Šiuo metu verslininkas lankosi „Litexpo“ parodoje „Studijos“ vyresniųjų klasių moksleiviams ir sako neturįs tikslo į Australiją išvežti visus Lietuvos darbininkus. „Mes skatiname, kad žmonės, ne tik vyktu uzsidirbti, bet taip pat galėtų įgyti išsilavinimą, atveriame naujų galimybių“, - sako lietuvis, prieš beveik ketverius metus pradėjęs vystyti verslą, tapusį tiltu tarp Lietuvos ir Australijos.

- Kaip kilo idėja tapti studijų agentu, sukurti tiltą tarp Lietuvos ir Australijos norintiems studijuoti ir apsigyventi tolimoje šalyje?

- Projektą pradėjau prieš beveik ketverius metus. Tuo metu, kai pats ketinau vykti į Australiją, kreipiausi pagalbos į vieną agentūrą, tačiau man buvo paaiškinta, jog į Australiją geriau nevykti. Agentūra tikino, jog dar neturi patirties su keliaujančiais į Australiją ir paaiškino, jog man būtų daug geriau išvykti į Kanadą. Vis tik įtikinau, juos, kad noriu ne į Kanada, bet Australiją. Bet dėl nelabai kokybiškų paslaugų teko susidurti su daugybe problemų.

- Kodėl išvykstantiems į Australiją prireikia studijų agento pagalbos? Kodėl jie negali savarankiškai bendradarbiauti su universitetais ir jų padedami įsitvirtinti šalyje?

- Australijoje universitetai ir koledžai nenori spręsti studentų problemų, susijusių su vizos gavimu, įsidarbinimu bei apgyvendinimu. Australijos mokymo įstaigos studijų agentūroms moka komisinius už tai, kad šios padeda studentams gauti vizas, parengia studijų dokumentus, pasitinka atvykusius, suranda darbą ir gyvenamąją vietą.

Žmogui, kuris kreipiasi pagalbos į studijų agentą, pastarojo pagalba nekainuoja. Studijų agentūra visada atstovauja studentui, o ne mokymosi įstaigos interesams. Esu vienintelis lietuvis, turintis Australijos valdžios institucijų sertifikatą studijų agento darbui.

Australijoje yra sukurta aukštus standartus atitinkanti sertifikavimo sistema, kuria siekiama apsisaugoti nuo apgavikų, žmonių, teikiančių nekokybiškas paslaugas.

- Ar tarp ketinančių emigruoti į Australiją - tik lietuviai, ar sulaukiate pagalbos prašymų ir iš kitų šalių gyventojų?

- Studijosaustralijoje.lt bendradarbiauja su viena didžiausių ir seniausių Australijoje studijų agentūra, turime daug patirties siekiant gauti studentų vizas. Iš visų lietuvių, kurie vyksta naudodamiesi agentūrų paslaugomis, per mus į Australiją vyksta apie 95 procentai tautiečių. Per mūsų gyvavimo istoriją dar nebuvo nė vieno vizos atmetimo atvejo.

- Kaip pradėjote vystyti šį verslą, nuo ko pradėjote?

- Išvykau į Australiją turėdamas studento vizą. Kaip minėjau, paslaugos, kurias gavau išvykstant, toli gražu nebuvo kokybiškos. Todėl nuo pat atvykimo brandinau mintį, kaip galėčiau padėti atvykstantiems lietuviams suteikti daug išsamesnę informaciją bei suteikti visą paslaugų spektrą, kuris padėtų lengviau adaptuotis naujame pasaulyje. Bet kadangi angliškai beveik nekalbėjau, o ir šiaip buvau atsidūriau visiškai naujoje aplinkoje, buvo sudėtinga pradėti kažką naujo.

- Greičiausiai daugeliui keista, kad jūsų agentūros paslaugos – nemokamos. Iš ko uždirbate?

- Už tai, kad emigrantams padedame gauti studijų vizas, tvarkome studijų dokumentus, surandame darbo ir gyvenamąją vietą, agentūrai sumoka mokymo įstaigos. Jos nenori užsiimti atvykėlių problemų sprendimu, universitetų tikslas – suteikti išsilavinimą. Atvykusius iš Lietuvos mūsų agentūroje konsultuoja ir migracijos teisininkas, tačiau jo paslaugos mūsų studentams taip pat nekainuoja. Jeigu norėtumėte tokią konsultaciją gauti savarankiškai, tektų už valandą pakloti nuo 250 iki 400 Australijos dolerių.

- Kodėl bet kuris panorėjęs išvykti į Australiją, negali to padaryti savarankiškai? Juk yra ir tokia galimybė?

- Lietuvos viešojoje erdvėje - daug bendros informacijos bei subjektyvių komentarų apie galimybes išvykti į tolimą šalį, bet iš tiesų iki šiol nebuvo, kas informacijos srautą profesionaliai susistemintų.

Siūlytume atkreipti dėmesį į vieną svarbų momentą – neišmanančiam tam tikros sistemos žmogui susitvarkyti dokumentus prieš išvykstant – sunkus uždavinys. Tuo labiau, kai yra agentūros, tai darančios nemokamai ir kartais išrūpinančios dar geresnes sąlygas. Mūsų misija – suteikti išsamią informaciją lietuviams apie jų realias galimybes Australijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją