Biologas Gordonas H. Oriansas tvirtina, kad šešios žemiau išvardintos baimės užprogramuotos pačios evoliucijos.

Gyvatės

Mūsų protėviams teko akimirksniu atpažinti pasislėpusius, nejudančius ir užsimaskavusius plėšrūnus. Tyrimai parodė, kad žmogaus akys ir smegenys akimirksniu reaguoja į bet kokius gyvatės odą primenančius ornamentus ir raštus. Ypač greitai juos pastebime periferine rega.

Mikrobai

Nors žmonės iki pat XVII amžiaus apie mikroorganizmų egzistavimą nežinojo, o apie jų gebėjimą sukelti ligas išgirdo dar vėliau, mums įgimtas pasibjaurėjimas pavojingų bakterijų šaltiniais: žaizdomis, sugedusiais produktais, lavonais ar fekalijomis.

Aštrūs daiktai

Afrikos savana, kur gyveno mūsų tolimi protėviai, pilna augalų su dygliais. Gebėjimas juos greitai pastebėti, ypač bėgant, visada buvo labai naudingas, o dažnai net ir būtinas. Todėl iki šiol įsitempiame matydami aštrius daiktus.

Leopardo kailis

Leopardai medžiojo mūsų primatus protėvius prieš daugelį tūkstančių metų. Netgi šiandien Afrikoje ir Indijoje leopardai pražudo nemažai žmonių. Leopardo kailį primenantis raštas atkreipia kūdikių dėmesį jau septintą jų gyvenimo mėnesį.

Raižyta vietovė

Siekiant išvengti traumų, svarbu įsiminti vietovės ypatumus. Panašu, kad mūsų smegenys dažnai pavojų netgi pervertina. Pavyzdžiui, mes esame linkę perdėti bet kokių nelygumų, kur galima nukristi ir susižeisti, aukštį, nes mūsų tolimiems protėviams tokia klaida galėjo baigtis mirtimi.

Akys

Jau ne kartą įrodyta, kad įvairiausi gyvūnai atkreipia dėmesį į akis ir į jas panašius objektus. Kūdikiai visada pasuka galvą, jeigu į juos „žiūri“ didelės akys ar kažkas į jas panašaus. Ir netgi galiniai automobilio žibintai atkreipia daugiau dėmesio ir sukelia aiškiai išreikštas fiziologines reakcijas (vyzdžių išsiplėtimas), jeigu jie yra koncentrinių apskritimų formos.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)