1. Zacvėjaus pilis, Vokietija

Ši pasakų pilis stūkso netoli nuo gausiai lankomų Bonos ir Kiolno miestų, tačiau nepatenka į daugumos turistų maršrutus. Viduramžių pilies sienos, vandens kanalai ir nuostabi aplinka sužavės net viskuo persisotinusį lankytoją. Priklausomai nuo meto, kuriuo lankysitės, šioje pilyje galite išvysti raganas, riterius ar net sutrikusius kupranugarius. Kalėdiniu laikotarpiu pilies kieme vyksta puošni Viduramžių mugė su gotikinėmis parduotuvėlėmis. Daugiau sužinoti galite www.burgsatzvey.de.

2. Betlas, Anglija

Daug kas žino Hastingso mūšį, per kurį 1066 metais normanai užkariavo Angliją, tačiau mažai kas užsuka pažiūrėti, kur jis iš tikrųjų įvyko. Apvažiuokite vaizdingus mūšio laukus, kuriuose žvangėjo ginklai, ir užbaikite savo vizitą apsipirkdami gardžiai kvepiančiose Betlo gatvėse.

Kelią į šį miestą galite rasti tinklalapyje www.visit1066country.com. Nepraleiskite progos pasivaikščioti didingomis Rytų Sasekso grafystės apylinkėmis. Įspūdingas Byči Hedo (Beachy Head) baltasis skardis yra viena nuostabiausių Anglijos vietovių, esanti arčiau negu už vienos valandos kelio nuo Betlo miesto.

3. Amjenas, Prancūzija

Tikra šventvagystė, kad Amjenas, turėdamas dvigubai didesnę katedrą už Paryžiaus Dievo Motinos maldos namus, yra taip mažai lankomas. Amjeno katedra yra tikras inžinerijos stebuklas, kurio sudėtingi mūrai verčia dairytis užvertus galvą. Joje taip pat daug kraupių raižinių (ypač nukirstos Jono Krikštytojo galvos tematika).

Saldumynų mėgėjams patiks vietos delikatesas – Amjeno pyragėliai (macaron d’Amiens). Jų rekomenduojame paragauti pas Jeaną Trogneux (www.trogneux.fr), kur net penkios konditerių kartos išsaugojo originalų šio skanumyno, gaminamo iš medaus, migdolų, cukraus ir kiaušinio baltymų, receptą. Šie sultingi pyragėliai patiekiami su neįtikėtinai tirštu karštu šokoladu.

4. Harlemas, Nyderlandai

Žinoma, sunku atsitraukti nuo daugelio Amsterdamo malonumų. Tačiau Harlemo lankytojų laukia puikus atlygis. XVII a. olandų dailininkas Fransas Halsas čia nutapė vienus garsiausių savo paveikslų, kuriuos galima išvysti jo vardu pavadintame muziejuje. Taip pat verta užversti galvą ir apžiūrėti Šv. Bavono bažnyčios vargonus, kuriais kadaise grojo jaunasis Mocartas. Suvalgę blynų virš judrios ir dailios „Grote Markt“ aikštės nesigailėsite, kad apsilankėte Harleme.

5. Liuksemburgo miestas, Liuksemburgas

Keista, kad miestas, esantis šalies sostine, iki šiol nėra apdainuotas pagyromis, net jei ši šalis yra viena mažiausių Europos valstybių. Liuksemburgas, retai matomas kelionių lankstinukuose, pasižymi intriguojančiais kontrastais ir vienais išradingiausių šiuolaikinio meno kūrinių.

Šis miestas tiesiog užtvindytas turtingų pirkėjų, tačiau jame galima išvysti kur kas daugiau negu bankai ir kostiumuoti klientai. Apsilankykite šiuolaikinio meno muziejuje MUDAM (www.mudam.lu), pasivažinėkite dviračiu miesto gatvėmis ir pasigrožėkite vaizdais: Liuksemburgas įsikūręs virš slėnių, tarpeklių ir miškų. Šiam Europos perlui dydis tikrai nėra viskas.

6. La Korunja, Ispanija

Šiaurės vakarų Ispanijos Santjago de Kompostelos miestas, esantis garsiojo Šv. Jokūbo piligriminio kelio pabaigoje, tikrai sulaukia daug turistų dėmesio. Tačiau vos už 45 minučių kelio įsikūręs daugelio keliautojų nepastebimas La Korunjos uostamiestis, galintis pasigirti turtinga istorija, pavydėtinais paplūdimiais ir dunksinčiu naktiniu gyvenimu. Apsilankykite Marijos Pitos aikštėje, kur stūkso ietį laikančios šio miesto didvyrės statula, ir apžiūrėkite Municipaliteto rūmų fasadą.

Visai netoliese galite pasigrožėti Šv. Jurgio bažnyčia su dviem varpinėmis. Nepraleiskite ir Heraklio bokšto (Torre de Hércules) - švyturio, kuris buvo pastatytas dar romėnų laikais. Pasigėrėkite panorama nuo jo viršaus ir tada leiskitės pasidairyti į žmones Pajūrio alėja (Passeo Maritimo). Nusileidus saulei, Panadero rajone paragaukite tapų, bet jei tikrai norite išlieti vidurnakčio energiją, prisijunkite prie linksmybių Santa Kristinoje, Oleiroje.

7. Olomoucas, Čekija

Kol kiti keliautojai stumdosi alkūnėmis ant Karolio tilto Prahoje, traukiančio turistus tarsi magnetas, jūs galite tyliai sau kikenti, valgydami bulvinius blynus. Olomoucas be abejonės yra gražiausias Čekijos miestas, pagal architektūros žavesį nenusileidžiantis šalies sostinei, tačiau neapimtas tokio chaoso. Jis taip pat turi kelis atsarginius kozirius. Verta pakelti akis į komunistinio stiliaus astronominį laikrodį Horni Namesti aikštėje, paklaidžioti šventomis XII a. vienuolyno salėmis ir pasisotinti tokioje puikioje užeigoje kaip „U Anděla“.

8. Klaipėda, Lietuva

Klaipėda - gyvybingas uostamiestis su vokiško stiliaus pastatais – gali būti laikoma viena linksmiausių Europos vietų. Suradę staliuką „Memelyje“, galite užsisakyti pilnas lėkštes sūrių, alyvuogių ir dešros. Pavalgius rekomenduojame patyrinėti nepaliestus Kuršių nerijos smėlynus, išsikišusius į Baltijos jūrą. Leiskitės į tingią kelionę po Kuršių nerijos miškus, žuvų patiekalų restoranus ir vietos folklorą.

9. Tartu, Estija

Keliautojai, atvykę į šią Baltijos šalį, paprastai pasilieka linksmintis Taline arba išbando šios šalies SPA sanatorijas, tačiau nereikėtų aplenkti ir universiteto miesto Tartu. Išgyvenkite šimtmečių senumo studentišką istoriją, apsilankydami Studentų kalėjime, kurio vienutėse buvo laikomi neklusnūs studentai, ir paklaidžiokite po Tomemegio skulptūrų parką. Vakarienė studentų mieste nesuplonins jūsų piniginės, todėl susiraskite kavinę netoli universiteto ir įsimaišykite tarp jos lankytojų.

10. Lancutas, Lenkija

Lenkijoje yra apsčiai pilių, bet Lancuto rūmus tikrai verta aplankyti. Ši prabangi aristokratų rezidencija užgniaužia kvapą. Per ekskursiją po rūmus galite išvysti išblizgintas pobūvių sales su didžiuliais sietynais. Planuokite savo vizitą www.zamek-lancut.pl/en. Lancuto miestas gali pasigirti turtinga žydų istorija. Verta apsilankyti Lancuto sinagogoje: po nepretenzingu jos eksterjeru slepiasi barokišku šedevru laikomos kolonos ir spalvingos freskos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)