Nors daugumai atrodo, kad atostogaujant žiemą ar pavasarį, kol dar kaip reikiant neatšilo, tiesiog nėra ką veikti, tačiau specialistai įspėja, kad baigiantis šaltajam metų laikotarpiui kaip tik būtina skirti laiko poilsiui. Vitaminų ir saulės trūkumas, ilgus mėnesius trunkanti įtampa darbe, fizinio aktyvumo ir gryno oro stygius bei virusinės infekcijos taip nualina organizmą, kad nepasirūpinus poilsiu, galima atgulti į ligos patalą.

Fiziologai pataria pailsėti ir rudenį, kad sukauptumėte energijos ilgiems šaltiems mėnesiams. Rudens atostogos netgi palankesnės organizmui, mat oras tuo metu būna minkštesnis. Jūra vis dar šilta, tačiau nebėra alinančių ultravioletinių spindulių, kurie silpnina imuninę sistemą. Jau ne vienas žmogus pastebėjo, kad grįžęs po vasaros atostogų jaučiasi prastai, dažnai netgi suserga, o atostogaujant prie jūros rudenį, to nenutinka.

Taigi, specialistai ragina padalinti 28 kalendorines atostogų dienas visiems keturiems metų laikams. Geriausia būtų porą savaičių paimti vasarą, dar po savaitę - rudenį ir pavasarį. Jeigu šias savaites prijungsite prie kokių švenčių, gausis ne mažiau kaip dešimt dienų. O žiemos poilsiui pakaks ir Kalėdų bei Naujųjų metų sutikimo švenčių. Taip suskirsčius atostogas teliks nuspręsti, kaip jas praleisti, kad poilsis būtų optimalus.

Planuodami savo atostogas, atsižvelkite į individualų bioritmų grafiką. Bioritmų bangavimas metų bėgyje priklauso nuo gimimo datos. Skaičiuojant nuo jos, pasisaugoti reikėtų ketvirtą, septintą, aštuntą ir dvyliktą mėnesiais. Tai periodai, kai greičiau pavargstama, lengviau susergama, nes metinio ciklo kreivė šiuo metu atsiduria neigiamoje zonoje. Taigi, būtent šiuo laikotarpiu palankiausia imti atostogas, kad turėtumėte galimybę sustiprinti sveikatą.

O štai po gimtadienio pirmą, devintą, dešimtą ir vienuoliktą mėnesius geriausia skirti darbui. Šiais laikotarpiais bioritmai pasiekia aukščiausią tašką, todėl žmogus būna geriausios darbinės formos.

Taip pat nepamirškite, kad susiruošę ilsėtis tolimoje šalyje, turite tam skirti porą savaičių. Per šį laiką spėsite aklimatizuotis, pailsėti ir atstatyti vidinius organizmo rezervus. Jeigu turite galimybę pailsėti dar ilgiau, būtinai ja pasinaudokite. Jeigu ne – nenusiminkite, nes pats žodis „poilsis“ reiškia trumpą laiko tarpą, būtiną pailsėti, kad vėl galėtumėte imtis darbų.

Kad ir kaip mums norėtųsi, jog atostogos nesibaigtų, jų esmė slypi būtent tame, kad jos prabėga gana greitai. Po švenčių neišvengiamai ateina darbo dienos, po poilsio – darbas ir... džiaugsmingas kitų atostogų laukimas. Geriausia būtų iš karto numatyti jų datą, apvesti ją kalendoriuje ir kasdien braukyti iki jų likusias dienas svajojant, kaip bus puiku mesti visus darbus ir pailsėti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją