Ilgos darbo valandos, konfliktiški klientai, žemas fiksuotas darbo užmokestis, fizinis darbas, tai – padavėjų darbo trūkumai, tačiau pagrindiniu šios profesijos privalumu įvardijami arbatpinigiai – kuo greičiau ir geriau suksies, tuo daugiau smulkių užsidirbsi.
Litai, monetos
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Skirtingais rinkos dalyvių skaičiavimais, per mėnesį į kišenę galima susižerti ir triskart didesnę sumą nei fiksuotas darbdavio mokamas atlyginimas.

„CV-Online" personalo atrankų konsultantė Irena Jazarskaitė DELFI sako, kad dabar labai trūkstant personalo darbdavių prieš keletą metų kelti reikalavimai, šiuo metu įvardijami tik kaip darbuotojo privalumai.

„Prieš 2-3 metus buvo keliami pakankamai aukšti reikalavimai, pavyzdžiui, patirtis, geras užsienio kalbų žinojimas, reprezentatyvi išvaizda, komunikabilumas. Šiuo metu reikalavimai tapo privalumais. Dabar darbdaviai nurodo amžių, galimybę dirbti naktimis, atsakingą požiūrį į darbą, norą dirbti", – dėsto ji.

Užsieniečiai lietuvaičių pakeisti neturėtų

Bendrovės „Čilija" rinkodaros skyriaus vadovas Mindaugas Gumauskas DELFI sako, kad pagrindiniai padavėjams keliami reikalavimai yra gerai mokėti lietuvių kalbą, komunikabilumas, sąžiningumas, pareigingumas, maloni išvaizda, o p rivalumai: darbo patirtis aptarnavimo sferoje, užsienio kalbų mokėjimas.

„Turime padavėjų, įmonėje dirbančių ir 5-7 metus. Geras padavėjas ilgai neužsibūna padavėjo pareigose – jam sudaromos galimybės kilti karjeros laiptais, pavyzdžiui, pereiti dirbti į vyr. padavėjo, pamainos vadybininko ar net padalinio vadovo poziciją", – pasakoja jis.

Restoranų grupės „Fortas" rinkodaros vadybininkas Kęstutis Markevičius tvirtina, kad svarbiausia, jog padavėjas būtų komunikabilus ir sąžiningas. Jis taip pat antrina kolegai sakydamas, kad padavėjui nesunku toje pačioje įmonėje kilti karjeros laiptais ir vėliau tapti vadybininku ar administratoriumi.

„Manyčiau, kad ateityje solidėjant išskirtiniams restoranams solidės ir padavėjų amžius, bet kalbant apie masiškai lankomus restoranus – ten ir toliau dirbs imlus, komunikabilus, darbštus Lietuvos jaunimas. Nematau masinio užsieniečių antplūdžio į šias darbo vietas, o kalbant apie santykine atlyginimo dali, arbatpinigių dalis tik dides", – ateities prognozes DELFI pateikė K. Markevičius.

Arbatpinigiai – pagrindinė duona

Litai, monetos
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Gaunami arbatpinigiai – tai lyg antroji padavėjų alga. Geras padavėjas už gerą aptarnavimą neretai per mėnesį susirenka 2-3 kartus didesnę sumą arbatpinigių, nei jo sutartinis į rankas gaunamas atlyginimas", – sako M. Gumauskas.

Jam antrina ir „CV-Online" specialistė. I. Jazarskaitės manymu, viskas priklauso nuo darbuotojo profesionalumo.

„Forto" atstovas skaičiuoja, kad šios grupės valdomuose restoranuose arbatpinigiai kiek didesnei nei Lietuvos vidurkis. K. Markevičiaus teigimu, ketvirtadalį visų padavėjo mėnesio pajamų sudaro darbdavio mokamas atlyginimas, o tris ketvirtadalius – surenkami arbatpinigiai.

Padavėjais dažniausiai dirba studentai, kurie darbą gali derinti su paskaitomis, ir vidurinių mokyklų abiturientai.

Specialistai skaičiuoja, kad dažniausiai padavėjai, kurie darbo nemeta iškart, vienoje maitinimo įstaigoje dirba keletą metų, tol, kol baigia studijas.

Šiuo metu, „CV-Online" duomenimis, padavėjų ieško per 10 darbdavių, padavėjo pozicijos ieško daugiau nei 1500 darbuotojų.

Padavėjų vidutinis atlyginimas per mėnesį „į rankas" su arbatpinigiais:

Pradedančiųjų: Vilniuje - 1500 Lt ; Kaune - 1100 Lt ; Klaipėdoje - 1200-1500 Lt, mažesniuose miestuose – apie 1000 Lt.

Patyrusių: Vilniuje - 2500 Lt; Kaune – 2000 Lt, Klaipėdoje – 1300-2500 Lt, mažesniuose miestuose – 1500 Lt.

Šaltinis: „CV-Online" ir restoranų grupė „Fortas"

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Orai: vasarišką kaitrą vėl vainikuos neramumai (2)

Antroje savaitės pusėje didžiojoje šalies dalyje orai bus karšti, tačiau jau pirmoje...

Pasiūlė, kaip susigrąžinti lietuvių Lenkijoje paliekamus milijonus (106)

Šį pavasarį Lenkijos centrinis statistikos biuras paskelbė, kad lietuviai apsipirkdami pas...

Lietuvio užfiksuoti vaizdai apie jo patirtis Šiaurės ir Pietų Korėjose užkariauja pasaulį: sunku sulaikyti ašaras (196)

Prieš metus DELFI publikuotas keliautojo Jokūbo Laukaičio sukurtas vaizdo reportažas apie...

R. Williamso koncertą perspjauti bus sunku: hitai ir fejerverkai gerbėjams sukėlė euforiją (287)

Trečiadienio vakarą Vilniaus Vingio parke - neeilinis renginys. Savo pasirodymą „The Heavy...

S. Skvernelis: socialdemokratų pasitraukimas nebūtų būtina sąlyga trauktis jų ministrams (24)

„Prognozuojant socialdemokratų tarybos sprendimą trauktis, galbūt frakcija Seime galėtų...

Nesitikėjo, kad gelbėti kačiukus bus taip sudėtinga (2)

Dar būdami 8 savaičių jaunikliais, katinas Astra ir keturi jo broliai buvo palikti dėžėje...

A. Kubilius prabilo apie spąstus, kurie gali sutrukdyti pasivyti ES pragyvenimo vidurkį (567)

Lietuvai pasivyti Europos Sąjungos (ES) pragyvenimo vidurkį gali sukliudyti vidutinių pajamų...

Lietuvos šešiolikmečiai liks be medalių – neperlipo Europos čempionato ketvirtfinalio barjero (55)

Europos jaunučių (iki 16 metų) vaikinų krepšinio čempionato ketvirtfinalyje trečiadienį...

JAV karo laivo įgulai atsirūgo vizitas Klaipėdoje: sekso vakarėlis baigėsi skandalu (199)

Dar vasario pradžioje į Klaipėdą draugiško vizito užsukęs JAV karo laivas „ USS Hue City...

Prasta vasara smogė ne tik Palangos verslininkams (25)

Lietinga vasara problemų pridarė ne tik nuomojantiems kambarius pajūryje. Paslaugas kaimo turizmo...