Nepalas ir Tibetas – dvi šalys, itin lankomos ieškančiųjų dvasinio kelio, bet jose įdomu ir tiesiog smalsiems turistams. Lankytinų vietų čia tiek daug, kad kartais sunku suvokti, nuo ko pradėti.

Tinklaraštyje „The Inside Track“ pateikiama dešimt pagrindinių objektų, kuriuos būtina pamatyti viešint Nepale ir Tibete.

Nupūskite dulkes nuo kelioninių batų ir pirmyn į Himalajus!

1. Nepalas: Katmandu

Nepalo sostinė yra kosmopolitiškas, žavus miestas, nuo jo galite pradėti savo kelionę po Himalajus. Katmandu alsuoja istorija, jame daug laiko nugludintų šventyklų ir senovinių pagodų, tad laikas šiame mieste neprailgs net ir visko mačiusiam turistui.

Pagrindiniai lankytini objektai – Svajambunato pagoda, milžiniška Budanato stupa ir Karaliaus rūmai. Ieškantieji įspūdingų šventyklų nemažai jų ras Durbaro aikštėje Katmandu, arba Patan Durbaro aikštėje netoliese esančiame Patano mieste.

2. Nepalas: Pokara

Pokaros slėnis su tapybiškais ežerais ir kvapą gniaužiančiais panoraminiais vaizdais yra itin pamėgtas į Himalajus išsiruošusių turistų. Vienas iš didžiausių traukos objektų Pokaroje – Pevos ežeras. Prie šio idiliška ramybe dvelkiančio ežero galima pailsėti, atsipalaiduoti, stebint jo paviršiuje linguojančius ryškiai dažytus medinius laivus arba pasigrožėti vaizdais plaukiojant išsinuomota valtimi. Be to, čia prasideda įspūdingoji Anapurnos kalnų grandinė, į kurią įeina dešimt aukščiausių pasaulio viršukalnių.

3. Nepalas: Čitvano nacionalinis parkas

Dauguma turistų į Himalajus vyksta norėdami savo akimis pamatyti kvapą gniaužiančius kalnus, apžiūrėti senovinius vienuolynus ir pasisemti dvasinio įkvėpimo, tačiau nederėtų pamiršti ir šio regiono nacionalinių parkų. Čitvano nacionalinis parkas buvo įkurtas 1973 m. Tai pirmasis šalies nacionalinis parkas, jis įsteigtas siekiant išsaugoti unikalią regiono ekosistemą. Čitvano nacionalinis parkas užima 932 kvadratinių kilometrų plotą, jame, be įprastų laukinių gyvūnų ir paukščių, gyvena nykstantys vienaragiai raganosiai, tigrai ir siaurasnukiai krokodilai gavialai.

4. Nepalas: Baktapuras

Istorinis Baktapuro miestas yra gana netoli nuo sostinės Katmandu, bet šie du miestai skiriasi kaip diena ir naktis. Baktapure iki šiol propaguojamas tradicinis gyvenimo būdas, laikomasi šimtmečių senumo tradicijų, puoselėjami senieji amatai. Šiame mieste patariame apžiūrėti nuostabiais raižiniais puoštus Malų dinastijos rūmus ir pagodas. Akmenimis grįstos gatvelės, šventyklos ir aikštės čia alsuoja senove. Tačiau jei apsistoti patariame Katmandu, nes sostinėje aukštesni apgyvendinimo standartai.

5. Nepalas: Gokio ežerai

Sagarmatos nacionaliniame parke, esančiame šiaurės rytų Nepale, yra siurrealistiškai atrodantys Gokio ežerai su turkio žydrumo vandeniu. Tai aukščiausiai esantys gėlo vandens telkiniai pasaulyje, ir jų vaizdas atima žadą. Jei turite daugiau laiko, nepatingėkite užkopti į kalnus – gražiausiai šie ežerai atrodo žvelgiant iš viršaus. Šis regionas itin tinka turistams, kurie nori kopti į kalnus, tačiau kol kas baiminasi, kad didingojo Everesto neįveiks. Gražus ir ramybe dvelkiantis peizažas greičiausia įkvėps fotografuoti – pamėginkite užfiksuoti į ežerą besileidžiančią saulę.

6. Tibetas: Lasa

Tibeto sostine Lasa tapo VII a. Ji įsikūrusi pavydėtinai atokioje vietoje – 3650 m. aukštyje, ir yra vadinama vienu iš aukščiausių pasaulio miestų. Tibeto budistams Lasa yra svarbus religinis centras, nes čia tradiciškai gyvendavo Dalai Lama. Miesto peizaže dominuoja ant Marpo kalvos stūksantys Potalos rūmai, kurio bokštai iškilę 117 m virš miesto. Kitos lankytinos vietos – Norbulingos rūmai ir Jokango šventykla, įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

7. Tibetas: Šigadzė

Šigadzė yra antras pagal dydį miestas Tibete. Jis įsikūręs 3900 m virš jūros lygio – aukščiau, nei Lasa. Šiame klestinčiame budistiniame mieste įsikūręs Tašilunpo vienuolynas – didžiulis kompleksas, kurį sudaro stulbinantys pastatai auksiniai stogais ir akmenimis grįstos alėjos. Šį kompleksą 1447 m. įkūrė Gendunas Drupas, pirmasis Dalai Lama. Taip pat nepamirškite aplankyti Maitrėjos šventyklos, kurią tūkstantis meistrų statė ketverius metus.

8. Tibetas: Gjandzė

Gjandzė miestas, įsikūręs vaizdingame Njangču slėnyje, yra vienas iš didžiausių Tibete. Labiausiai į akį vietovėje krenta įspūdingoji, virš miesto ant uolos stūksanti Gjandzė Džong tvirtovė, ir tapybiškas baltas keturių pakopų Gjandzė koplyčių kompleksas, didžiausias kupolo pavidalo paminklas Tibete. Viduje yra daugybė koplytėlių su unikalia sienų tapyba ir statulomis, o vaizdas nuo viršutinių pakopų atima žadą!

9. Lalung La tarpeklis: Tibetas

Keliaudami automobiliu iš Tibeto į Nepalą turite galimybę važiuoti Lalung La tarpekliu – prieš jūsų akis atsivers įspūdingi Himalajų ir Everesto vaizdai, o vėliau maršrutas vingiuos siaurais keliais, nutiestais per vešlius miškingus kalnų šlaitus, šalia gilių prarajų. Nepaprastas grožis!

10. Everesto bazinė stovykla: Nepalas ir Tibetas

Dangų remianti Everesto viršukalnė, iškilusi į 8848 m aukštį, yra aukščiausias ir vienas iš pačių žinomiausių pasaulio kalnų. Jį įveikti ar bent iš tolo apžiūrėti pasiryžę keliautojai plūsta į Everesto bazinę stovyklą, iš kurios pradeda žygį, pakeliui grožėdamiesi panoraminiais peizažais ir šiurkščiomis snieguotomis viršūnėmis, tikėdamiesi bent išvysti dieviško grožio, legendinėmis istorijomis apipintą kalną.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)