Ir jūs buvote visiškai teisus: pradėti labiau pasitikėti savimi per 5 minutes yra beveik neįmanoma. Tai procesas, kuriam reikia pastangų, bet už jas jums bus atlyginta su kaupu.

Nepasitikintis žmogus norėtų sulaukti palaikymo savo idėjai, tačiau dauguma žmonių greičiausiai nepatikėtų idėja, kurią pristato susijaudinęs, užsikertantis ir atsiprašinėjantis už kiekvieną klaidelę žmogus. Taip susikuria ydingas ratas: nepasitikinčio savimi žmogaus elgesys skatina kitų nepasitikėjimą juo, o matydamas kitų nepasitikėjimą žmogus dar menkiau pasitiki savimi ir slysta į nesėkmę.

Tačiau tame yra ir pozityvioji pusė: ratą galima sukti kita kryptimi. Aiškiai, struktūruotai, tvirtai kalbantis, pripažįstantis kad kažko nežino, aukštai iškėlęs galvą žmogus daug lengviau įtikins kitus ir įgis savo auditorijos, partnerių, vadovo, klientų, draugų pasitikėjimą.

Sulaukęs aplinkinių pasitikėjimo žmogus dar labiau pasitiki savimi ir greičiau juda į sėkmę. Pasitikėjimas savimi yra ypatingai svarbi savybė visose mūsų gyvenimo srityse. Nepasitikintys savimi žmonės retai pasiekia sėkmę.

Pasitikėjimą savimi galima ugdyti tiek stiprinant pasitikėjimą savimi, tiek įgyjant kitų pasitikėjimą.

Kiek jūs pasitikite savimi dabar?

Pasitikėjimą savimi gali rodyti jūsų elgesys, jūsų kūno kalba, jūsų žodžiai, sprendimai ir kiti dalykai. Pažiūrėkite, kurie teiginiai žemiau esančioje lentelėje labiau apibūdina jus:

Aukštas pasitikėjimas savimi

Žemas pasitikėjimas savimi

Darau tai, ką manau kad yra teisinga daryti, net jei kiti šaiposi ar kritikuoja

Renkuosi elgesį atsižvelgdamas į tai, ką kiti apie mane pagalvos

Esu pasiruošęs rizikuoti ar žengti dar kelis žingsnius, kad pasiekčiau daugiau

Lieku komforto zonoje, nes bijau nesėkmės ir vengiu rizikuoti

Pripažįstu savo klaidas ir iš jų mokausi

Iš visų jėgų stengiuosi užmaskuoti klaidas arba jas ištaisyti kol niekas nepastebėjo

Pasakau apie savo pasiekimus ir privalumus taip dažnai kaip galiu ir kuo platesniam žmonių ratui

Laukiu kol kiti pastebės mano pasiekimus ir mane pagirs

Pagyrimus priimu su dėkingumu ir pabrėžiu savo pastangas: „Ačiū, aš tikrai sunkiai dirbau ir man malonu kad įvertini mano pastangas“.

Nuvertinu ir komplimentą, ir savo pastangas: „Čia nieko ypatingo, bet kas būtų galėjęs tai padaryti“.

Žemas pasitikėjimas savimi gali būti destruktyvus ir, kaip tikriausiai matote iš teiginių, jame yra užkoduotas negatyvus požiūris. Savimi pasitikintys žmonės dažniausiai yra gerokai pozityvesni – jie tiki savimi ir savo galimybėmis, moka džiaugtis gyvenimu ir renkasi tai, ko patys nori.

Kas yra pasitikėjimas savimi?

Pasitikėjimą savimi sudaro du pagrindiniai dalykai: kompetencija ir savivertė. Mes pradedame tikėti savo kompetencija, kai pajuntame, kad tam tikroje srityje turime gebėjimų ar įgūdžių pasiekti svarbius tikslus. Ir atvirkščiai – jausmas, kad turime reikiamas žinias ir įgūdžius, padeda patikėti jog jei dirbsime pakankamai sunkiai ir atkakliai, toje srityje pasieksime gerų rezultatų. Šis jausmas motyvuoja žmones priimti iššūkius ir kovoti su sunkumais.

Aukšta savivertė suteikia dar daugiau tikėjimo, kad galime susidoroti su bet kokiomis situacijomis savo gyvenime ir kad turime teisę būti laimingi. Savivertė stiprėja jaučiant, kad aplinkiniai žmonės mus priima ir palaiko, taip pat kai jaučiame, kad elgiamės teisingai, garbingai, jaučiamės kompetentingi ir įstengiame pasiekti tai, ką užsibrėžėme.

Kaip stiprinti pasitikėjimą savimi

Taigi, kaip stiprinti pasitikėjimą savimi, kad jis būtų ne įsiteigtas, bet turėtų tvirtą realybės pagrindą? Čia turiu jums gerą ir blogą naujieną. Bloga naujiena yra ta, kad per penkias minutes to padaryti nepavyks.

Gera naujiena yra ta, kad pasitikėjimą savimi galima išsiugdyti, jei užsibrėšite sau tokį tikslą ir atkakliai jo sieksite.

Be to, pastangos, kurias jūs skirsite pasitikėjimo savimi ugdymui, turi "šalutinį poveikį": visi dalykai, kuriuos jūs atliksite, kartu ves jus į sėkmę. Tokiu būdu jūsų pasitikėjimas savimi turės realų, tvirtą pagrindą, kurį sudarys jūsų pasiekimai. Ir niekas iš jūsų to negalės atimti.

Įvertinkite, ką jau esate pasiekę

Rusai turi posakį „prisėskim prieš kelionę“. Pradėkite nuo apmąstymo: koks dabar jūsų pasitikėjimas savimi, ką jūs norite pasiekti, nusiteikite ilgai kelionei, pasiryžkite žengti pirmąjį žingsnį ir duokite žodį sau, kad nesustosite nepasiekę finišo.

Apgalvokite savo gyvenimą iki šios dienos ir išvardinkite sau savo pasiekimus. Dar geriau, jei visus pasiekimus užrašytumėte. Galbūt jūs geriausiai klasėje išlaikėte matematikos ar lietuvių kalbos egzaminą. Buvote svarbiausias žmogus tam tikrame projekte, sudarėte daugiausiai sutarčių per pastarąjį pusmetį. Padarėte kažką tokio, kad pasikeitė kito žmogaus gyvenimas. Pasiūlėte idėją, kuri pakėlė verslą į aukštesnę pakopą, įveikėte savo baimę kalbėti prieš auditoriją – rašykite viską, kas jums atrodo pasiekimai. Įrašykite ir tuos dalykus, dėl kurių abejojate ar manote, jog „bet kas tai galėtų padaryti“.

Užrašykite savo pasiekimus ant gražaus lapo, apipavidalinkite taip, kad būtų malonu žiūrėti, galite įdėti ir tų momentų nuotraukas. Pasidėkite matomoje vietoje ir dažnai į jį pažvelkite - pasidžiaukite ta sėkme, kurią jūs jau sukūrėte.

Įvardinkite savo stipriąsias puses

Galite pasinaudoti organizacijose plačiai taikoma SWOT (stiprybių, silpnybių, galimybių ir grėsmių įvardinimo) metodika, galite peržiūrėti savo turimus pasiekimus ir pagalvoti, kokios jūsų savybės padėjo pasiekti tai, ką jau turite.

Pagalvokite, kaip jūsų draugai įvardintų kaip jūsų stiprybes ir silpnybes. Čia galite iškelti sau iššūkį paklausti draugų kokios yra jūsų stiprios savybės, o jei norite dar didesnio iššūkio, paprašykite draugų įvardinti ne tik stipriąsias jūsų savybes, bet ir tas savybes, kurios juos erzina. Gal tai taps nauju įrašu jūsų pasiekimų sąraše!

Tuomet pagalvokite, kas jums iš tiesų svarbu ir ko norėtumėte pasiekti savo gyvenime. Tikslų išsikėlimas ir pasiekimas yra labai svarbus pasitikėjimo savimi pamatas. Prisiminkite, kad tikslai turėtų būti realūs, pasiekiami, konkretūs, pamatuojami ir jums prasmingi. Keldami tikslus atsižvelkite į savo stiprybių sąrašą ir kelkite sau tokius tikslus, kur jūs galėtumėte išnaudoti savo stipriąsias puses. Didelį tikslą svarbu išskaidyti į mažesnius etapus, susiplanuoti ir laikytis susidaryto plano.

Maža gudrybė: kiekvienam tikslui sugalvokite tokį pirmąjį žingsnį, kuris būtų visai nedidelis – tiek, kad jam atlikti užtektų valandos ar dviejų. Atlikite pirmąjį žingsnį ir atkreipkite dėmesį į savo savijautą – kaip pasikeitė jūsų motyvacija? O kaip keičiasi pasitikėjimas savimi?

Mintyse save palaikykite

Susidūrus su pirmąja nesėkme jūs suprasite, kaip svarbu neįsileisti į savęs menkinimą ar barimą už klaidas mintyse. Mokykitės atskirti negatyvias mintis ir jas atremti teigiamais argumentais. Taip pat galite išmėginti pozityvios vizualizacijos technikas: pavyzdžiui, įsivaizduokite save sėkmingai siekiantį savo tikslo.

Įsivaizduokite save dirbantį, veikiantį, kalbantį, apsuptą jus palaikančių žmonių, įsivaizduokite kokioje aplinkoje jūs dirbate. Stenkitės įsivaizduoti net smulkiausius savo veiksmus ir tikslius žodžius, aplinkos detales, garsus, kitų žmonių išvaizdą bei žodžius ir stebėkite savo būseną tuo metu. Įsivaizduokite kaip jūs jaustumėtės, kai jums viskas taip puikiai klojasi ir stenkitės pajusti tuos jausmus čia ir dabar.

Duokite sau pažadą

Paskutinis dalykas, būtinas kad kelionė į didesnį pasitikėjimą savimi ir į sėkmę tikrai baigtųsi sėkme yra pažadas sau nemesti kelio tol, kol nepasieksite finišo ir daryti viską, ką sugebate, kad pasiektumėte savo tikslą.

Jei galvodami apie pažadą jaučiate kad pradeda kilti abejonės, sėskite ir jas visas užrašykite. Kai jau būsite surašę visas kilusias abejones, ramiai ir racionaliai apsvarstykite vieną po kitos – ar jos tikrai pagrįstos? Ką aš galiu padaryti, kad sumažinčiau riziką? Ar galiu paprašyti kieno nors pagalbos? Nepagrįstos abejonės turėtų ištirpti. Jei kyla pagrįstos abejonės dėl realios rizikos, pagalvokite kaip esamą riziką suvaldyti.

Pasitikintys savimi žmonės vertina riziką realiai – jie nenuvertina savo jėgų, kad pasiduotų net nepabandę ir nepervertina, kad žengtų žingsnius ten, kur rizika aiškiai per didelė ir pakilimas gali baigtis kietu nusileidimu.

Darbas, darbas, darbas

Dabar pats laikas pradėti veikti. Nuo šio momento jūs pradedate judėti savo tikslo link. Pradėkite nuo nedidelių žingsnelių. Pajutę pirmosios pergalės skonį jūs pajusite, kaip didėja motyvacija žengti toliau ir kaip kartu auga pasitikėjimas savimi.

Kaupkite žinias, kurių jums prireiks, kad pasiektumėte tikslus. Jei nutarėte, kad jūsų tikslas – paaukštinimas per artimiausius dvejus metus, pasižiūrėkite kokių kompetencijų jums dar trūksta ir eikite į mokymus, skaitykite literatūrą, pradėkite studijuoti. Rinkitės kruopščiai, ieškokite kol atrasite būtent tą dalyką, kurio reikia jums, nes kitaip tik sugaišite daug laiko ir didžioji pastangų dalis jums neatneš naudos, nors praleisite ilgas valandas mokymuose ar prie knygų.

Ugdykite įprotį kelti tikslus ir jų siekti

Pradėkite nuo elementarių užduočių, nesistenkite iš karto daryti sudėtingų dalykų. Prisiminkite, kad netobula irgi yra gerai, pasidžiaukite tuo, kad sugebate sėkmingai atlikti paprastus dalykus. Nusistatykite nedidelius tikslus ir juos įgyvendinkite. Šiuo metu jūs turite įprasti kelti sau tikslus, pasiekti juos ir atšvęsti pasiekimus. Pradžioje nekelkite sau per aukštų tikslų, tiesiog ugdykite įprotį. Vėliau galėsite pamažu tikslus didinti.

Visuomet stenkitės išlaikyti pozityvumą ir mokykitės išgyventi nesėkmę. Leiskite sau klysti, nes visuomet mokantis ko nors naujo padarome daug klaidų. Pažvelkite į klaidas kaip į pamokas ir nekaltinkite savęs. Juk daug daugiau išmokstame iš klaidų nei iš sėkmės.

Ir tuomet atsiduokite sėkmei!

Jei jums pavyko sėkmingai žengti pirmuosius žingsnius, pasiekti pirmuosius tikslus ir save už tai apdovanojote, jau turėtumėte jausti, kad pasitikėjimas savimi padidėjo. Laikas pasitempti ir duoti sau didesnių iššūkių. Išsikelkite aukštesnius tikslus. Prisiimkite daugiau atsakomybės. Išmėginkite įgytus įgūdžius gretimose srityse.

Atraskite savo tempą, kokiu jūs judėsite ir kiek paaukštinsite savo tikslus kiekvieną kartą. Jei pasirinksite teisingai, pajusite kaip nuosekliai ir sparčiai kyla pasitikėjimas savimi, kurį augins nuolatinis sėkmės patyrimas. Ir jūs visa tai padarėte patys.