* Šokiruokite. Pasakykite kažką tokio: “Netrukus atskleisiu planą, kuris visiškai pakeis žmonijos veidą!” Nesvarbu, kad tai tik naujo muilo veidui pristatymas.

* Pajuokaukite. Juokas padės klausytojams atsipalaiduoti, jūs jiems labiau patiksite, jie norės išgirsti, ką esate pasiruošę pasakyti. Nejuokaukite, jei jūsų anekdotus paprastai lydi tyla ar išspaustos šypsenos. Savo kalbos įžangą perskaitykite patiems sąžiningiausiems draugams ir paklauskite jų nuomonės.

* Papasakokite istoriją. Taip auditorijos akyse iš nuobodaus viešo pranešėjo tapsite tiesiog žmogumi ir sukursite šiltesnę atmosferą. Tiesa, istorija turi būti trumpa (ne ilgesnė nei 1 min.) ir susijusi su prezentacija. Istorijos tikslas - supažindinti auditoriją su savo pranešimu, tad jei papasakosite istoriją apie savo šunį, o jūsų pranešimas bus apie bankų susijungimus, klausytojai liks nesupratę, ką savo pasakojimu norėjote pasakyti.

* Iškelkite klausimą. Paklausę auditorijos, ką jie mano vienu ar kitų klausimu, leisite jiems pasijusti aktyviais dalyviais. Ir visai nesvarbu, kad paskui pats/-i atsakysite į užduotą klausimą.

Dėstymas - tai jūsų pranešimas. Šioje dalyje turite išdėstyti viską, ką norėjote pasakyti. Kalba neturi būti padrika. Štai keletas patarimų:

* Išskirkite esminius punktus. Romėniškais skaitmenimis sunumeruokite pagrindinius punktus. Jų galėtų būti du ar trys. Šiuos punktus suskirstykite į smulkesnes dalis, sugalvokite pavyzdžių. Tokiu atveju jūsų kalba bus logiškesnė, o auditorijai bus lengviau ją suprasti. Be to, suskirstymas punktais padės aiškiau pamatyti silpnąsias pranešimo vietas ir jas patobulinti.

* Sudarykite “proto žemėlapį“. Ši metodą sukūrė britų mokslininkai 8-ajame dešimtmetyje. “Proto žemėlapis” - tai paprastesnė gairių rašymo versija, naudojama vietoj įprasto sąrašo. Lapo viduryje užrašykite pagrindinį punktą ir nupieškite rodykles į papunkčius. Juos rodyklėmis padalinkite į dar smulkesnes dalis. “Proto žemėlapio” privalumas yra tas, kad savo idėjų nereikia išdėstyti eilės tvarka; pasitelkite kūrybiškumą ir fantazuokite.

Kokį dėstymo būdą bepasirinktumėte, svarbiausia - gerai organizuoti kalbą. Auditorijai turi būti nesudėtinga sekti jūsų mintis.

Pranešimo pabaiga, arba išvados, yra beveik tokia pat svarbi kaip įvadas. Klausytojai tikriausiai jau bus pavargę, todėl privalote rasti būdą, kaip palikti gerą paskutinį įspūdį. Todėl apibendrinkite kalbą keliais sakiniais ir pasakykite ką nors sąmojingo. Tada pasiteiraukite, ar klausytojai turi klausimų. Tai neturi skambėti taip: “Ar turite klausimų? Ne? Šaunu. Ačiū už dėmesį. Viso gero.” Leiskite jiems 10 sekundžių pagalvoti. Jei klausimų bus, į juos atsakykite glaustai (iki 1 min). Jei nežinote atsakymo, neišsisukinėkite. Paprašykite to žmogaus elektroninio pašto adreso arba telefono numerio ir pažadėkite netrukus susisiekti. Arba tiesiog pasakykite: “Atvirai kalbant, nežinau.”

Esminiai dalykai rašant kalbą

Moteris
Apie tai, kaip parašyti gerą pranešimą, yra išleista daugybė knygų. Štai trumpa santrauka:

* Vartokite sinonimus. Pranešimas greitai nusibos, jei nuolat vartosite tuos pačius žodžius. Todėl paieškokite kitokių žodžių bei frazių, kad auditorijai būtų įdomiau.

* Naudokitės sinonimų žodynu. Tai ne sukčiavimas, o žodyno praplėtimas. Juo naudojasi visi geri rašytojai. Įspėjimas: nevartokite sudėtingų, nesuprantamų žodžių.

Jūsų pranešimas turi priminti šnekamąją kalbą, kad ir koks techniškas ir nuobodus yra jo turinys. Niekam nepatinka būti mokomam. Štai keletas gudrybių, ką daryti, kad jūsų pranešimas primintų normalų kasdienį pokalbį.

1. Užduokite retorinių klausimų, lyg tikėtumėtės išgirsti atsakymus; galbūt sulauksite pritariamo klausytojų linksėjimo.

2. Įtraukite žodžius, kuriuos paprastai vartojate kalbėdami, bet ne rašydami (pavyzdžiui, “na”, “pažiūrėkite”).

Jei įmanoma, detaliai apibūdinkite jausmą ar situaciją. Jūsų klausytojams tai bus daug įdomiau nei sausi, nuobodūs žodžiai. Vienas būdų - vartoti “veiksmo” veiksmažodžius. Vietoj žodžio “išmokti” sakykite “išsiaiškinti, ištirti”. Nupieškite vaizdingą paveikslą - tai labai veiksminga. Tarkime, kad pasakojate apie vabzdžių maldininkų pateles, kurios po poravimosi instinktyviai nukanda patinėliams galvas. Štai vaizdingo šios informacijos pateikimo pavyzdys:

“Įsivaizduokite, kad esate patinėlis pačiame jėgų žydėjime ir labai norite meilės. Tačiau ne kartą matėte, kaip patelės nurauna savo meilužiams galvas ir jas suvalgo. Kaip elgtumėtės?”

Humoras tinka beveik visur ir visada, netgi per laidotuves. Svarbiausia - nutaikyti tinkamą momentą. Neapsiriksite, jei savo humorą pirmiausiai išbandysite su draugais. Tik niekada nenaudokite juokų, kurie gali ką nors įžeisti. Visada sveika pasijuokti iš savęs - tačiau nepersistenkite, kad nesugadintumėte savo reputacijos.

Perrašykite savo kalbą - daug daug kartų. Net pačiam geriausiam rašytojui nepavyksta iš pirmo karto parašyti tobulo teksto. Todėl tobulinkite ir perrašinėkite. Išbraukite nereikalingą informaciją (kad ir kokia juokinga ji būtų) ir pasirūpinkite, kad kiekviena parašyta eilutė būtų prasminga.

Šia kalbą galite užrašyti ant 8x13 cm dydžio kortelių. Jas patogu nešiotis, lengva rasti reikiamą informaciją. Tik nepamirškite kortelių sunumeruoti, jei jos netyčia susimaišytų. Tiesa, stenkitės kuo rečiau į jas žvilgčioti, kad klausytojai nemanytų, jog bendraujate su savo ranka.

Bus daugiau. Kitame straipsnyje - apie tai, kaip išmokti kalbą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)