Pasidalinsiu patirtimi ir pasiūlysiu aplankyti dešimt pasakiškai gražių Europos miestukų.

Fjällbacka – miestelis Švedijoje, įsikūręs visai šalia tokio paties pavadinimo uosto, neturi net 900 gyventojų. Turistai dažniausiai jį lanko vasarą. Tai klasikinis Skandinavijos miestelis, spinduliuojantis ramybe, apsuptas pasakiško grožio gamtos. Jame rasite puikius vietinius restoranus, siūlančius šviežias jūrų gėrybes ir žuvies patiekalus. Jei mėgstate aktyvesnį poilsį, iš uosto nuolat plaukioja žvejybiniai laiveliai.

Gearrannan Blackhouse – kaimelis Škotijoje. Žinia, jog Škotija yra salų kraštas. Šis kaimelis irgi ne išimtis – jis įsikūręs Lewis saloje, į kurią galima nuvykti savo automobiliu arba autobusu. Ši vietovė labiausiai džiugina autentika. Ypatinga vieta – devyni seni, atrestauruoti akmeniniai nameliai, kuriuose apsistoja turistai. O pati vietovė yra lyg muziejus po atviru dangumi.

Į kaimelį galima atvykti ištisus metus, tačiau skirtingu metų laiku čia galima užsiimti skirtinga veikla. Nameliuose apsistoję svečiai renkasi pasivaikščiojimus, važinėja dviračiais, žvejoja, plaukioja banglentėmis, mėgaujasi gamta ir šviežiu Atlanto vandenyno oru. Vietinėje kavinėje turistai turi galimybę paragauti naminio maisto.
Alesund – uostamiestis Norvegijoje. Šis miestas yra didesnis (apie 40 tūkst. gyventojų), tačiau gyvuoja jis nuo X a. ir garsėja Art nouveau stiliaus namais. Įdomu, kad pats miestas išsibarstęs po septynias salas, kurios apsuptos nepakartojamo grožio fjordais. Alesund turistus vilioja tiek architektūra, tiek ir gamta. Pasiekti miestą yra nesudėtinga, nes jis turi savo oro uostą, į kurį atskrenda lėktuvai iš Rygos, Londono, Amsterdamo ir kitų Europos miestų. Taip pat Alesund galima pasiekti ir vietiniais traukiniais bei autobusais.
Wengen miestelis yra Berno kantone, Šveicarijoje. Šioje šalyje nepatrauklių vietų tikriausiai išvis nėra. Šveicarija garsėja romantiškais, lyg iš pasakų perkeltais miestukais, nusidriekusiais Alpių papėdėse. Nors Wengen yra kalnų slidinėjimo kurortas (įsikūręs jis aukščiau nei kilometras virš jūros lygio), tačiau aplankyti jį verta ir vasarą. UNESCO saugomos apylinkės gniaužia kvapą stulbinančiais kalnų vaizdais, tyro oro ir niekur neskubančių vietinių gyventojų svetingumu. Miestelio gamtovaizdį savo poemoje „Manfredas“ yra aprašęs pats Dž. Baironas.

Yvoire yra Rhône-Alpes regione, Prancūzijoje. Tai Viduramžių laikų miestelis, kuris šiandien vargu ar turi 1000 gyventojų. Miestukas yra visai ant Ženevos ežero kranto, o jo vietovė skiria dvi šalis – Prancūziją ir Šveicariją. Mietelis – visai nedidukas, tačiau labai jaukus ir romantiškas. Vasarą jo senos, akmenimis grįstos gatvelės ir namai skendi gėlėse, o oras, pritvindytas vaiskios ežero gaivos, kviečia ramiai pasivaikščioti ar jaukioje kavinėje išgerti puodelį kavos. Yvoire oficialiai laikomas vienu gražiausių Prancūzijos miestelių.


Spello miestelis – Umbrijos regione, Italijoje. Jis pastatytas ant Romos imperijos laikų miesto pamatų. Spello raizgo senos ir jaukios gatvelės, todėl net pasiklysti čia būtų labai įdomu. Vasarą miestelėnai gatves papuošia šimtais gėlių. Gal todėl Spello įtrauktas į romantiškiausių Italijos miestelių sąrašą.

Bibury miestelis Gloucestershire grafystėje, Anglijoje dažnai vadinamas gražiausiu šalies miesteliu. Jis garsėja XVII a. statytais smiltainio namais. Seni, neaukšti, smulkmeniškai išpuoselėti namukai su gražiais kiemeliais, Kolno upė ir gamtos peizažai leidžia mėgautis klasikinio angliško kaimelio atmosfera ir atsidurti kurio nors seno Anglijos literatūros klasiko romane. Traukiniu iš Londono šį kaimelį galima pasiekti per ne pilnas dvi valandas.


Rothenburg miestas – Bavarijos regione, Vokietijoje. Šiame šalies regione driekiasi „Romantikos kelias“, jungiantis ne vieną gražų, jaukų, seną ir romantišką miestelį. Rotenburgo miestas yra vienas iš jų. Nors miestas istoriškai ir politiškai buvo gana aktyvus, tačiau iki šių dienų išsaugojo savo klasikinę vokiškąją viduramžių architektūrą. Rothenburg yra margas, labai švarus, tvarkingas ir įdomus. Čia rasite ne vieną muziejų, parką, gynybinę sieną su įstabia panorama ir gausybę jaukių kavinių.
Symi miestelis yra tokio paties pavadinimo Graikijos saloje. Symi gyvena nepilni trys tūkstančiai gyventojų, kurių pagrindinis pajamų šaltinis yra turizmas. Čia išvysite pasakiško grožio paplūdimius, paragausite šviežio, labai gardaus maisto. Miestelis, kaip ir pati sala, yra ideali poilsio vieta, bei kultūrinis traukos centras. Istorija liudija, jog Homeras „Iliadoje“ Symi mini kaip karaliaus Nerono (Trojos kare kovojusio graikų pusėje) valdas. O Tukididas, rašydamas apie Peloponeso karus, minėjo, jog mūšiai vyko ir šioje saloje. Salą jau seniai pamėgo europiečiai, ypač angų ir italų turistai.

Cinque terre yra Italijoje. Išvertus į lietuvių kalbą pavadinimas reiškia „penkios žemės“. Taip vadinami penki miesteliai, įsikūrę uolose, skalaujamose Viduržemio jūros bangų. Visi miesteliai yra mažyčiai, labai romantiški. Kai kurie iš jų pasiekiami tik vietiniais traukiniais arba turistiniais laiveliais.

Senose ir vingiuotose miestelių gatvėse ant jūros kranto yra įsikūrę šeimos restoranėliai, siūlantys namų vyną, pasakiškai aromatingus makaronų patiekalus bei šviežias jūrų gėrybes. Čia būtina paragauti ir naminių ledų. Pasivaikščioti po šiuos mažus Italijos perlus yra neapsakomai didelis malonumas ir neįkainojama patirtis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!