Mintimis apie sporto įpročius ir jo svarbą gyvenime pasidalinę „NDX energijos“ valdybos narys Ignas Staškevičius, DNB banko valdybos narys ir prezidento pavaduotojas dr. Šarūnas Nedzinskas bei vienas programinės įrangos kūrimo bendrovės NFQ įkūrėjų Darius Lebedzinskas sutartinai teigia bent kas antrą dieną savaitėje atrandantys laiko sportui.

Motyvuoja skirtingos priežastys

I. Staškevičius labiausiai mėgsta bėgioti: ilgų nuotolių treniruotei kaskart skiria bent valandą, o dažniausiai dvi. Jis nepraleidžia progos apsilankyti baseine arba esant galimybei paplaukioti jūroje, taip pat nuvykęs į pajūrį sėdasi ant dviračio. Verslininkas prisipažįsta sportuojantis iš pareigos: sau yra prisiekęs kasmet nubėgti 42 km 195 m Vilniaus maratone. „Vargstu kiaurus metus, kad tą vieną rugsėjo sekmadienį lengviau pasiekčiau finišą“, – sako jis.

Š. Nedzinsko gyvenime sportas šalia darbo ir šeimos yra pagrindinis dalykas, nes suteikia energijos, žvalumo, pasitikėjimo savimi ir yra sveikatos bei geros savijautos šaltinis. Didžiąją metų dalį jis dirba su štangomis bei treniruokliais, o vasarą skiria bėgimui, dviračių sportui ir lauko tenisui.

Verslininkas D. Lebedzinskas atranda laiko mankštai namuose, o atlikti jėgos ir kardio pratimus į „Impuls“ jį gena noras išryškinti ir padidinti raumenis, siekis atsikratyti streso bei tiesiog noras gerai jaustis. „Sportuojant kartais skauda raumenis, erzina disciplina, bet nesportuodamas imu jaustis blogiau: krenta ištvermė, labiau jaučiu streso pasekmes, vartoju daugiau prasto maisto. Todėl bandau niekada nesustoti“, – sako D. Lebedzinskas.

Praverčia trenerio patarimai ir kompanija

Ar verslo lyderiai sportuoja patys, ar padedami trenerių? I. Staškevičiaus teigimu, jam labai praverčia plaukimo trenerės patarimai, nes pačiam išmokti techniškai plaukti būtų nelengva. Vis dėlto trenerio vaidmens I. Staškevičius nesureikšmina. Pasak jo, sportuojant savo malonumui svarbiau rasti bendraminčių, su kuriais gera kartu treniruotis.

Tuo tarpu Š. Nedzinskas įsitikinęs, kad treneris ypač praverčia pradinėje stadijoje, tik ėmus sportuoti. „Treneris paaiškina skirtingų pratimų principus ir vertę. Viską supranti geriau ir kokybiškiau, o apsipratęs jau gali sportuoti ir vienas. Apskritai, kadangi sveikatingumo klube esu beveik gyventojas, per ilgą laiką susipažinau su daug trenerių ir visada turėdamas progą klausiu jų patarimų. Tokie patarimai labai vertingi“, – sako Š. Nedzinskas.

Nauda ne tik savijautai

Verslininkai sutaria – sportas naudos atneša ne tik asmeniniam gyvenimui, bet ir verslui. Pasak jų, sportas ugdo discipliną, gebėjimą planuoti laiką ir nuosekliai siekti tikslų, o tai praverčia versle. Be to, fizinis aktyvumas padeda sutvarkyti streso sukeltą įtampą, o išlaisvinta nuo blogų minčių galva gali nuveikti daugiau.

Š. Nedzinskas pastebi, kad fizinio aktyvumo dėka jis ne tik pats yra ištvermingesnis, bet ir kitus gali labiau uždegti, pastūmėti, paraginti veikti.

„Be to, yra ir daug labiau tiesioginės naudos: sportas padeda gauti naudingų verslo kontaktų. Taip pat sportuodami žmonės labiau susidraugauja. Kai kiti verslininkai kartais kviečia į pirtelę pavakaroti, aš sakau, kad geriau prasiminkime dviračiais ir tuo pačiu pasikalbėkime“, – priduria D. Lebedzinskas.

A. Mačiukas: verslininkai tikslus įgyvendina greičiau

Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos (LSKA) vadovas Aurimas Mačiukas, kuris asmeniškai treniruoja ne vieną aukštas pareigas versle užimantį asmenį, pažymi, kad su vadovais dirbti labai įdomu, nes jie reiklūs ne tik kitiems, bet ir sau.

„Pastebiu, kad verslininkai yra labiau negu kiti orientuoti į tikslo siekimą ir teisingai išsikėlę tikslą jį pasiekia greičiau nei kiti. Tiesa, kartais verslo lyderiai per daug susitelkia į tą fizinio aktyvumo sritį, kuri jiems labiausiai sekasi. Tuomet kitos sritys nukenčia. Be to, visiems svajojantiems apie ekstremalius iššūkius, tokius kaip maratonai, pirmiausia patariu tam gerai visapusiškai pasiruošti“, – sako A. Mačiukas.

LSKA vadovo teigimu, priežasčių, kodėl verslo lyderiai net ir būdami itin užimti atranda laiko fizinei veiklai, daug. Dalis taip kovoja su rizikos faktoriais ir sveikatos problemomis. Kitiems fizinis krūvis suteikia daugiau energijos, leidžia apmąstyti asmeninius reikalus. Treneris pažymi, kad reikšmingas ir kitų lyderių pavyzdys, pradedant tuo, kad daug pasaulio galingųjų yra fiziškai aktyvūs, bei baigiant tuo, kad sportuojant galima bendrauti su kitais žmonėmis ir išspręsti verslo klausimus.

„Apskritai sportuojančių vadovų daugėja, nes jie mato teigiamos patirties pavyzdžius. Netgi formuojasi neformalūs verslo žmonių susibūrimai. Vadovai mato galimybes tobulėjimui ir suvokia, kad būdami sveikesni bei energingesni daugiau pasieks ir versle. Tokie vadovai uždega ir savo pavaldinius, kas yra labai sveikintina“, – sako A. Mačiukas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją