Tačiau tuo pat metu mes artėjame prie metų pabaigos, o tai - ir lenktynės siekiant užsitikrinti algos priedus bei/ar kitų metų algos padidinimą, skuba siekiant pabaigti metinius tikslus, ir netgi noras atlikti paskutinės minutės finansinius reikalus, kurie turi būti užbaigti prieš baigiantis metams.

Ir nepamirškime, kad visa tai reikia nuveikti tuo pat metu skiriant pakankamai laiko šeimai.

"Šventės - puiki proga puoselėti socialinius ryšius, kurti šeimos tradicijas ir išties mėgautis viskuo, kas vyksta. Juk nenorite atėjus sausiui pasakyti, kad viską pražiopsojote. Svarbu sąmoningai paskirstyti savo laiką ir praleisti jį darant tai, ką norite, o ne tik tai, ką turite padaryti“, - sako Laura Vanderkam, knygos „What the Most Successful People Do Before Breakfast“ autorė.

Štai kaip galite paskirstyti savo prioritetus per iki švenčių likusias savaites, kad jūsų mėnuo ne tik būtų itin sėkmingas, bet ir turėtumėte laiko draugams bei šeimai.

1. Suskirstykite savo darbo tikslus į mažesnius žingsnius

„Jei iki metų pabaigos jums išties reikia nuveikti kažkokius darbus, negailestingai susikoncentruokite į žingsnius, kuriuos turite žengti“, - sako L. Vanderkam. Pirmiausia, tiksliai apsibrėžkite, kokius tikslus turite įgyvendinti iki metų pabaigos, kad gautumėte paaukštinimą ar algos padidinimą, ir atsisakykite visko, ko nereikia siekiant šio tikslo arba atidėkite tai vėlesniam laikui. Tuomet visus būtinus tikslus suskirstykite į mažesnius žingsnius. Ir galiausiai, pasižymėkite juos savo kalendoriuje arba užduočių valdymo sistemoje.

„Jei galiu tikslą padalyti į tris dalis, tuomet kiekvieną dalį galiu užbaigti per vieną iš trijų iki Kalėdų likusių savaičių, - sako L. Vanderkam. - Iki kiekvieno penktadienio turiu pasiekti tam tikro tikslo. Jei iki penktadienio reikia nuveikti tam tikrą dalyką, ką jums reikia padaryti pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį, kad pasisektų darbą užbaigti laiku“?

2. Žinokite, kada ir kaip pasakyti „ne“

„Jei manote, kad tam tikri dalykai būtų tik laiko gaišimas, turite tris pasirinkimus: juos ignoruoti, minimizuoti arba pavesti kažkam kitam, - sako L. Vanderkam. - Pirmasis pasirinkimas yra nedaryti - ir jei tų dalykų nepadarysite, veikiausiai žemė neapsivers.“ Pavyzdžiui, jei nuspręsite neiti į didžiulį šventinį vakarėlį, šeimininkai veikiausiai nei nepastebės, kad jūsų nėra.

Siekdami minimizuoti užduotį, nusistatykite griežtus laiko rėmus. „Jei užstrigote planuodami biuro apsikeitimą dovanomis, pasakykite sau: „Dabar tam paskirsiu ne daugiau kaip penkiolika minučių per dieną iškart po pietų, ir jei kažko per tą laiką nepadarysiu, paprasčiausiai atidėsiu kitai dienai“, - sako L. Vanderkam.

Pavesti kažkam kitam reikalus turėtumėte, jei manote, kad kitiems žmonėms užduotis išties patiks arba jei jie į ją pažvelgs kaip į galimybę vystyti savo įgūdžius.

3. Sekite laiką

Jei pažvelgus į kalendorių suprantate, kad nieko nebespėjate, pradėkite sekti, kam jūs iš tikro skiriate laiką. Galite pastebėti tam tikras tendencijas. Pavyzdžiui, galite suvokti: „Visą savaitgalio rytą nieko neveikiau ir iki pat vidurdienio nesugalvojau, ką norėčiau veikti visą dieną. O juk būtent tuomet galėjau eiti čiuožinėti ant ledo.“ Žinodami tai, galite atitinkamai viską suplanuoti kitam šeštadienio rytui. Galite naudotis ir laiko planavimo aplikacijomis.

4. Susidarykite šventinių linksmybių sąrašą

Užsirašykite svarbiausias šventines pramogas, kurių nenorėtumėte praleisti. „Kai kuriems žmonėms tai - čiužinėjimas ant ledo ir fejerverkai“, - sako L. Vanderkam ir siūlo sąrašą susidaryti iš maždaug penkių dalykų arba kiek daugiau, jei kai kurie jų - nedideli, tokie kaip šventinio filmo peržiūra.

5. Būkite kūrybingi planuodami laiką

Kalendoriuje pasižymėkite šventinius renginius, kurių tikrai nenorėtumėte ar negalite praleisti, tokius kaip geriausio draugo ar jūsų kompanijos kalėdiniai vakarėliai, o tuomet pažvelkite, ką dar galėtumėte įrašyti į sąrašą. Jei jaučiate, kad laiko mažai, socialinių renginių neapribokite vien tik tradiciniu laiku. Pavyzdžiui, jei norite suplanuoti šventinį vakarėlį, tačiau visi savaitės ir šeštadienio vakarai jau užimti, rinkitės vėlyvą sekmadienio popietę. Arba, jei norite kepti šventinius sausainius, suplanuokite tai antradienio vakarui, kuomet, kaip jau pastebėjote, be tikslo žiūrite TV ir tikrinatės paštą.

„Net jei turite dešimt šventinių įsipareigojimų ir kiekvienas jų užima tris valandas, tai trisdešimt valandų gruodžio mėnesiui, arba viena valanda per dieną, - sako L. Vanderkam. - Žmonės kur kas daugiau laiko praleidžia žiūrėdami TV. Taigi nėra taip, kad negalėtumėte to sutalpinti į savo gyvenimą. Tiesiog mes dažnai nežinome, kiek iš tikro iššvaistome laiko patiems įvairiausiems dalykams, o atsiradus papildomiems įsipareigojimams, pasimetame. Iš tikro turite kur kas daugiau laiko ir galite tiek mėgautis šventėmis, tiek užbaigti visus reikiamus darbus.“

6. Atsisakykite ne tokių svarbių dalykų

„Galite pasižiūrėti savo mėgstamas TV programas sausį, galite atlikti generalinį skalbimą vėliau, galite užsisakyti maistą internetu ir neiti apsipirkti, - sako L. Vanderkam. - Išties galite sutaupyti daug laiko atsisakydami ne tokių svarbių dalykų.“

Ir jei matote, kad imate pavargti nuo visų socialinių renginių, nesibijokite nuspręsti, kad vieną kitą vakarėlį praleisite.

„Nėra prasmės daryti kažką, kas jums neteikia malonumo ar neturi prasmės. Galiausiai, tai galite atidėti sausiui, tuomet bus mažiau svarbių reikalų“, - sako L. Vanderkam.

7. Kad ir ką darytumėte, pasistenkite išlikti čia ir dabar

Tai paprasta pasakyti, bet sunku padaryti. Ir nors pačios paskutinės metų savaitės bus ir intensyviausios bei bendrauti teks gal net daugiau, nei per ištisus metus, streso patirsite mažiau, jei pasistengsite kaskart būti čia ir dabar, mėgautis akimirka. Tai reiškia, kad jei leidžiate laiką su šeima, nereikia nerimauti dėl to, kaip pasiekti darbo tikslų. Skirkite laiko ateities reikalams suplanuoti.

„Vien tik žinojimas, kad laikas suplanuotas, gali padėti išlikti čia ir dabar. Jūs žinote, kad problemai bus paskirtas atitinkamas laikas... ir dabar tai ne tas laikas“, - sako L. Vanderkam.

Gyvenimo čia ir dabar privalumų gausybė: tai ir sumažėjęs stresas, ir daugiau mėgavimosi tuo, ką darote, ir geresni santykiai, ir didesnis produktyvumas.

Galiausiai...

Mes visi turėtume prisiminti švenčių sezono tikslą. Taigi, kai jūs svarstote, kaip sutaupyti laiko ir energijos per šventes, „viskas susiveda į klausimą, kam taupote savo energiją? Sulaukę sausio ir pasakę: „laimei, nepersistengiau per šias šventes, nėjau į jokius vakarėlius, nesusitikau su šeima ir draugais, esu pailsėjęs ir pasiruošęs sausiui“, nesulauksite jokio prizo.

„Šventės skirtos stiprinti socialiniams ryšiams, o tai - esminis žmogiškosios laimės komponentas. Žmonės kartais ima kvestionuoti dovanų būtinumą, tačiau tyrimai rodo, kad pinigų leidimas kitiems žmonėms yra vienas geriausių būdų nusipirkti laimę savo gyvenime. Taigi nesijaudinkite dėl to, kad jūsų kalendoriuje daugiau įvykių nei paprastai. Jei atvirai, manau, tai nuostabu“, - sako knygos „What the Most Successful People Do Before Breakfast“ autorė.

Linkime gražių švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)