Kaip išsirinkti tokį čiužinį, kad ryte atsikėlė jaustumėtės puikiai pailsėję, pataria Šiauliuose, prekybos centre „Bruklinas“, veikiančios specializuotos parduotuvės „Miego imperija“ ekspertai, rašoma pranešime spaudai.

1. Koks čiužinys man tinka: minkštas, vidutinio minkštumo ar kietas?

Paplitusi nuomonė, kad geras čiužinys turi būti kietas. Tačiau svarbu tai, kaip čiužinys prisitaiko prie jūsų kūno. Visi esame skirtingo ūgio, svorio, kūno sudėjimo, fizinio pasirengimo, todėl miegodami ant tokio pat čiužinio jausimės nevienodai.

Čiužinį patariama pirkti specializuotoje parduotuvėje, kur pagal jūsų duomenis (svorį, ūgį, stuburo problemas ir kt.) bus parinktas tinkamiausias čiužinys. Nebijokite atsigulti ant kelių patikusių čiužinių ir rinktis tą, kuris atrodys patogiausias jums.

2. Kaip išsirinkti čiužinį? Į ką atkreipti dėmesį?

Svarbiausia, čiužinys turi atitikti sveiko miego reikalavimus. Geriausiai pailsėsite ant tokio čiužinio, kuris prisitaikys prie jūsų kūno, palaikys taisyklingą stuburo padėtį, nespaus kūno. Tikrai neužtenka vien paliesti čiužinį ar jo pavyzdį ranka. Būtina atsigulti ir išbandyti bent kelis skirtingus čiužinius, gulint ant nugaros, pilvo ir šono. Verta pagalvoti, koks naujasis čiužinys turėtų būti – minkštesnis, kietesnis už turimą, ilgesnis ar trumpesnis, platesnis ar siauresnis.

Taip pat svarbios ir medžiagos, iš kurių čiužinys pagamintas: spyruoklinis, latekso, putų poliuretano, mišriai sluoksniuotas. Nemažai įtakos gerai savijautai miego metu turi ir čiužinio užvalkalas arba apsauginis čiužinėlis.

3. Kas kiek metų reikėtų keisti čiužinį nauju?

Paprastai čiužinys tinkamas naudoti išlieka apie 10 metų, tačiau tarnavimo laikas priklauuso nuo aplinkos poveikio, laikymo sąlygų, priežiūros. Jei čiužinys pradėjo spausti šonus, girgžda verčiantis ant kito šono – laikas jį keisti. Senas čiužinys būna prisigėręs prakaito, apmirusių nusilupusios odos dalelių; gali būti, kad jame gyvena erkutės, nuo kurių galima susirgti alergija, astma ar egzema. Higienos atžvilgiu rekomenduojame čiužinį keisti kas 5-7 metus arba greičiau, jeigu jis įdubo ar susidėvėjo.

4. Kodėl čiužinį geriausia dėti ant grotelių, o ne ant plokštės?

Geriausias pagrindas čiužiniams – lamelinės grotelės. Grotelės leidžia čiužiniui puikiai vėdintis, jų pagalba geriau funkcionuoja čiužinio anatominės zonos, čiužinys ilgiau tarnauja.

5. Kodėl reikia vartyti čiužinius?

Čiužinius reikėtų vartyti, nes jų medžiagoms reikia atgauti ankstesnę formą. Daugelis čiužinių yra dvipusiai, pritakyti vasaros-žiemos sezonams, tad čiužinį rekomenduojama apversti bent jau kartą per pusmetį.

Vienpusius čiužinius (pvz., su viskoelastiniu putų poliuretanu viršuje) rekomenduojame bent du tris kartus per metus apsukti, sukeisti galvūgalį su kojūgaliu. Priežastis yra ta pati – labiausiai įdumbančios vietos grįš į pirminę padėtį ir jūs ilgiau galėsite džiaugtis patogiu miegu.

6. Kas yra anatominės (minkštumo) zonos? Kuo jos naudingos?

Minkštumo (kartais vadinamos anatominėmis) zonos putų poliuretano ir latekso čiužiniuose formuojamos vertikaliomis ir horizontaliomis kiaurymėmis, įvairiomis įpjovomis, o spyruokliniuose čiužiniuose naudojamos skirtingo diametro vielos spyruoklės. Labiausiai spaudžiamos čiužinio vietos (ties pečiais ir dubeniu) daromos minkštesnės. Taip kūno svoris geriau paskirstomas, o stuburas išlaiko taisyklingą padėtį. Paprastai gamintojai nurodo 3, 5 arba 7 minkštumo zonas.

Jos pakaitomis išdėstytos pagal kietumą ir minkštumą. Šios zonos prisitaiko prie kūno (nepriklausomai nuo gulėjimo padėties), svoris tolygiai paskirstomas, todėl miegančiojo stuburas ilsisi. Sumažinamas spaudimas pagrindinėms kūno atramoms, kad būtų kuo mažiau užspaudžiama kraujotaka ir maksimaliai atpalaiduoti raumenys.

7. Kokie čiužiniai tinka vaikams?

Vaikams tinka gerai praleidžiantys orą, vidutinio minkštumo arba kietesni čiužiniai, kurie suteikia augančio vaiko stuburui patikimą atramą.

8. Kokius čiužinius derėtų rinktis didesnio svorio žmonėms?

Žmonėms, turintiems viršsvorio, patartina rinktis kietesnius, labia gerai praleidžiančius orą čiužinius, kurie suteiks tvirtą atramą ir ne taip greitai susidėvės. Tai gali būti spyruoklių čiužinys su storesnės vielos spyruoklėmis, su „Multipocket“ ar „Micropocket“ spyruoklių sistema arba čiužinys be spyruoklių, pagamintas iš kietų medžiagų.

9. Kokias problemas ar nepatogumus gali sukelti netinkamai pasirinktas čiužinys?

Netinkamai pasirinktas čiužinys gali sukelti juosmens skausmą, galūnių tirpimą, jausite nuovargį, mieguistumą atsikėlus. Visada reikėtų paminėti, kokius pojūčius sukelia namuose esantis čiužinys, kad konsultantai galėtų pasiūlyti jums tinkamą čiužinį.

10. Kokios yra dažniausiai pasitaikančios klaidos renkantis arba perkant čiužinį?

Pirkti čiužinį, tik apie jį išgirdus gražioje reklamoje: „Koks stebuklingas čiužinys!“
Pirkti čiužinį, nes tokį turi mano kaimynas.
Pirkti čiužinį remiantis tik konsultanto pasakojimu, ant to čiužinio net neatsigulus arba tik paspaudus ranka.
Pirkti čiužinį, nes jis patinka mano žmonai ar vyrui.
Pirkti labai kietą čiužinį, nes gydytojas patarė, kad visiems, kam skauda nugarą, miegoti ant kieto čiužinio (net nežinant, nuo ko skauda nugarą ar kaklą).
Pirkti čiužinį pas vieno gamintojo atstovą.

Bet kokiu atveju, čiužinį rinktis rekomenduoja specializuotose parduotuvėse, kuriose dirba specialistai ir kuriose galima ant čiužinių pagulėti, juos išbandyti ir tam nepagailėti savo laiko, nes čiužinys perkamas ne vienai dienai ir nuo jo pasirinkimo jūsų savijauta priklausys bent jau artimiausius 5-10 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)