Švenčių organizavimas, namų dekoravimas, maisto ruošimas, sodininkystė, įmonės valdymas, rankdarbių gamyba, knygų bei žurnalų leidyba, televizijos laidų kūrimas, interneto svetainės administravimas – visa tai vienos moters veikla. Turbūt skeptiškai kilstelėjote antakį ir suabejojote, ar tai įmanoma. Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti ir milžinišką verslą įkūrusi Martha Stewart įrodė, kad taip.

Gyvenimo būdo guru

Šiais metais 70-ą gimtadienį švęsianti moteris įgyvendino amerikietiškąją svajonę. Dabar M. Stewart verslas įkainojamas beveik 3 mlrd. Lt. Jos įkurtos bendrovės „Martha Stewart Living Omnimedia“ veikla itin plati. Kaip jai pavyko savo pomėgį rūpintis namais paversti milijoniniu verslu?

Pagrindinė moters varomoji jėga – aistra tam, ką daro.

„Kai dievini savo veiklą, niekada nepavargsti“, – tvirtina verslininkė. Jau nuo pat mažumės verslininkė žinojo, kas jai patinka. Beliko sugalvoti, kaip iš šio pomėgio užsidirbti. Pasiekti tikslą jai padėjo užsispyrimas. Net ir šiandien, kai verslas yra neabejotinai sėk­mingas, pasitaiko dienų, kai moteris dirba 18 ar 20 valandų per parą. Asmeniniam gyvenimui laiko beveik nelieka, tačiau tik taip ji sugebėjo atsidurti ten, kur yra dabar.

Amerikiečiai jau seniai Martha vadina gyvenimo būdo guru. Susidaro įspūdis, kad gražią ir jaukią aplinką ji sugeba sukurti iš bet ko.

„Vertinu originalius, savitus daiktus. Žmonių rankomis kurti daiktai turi ypatingą aurą, jie sušildo namus. Skatinu moteris kurti“, – pasakojo moteris.

Sėkmingo verslo receptas

Įkūrusi didelį pelną duodančią įmonę M. Stewart atvirai kalba apie tai, kaip jai pavyko tai padaryti. Norint sėkmingai dirbti, neužtenka vien aistros, entuziazmo ir užsispyrimo. Labai svarbu bendrauti su žmonėmis.

„Jei nebendrausite su aplinkiniais, nieko nepavyks pasiekti“, – patarimus žarsto verslininkė. Net ir šiandien ji stengiasi neprarasti ryšių su ištikimais jos vardu pažymėtos produkcijos gerbėjais.
Ne mažiau svarbu tinkamai įvertinti savo galimybes. Daugiamilijoninės kompanijos vadovės tikslai buvo itin ambicingi, tačiau įgyvendinami.

„Daugelis pradedančiųjų verslininkų neapskaičiuoja savo jėgų ir apsiima per daug darbų arba tuometinei rinkai pasiūlo per didelę pasiūlą“, – dažnas verslo naujokų klaidas vardijo M. Stewart.

Pagauti sėkmę už uodegos padėjo ir profesionalūs padėjėjai.

„Vienas nieko nepadarysi. Grupė padedančių savo srities žinovų yra būtina sėk­mingo verslo sąlyga“, – teigė moteris.

Teisingas darbuotojų parinkimas ir glaudūs ryšiai su jais yra labai svarbūs. Tačiau verslininkė stengiasi išlikti objektyvi: „Kai tik suprantu, kad darbuotojas nebetobulėja, stovi vietoje, su juo atsisveikinu.“

Tiesa, M. Stewart garsėja kaip labai griežta ir reikli vadovė. Ji tiki, kad versle galioja tokios pačios išgyvenimo taisyklės, kaip ir kalėjime: išsikapanoti pavyks tik tada, jei turėsite drąsos išbandyti tai, ko nežinote.

Penki mėnesiai kalėjime

2004 m. Martha buvo pripažinta kalta dėl sąmokslo, teisybės vengimo ir klaidinančių teiginių teisėsaugos atstovams. Teisėjai verslininkei skyrė 5 mėnesius kalėjimo. Tačiau net ir nemalonumai su teisėsauga ir kalėjimas neišmušė moters iš vėžių.

„Iš tokių situacijų reikia mokytis. Virkavimas neduos jokios naudos“, – tvirtą charakterį tuomet demonstravo moteris. Tiesa, kalėjime ji atliko tik dalį bausmės. Likusį laiką praleido namuose, kur buvo paskirtas namų areštas. Vos ištrūkusi iš kalėjimo Marta puolė vesti net kelias televizijos laidas. Nemaloni patirtis nesumažino jos populiarumo.

M. Stewart verslą ir toliau sėkmingai plėtoja, entuziazmo ir idėjų jai netrūksta. Verslininkės planuose – jos vardu pavadinto interneto universiteto steigimas ir kiti projektai. Kurdama ateities planus amerikietė nepamiršta ir gyvenimo nuskriaustųjų, rengia įvairias labdaros akcijas.

Tapo senele

Šie metai Martai tikrai ypatingi. Rugpjūtį jubiliejų minėsianti moteris kovą pirmą kartą tapo senele. Po daugybės nesėkmingų bandymų vienintelė jos duktė Alexis susilaukė mergaitės. Tiesa, verslininkė nenori būti vadinama močiute. Moteris tikisi, kad anūkė į ją kreipsis vardu.

Marthos Stewart biografijos faktai

• 1941 m. gimė Naujojo Džersio Valstijoje, JAV, šešių vaikų šeimoje.
• 1954 m. pradėjo dirbti modeliu.
• 1961 m. ištekėjo už teisės studento Endriu Stiuarto.
• 1963 m. baigė „Barnard“ universitetą.
• 1965 m. susilaukė dukters Aleksis Stiuart.
• 1968–1972 m. dirbo biržos maklere.
• 1976 m. įkūrė maisto ruošimo ir tiekimo įmonę.
• 1982 m. išleido pirmą patarimų knygą „Entertaining“.
• 1990 m. išsiskyrė su vyru.
• 1991 m. išėjo pirmas žurnalo „Martha Stewart Living“ numeris.
• 1993 m. pradėjo pokalbių laidą televizijoje.
• 1997 m. įkūrė bendrovę „Martha Stew­art Omnimedia“, kuri aprėpia visas skirtingas moters veiklos sritis.
• 2004 m. pasitraukė iš įmonės vadovės pareigų.
• 2004 m. buvo pripažinta kalta dėl sąmokslo, klaidinančių teiginių teisėsaugos atstovams ir 5 mėnesius praleido kalėjime.