Anot pašnekovės, egzistuoja ne tik išorinė, bet ir vidinė sėkmė. Norėdamas jausti harmoniją, žmogus turi išmokti abi dalis sujungti į visumą, t. y. į vientisą, arba ekologišką, sėkmę.

Ar tikrai vyrai ir moterys sėkmę supranta skirtingai?

Taip. Vyrams sėkmė – tai rezultatas. Jiems svarbiausia – sėkminga profesinė veikla, aplinkinių pripažinimas, gera finansinė padėtis. Toks sėkmės supratimas berniukams vystosi nuo pat vaikystės. Žaisdami futbolą, jie būtinai turi įmušti įvartį.

Moterims sėkmė susijusi su procesu, t. y. su malonumą teikiančiu darbu, gerais šeimos santykiais, harmoninga vidine būkle ir galimybe padėti kitiems. Vyksmas moterims labai svarbus nuo vaikystės. Žaisdamos su lėlėmis mergaitės rezultatų nesiekia, tiesiog mėgaujasi pačiu žaidimu.

Kas lemia tokius moterų ir vyrų skirtumus?

Pagal rytiečių filosofiją yra du energijos pradai, in ir jang. In yra pasyvus moteriškasis, o jang – aktyvus vyriškasis pradas. Kiekvienam žmogui būdingi abu – tiek in, tiek jang. Paprastai vyrus labiau valdo jang, moteris in energija.

Būna ir atvirkščiai – moterims išryškėja vyriškosios savybės. Tokios mergaitės žaidžia futbolą, o suaugusios aktyviai siekia karjeros. Yra švelnių vyrų, kurie vaikystėje žaidžia su lėlėmis arba siuva, o suaugę imasi moteriškų profesijų. Tokie netipiški vyrai ir moterys sėkmę supranta pagal vyraujantį pradą.

Kas yra sėkmė šiuolaikiniam žmogui?

Internete daug informacijos, ką reikia daryti, jei norima pasiekti sėkmę, šia tema vyksta nemažai seminarų. Deja, šiuolaikinis sėkmės supratimas yra labai siauras, jis apima tik išorinę gyvenimo pusę ir neįtraukia to, kaip žmogus jaučiasi.

Žmogui aiškinama, kad jis turi siekti itin didelių tikslų, tapti geriausias, išnaudoti kuo daugiau galimybių, būti išskirtinis ir dirbti 110 %. Taigi jis turi lipti kitiems per galvas. Būtent todėl terminas „sėkmė“ kelia neigiamas asociacijas, yra nuvalkiotas, o žmonės į jį žiūri atsargiai.

Išorinė sėkmė orientuota į materiją ir būdingesnė vyrams, nes jie dėl vyraujančio aktyvaus prado sėkmingą karjerą ir pinigus linkę laikyti reikšmingiausiais dalykais. Jei visas dėmesys skiriamas tik tokiai sėkmei, išsivysto egoizmas. Vyras pradeda pavydėti uždarbio net žmonai, su ja lenktyniauja.

Visuomenės nuomonė, kad vyrui karjera turi sektis labiau nei moteriai, taip pat daro savo. Toks vyras labai daug dirba, pamiršta šeimą, o apie tobulinimąsi net negalvoja.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!