Kas pirma ateina – sėkmė ar laimė? Rodos, kai mums pasiseka, jaučiamės laimingi. Ar ne tam ir siekiame kažko, kad jaustumėmės laimingi?

Kita vertus, pasiekus sėkmę, mūsų sėkmės suvokimas keičiasi – mes keliame kartelę į viršų. Skaniai iškepę pyragą, imame kelti sau didesnius kulinarinius reikalavimus. Nusipirkę gerą automobilį, greitai užsinorime dar geresnio. Radę perspektyvų darbą darbą, greitai pajuntame, kad esame verti dar perspektyvesnio.

Taigi mums reikia vis daugiau, kad jaustumėmės laimingi. Tokiu būdu mes vaikomės laimės, tačiau niekaip neprisirišame jos prie savęs ilgam.

Ar tai ir yra laimė? Tai ar tikrai pirma ateina sėkmė, o tik po to – laimė?

Ne, pirma ateina laimė, ir tik tada ją pasiveja sėkmė (tiesa, ne visada iš karto). Psichika veikia tokiu principu: kai jaučiamės laimingi, tada mums sekasi. Mes greičiau mokomės, efektyviau dirbame, įgauname daugiau jėgų, matome daugiau galimybių ir t.t.

Jausdamiesi nelaimingi, mes prisišaukiame nesėkmę, nes visur nesąmoningai ieškome nelaimės ir nesėkmės patvirtinimų. Smegenys priima beveik vien tik tą informacija, kuri atitinka mūsų įsitikinimus.

Jei manote, kad turtus susikrauna tik vagys, ar tapsite turtingi? Jei jaučiatės beviltiškas, ar Jums pavyks sukurti sukurti gražią šeimą? O ar pavyks įkurti klestinčią įmonę, jei jaučiatės beviltiškas? Užburtas ratas!

Jei taptume laimingi ir pasitikintys savimi, sėkmė pati mus persekiotų. Tai faktas. Laimingų žmonių protas visur ieško laimės ir sėkmės įrodymų. O kas ieško, tas ir randa. Tačiau kaip atrasti tą laimę, jei nėra kuo džiaugtis? Jei nesiseka darbe ar nebedžiugina šeimyninis gyvenimas? Jei nėra pinigų?

Mūsų išorinio gyvenimo atributai (karjera, pinigai, darbas ir pan.) nulemia tik apie 10 proc. mūsų laimės. 90 proc. lieka tam, kaip mes vertiname tai, ką turime. Vadinasi, tik 10 proc., jog gatvėje sutiktas auksu apsikarstęs perspektyvus teisininkas yra laimingesnis nei „Maximos“ pardavėja su prieš 10 metų „Humanoje“ pirktu rankinuku! Ar suvokiate, ką tai reiškia?

Aišku suvokiate, bet ar tikrai tuo tikite? Tai, kad Jūs nepasiekėte puikios karjeros ar neuždirbote kalno pinigų nesuteikia Jums teisės skųstis, jog esate nelaimingas! Laimė slypi mumyse, o sėkmė slypi laimėje.

Tad ką daryti? Atsibusti iš ryto ir priversti save būti laimingu? Ar kartoti visą dieną burtažodį „aš laimingas... aš laimingas... aš laimingas“? Tai agresyvi intervencija į Jūsų susiformavusį ir giliai įsišaknijusį mąstymą. Todėl taip elgiantis, dažnai patiriame atmetimo reakciją.

Mūsų smegenys negali taip greitai patikėti, kad mes laimingi. Mes negalime taip greitai imti mąstyti kitaip. Tačiau remiantis keliomis technikomis, galima perprogramuoti mūsų smegenis. Galime darytis vis laimingesni. Beveik visų technikų, kurias pateikiu apačioje, efektyvumas pagrįstas rimtais moksliniais tyrimais.

Kaip spręsti šią problemą

Išmokime gyvenime matyti teigiamus dalykus. Daugelis iš mūsų esame puikiai įvaldę neigiamo interpretavimo įprotį. Prie to daug prisideda ir televizija, spauda, draugai, mūsų skausminga patirtis, kuri iš tikrųjų buvo neutrali, tačiau mes ją suvokėme neigiamai.

Tačiau mes galime įprasti matyti gerąją gyvenimo įvykių pusę.
Kiekvieną dieną užsirašykite po penkis naujus dalykus, už kuriuos jaučiatės dėkingi. Taip parodysite smegenims protui, į ką tikrai reikia kreiptį dėmesį.

Be to, galvodami apie mus džiuginančius dalykus, nuolat juos turėsime galvoje (ieškodami vis naujų, prisiminsime senus), todėl mūsų nuotaika gėrės. Taip darykite maždaug mėnesį. Per tą laiką smegenys supras, kas iš tikrųjų Jums yra svarbu.

Taip pat kiekvienoje nesėkmėje ar liūdname įvykyje stenkitės įžvelgti ką nors gero. Pritariu (o kaip čia nepritarsi tokiai protingai minčiai!) verslininkui H. Fordui, pasakiusiam, kad „nesėkmė yra proga viską pradėti iš naujo, tik daug sumaniau“.

Kiekvieną rytą, geriausia tik ką pabudus, pamąstykite, ko norite tą dieną. Ne konkrečių įvykių, bet potyrių. Viską lemia ne tai, kas įvyks, o tai, kaip mes į tai reaguosime. Pavyzdžiui, noriu jaustis linksmas, drąsus, stiprus ir t.t. Padėkokite už tai, ką dar tik gausite. Viskas, ką gausite, vis tiek išeis tik į gerą. Jauskitės atviras patirčiai, kad ir kokia ji bebūtų.

Kiekvieną vakarą, geriausia prieš miegą, padėkokite gyvenimui, likimui, visatai, Dievui, (priklausomai nuo Jūsų tikėjimo) už dieną. Atvira širdimi su dėkingumu priimkite tai, ką gavote. Pavardinkite: ačiū, kad atsiuntei man šį išbandymą; ačiū, kad atsiuntei man šią pamoką (kivirčas su draugu) ar ačiū, kad mano gyvenimas toks įdomus. Dėkokite už viską.

Visur ieškokite patvirtinimų, kad gyvenate fantastišką gyvenimą! Įsileiskite naujų minčių, būkite lankstesni.