Eismas čia nustatytas kairysis, bet tai nedraudžia 12 mln. baikerių važiuoti taip, kaip jiems norisi. Jie nesuka galvos nei dėl šviesoforų, nei dėl pėsčiųjų, kertančių gatvę kur tik jiems šauna.

Kasmet šalyje žūva apie 17 tūkst. eismo dalyvių. Daugiausia dėl miniomis zujančių motorolininkų ar šiek tiek padauginusių alkoholio vairuotojų. Dėl greičio viršijimo dažnai užlekiama, perlekiama, sutrypiama. Pastaruoju metu pagausėjo teroristinių aktų, išplito seksualiniai nusikaltimai. Vis dėlto ši šalis - ne Afganistanas, tad nepametant galvos čia galima saugiai paatostogauti.

Liepos mėnesio žurnale „Kelionės ir pramogos“skaitykite:

Po kalvotąją Žemaitiją
Užmiršta Tibeto karalystė
Apie sunkią ir turtingą lietuvių kelionę po Mustangą.
Balearai –buriuotojų rojus
Trys mėnesiai Zimbabvėje
Savaitgalis Čekijos uolynuose
Viena kelionė – trys pramogų parkai
Atostogų idėjos
Fotokonkursai