Inertiškumas ir savęs pažinimas

Pradėti savo verslą, mesti rūkyti, pagerinti santykius šeimoje, pagaliau pradėti mokytis anglų kalbos, rasti kūrybišką darbą, sustiprėti fiziškai... Kaip dažnai mes ne tik svajojame, bet ir prisiekiame sau įgyvendinti visus numatus planus. Mes nuoširdžiai tikime, kad pasiseks, jei prisiversime žengti pirmąjį žingsnį.

Tačiau po kiek laiko paaiškėja, kad tai, kas atrodė gyvenimiškai svarbu, taip ir lieka svajonėmis, rašo psychologies.ru. Kodėl?

„Aš tikiu, kad žmonės gali pasikeisti, - teigia verslo ir gyvenimo būdo mokytoja M. J. Ryan. –Aš įsitikinusi, kad mes gebame ir patys pasikeisti, ir pasukti savąjį gyvenimą į gerąją pusę. Juk mūsų smegenys užprogramuotos visą laiką stengtis dėl kažko“. Pasirodo, tam, kad išnaudotume visas savo pilkųjų ląstelių galimybes, reikalingas pastovus praktinis darbas.

„Daugelis mokslininkų teigia, kad tam, kad pakeistumėme savo įpročius, reikia nuo 6 iki 10 mėnesių. Tai žymiai ilgesnis laiko tarpas nei žada reklaminiai 7 dienų naujų įgūdžių vadovai“ – tvirtina M. J. Ryan.

Įgyvendinti tai, ką sumanėme, mums trukdo inertiškumas, o padeda kūrybingumas ir noras pažinti kažką nauja, taip pat ir pačius save. Ne veltui psichoterapeutė Cecile Kapfer sukūrė visą sistemą „gydymas troškimu“ (therapie par l‘intention). Šios terapijos tikslas – užmegzti dialogą su pačiu savimi ir suprasti savo tikruosius norus ir poreikius. Paskui reikėtų sąžiningai įvardinti, kas mus motyvuoja ir kas trukdo planų įgyvendinimui. „Apsiginklavę savo tikėjimu planais, mes einame savirealizacijos ir saviraiškos keliu, savęs pažinimo keliu“, - paaiškina ji.

Pradedame veikti

„Nesvarbu, kokius įpročius jūs stengiatės išsiugdyti, kokias svajones norite įgyvendinti, niekas nepavyks be tikėjime savimi, - tikina M. J. Ryan. – Tikėjimas savimi laidžia už emocijas atsakingai smegenų daliai atsikratyti baimės“.

Psichologė Cecilia d‘Felice mano, kad suplanuoti kažką nauja kitiems metams ir tai įgyvendinti padės ne tik tikėjimas savimi, bet ir naujų idėjų užrašymas. „Užsirašę tai, ką esate suplanavę, visada prieš akis turėsite savotišką priminimą, galėsite įvertinti idėjas iš laiko perspektyvos.

Be to, užrašymas padeda susisteminti uždavinius, padeda atsakyti į iškylančius klausimus“. Psichologė pataria popieriaus lapą padalyti skiltimis jas pavadinant „Situacija“, „Jausmai“, „Mintys“ ir „Problemos“ bei „Jų sprendimas“.

Be to, pereinant prie paskutinės dalies reikia pasistengti mesti iššūkį sau patiems ir savo įpročiams ir rasti naujus kelius, naujai įvertinti situaciją. Ir sprendimas atsiras.

Kaip pildyti pažadus

Suprantama, kad numatytų pažadų išpildymas pareikalaus daug darbo ir gali sukelti prieštaringus jausmus. Gali atrodyti, kad visas pasaulis prieš jus, svyra rankos, neretai teks pasitelkti vaizduotę, kad įsivaizduotumėte nuostabią ateitį ir naują save. Svarbiausi – laikytis pažadų ir vykdyti užsibrėžtą planą.

„Prisiekite sau, kad būtinai vykdysite tai, ką esate sumanę, nepalikite vietos atsitraukimui ir abejonėms, tai padės jums, kai ims blėsti pirminis entuziazmas“,- pataria J.M. Ryan. Kitas etapas – padarykite, kad pažadus būtų įmanoma įgyvendinti, sudarykite konkretų veiksmų planą. Kitaip bus sunku pradėti ir tęsti tai, ką pradėjote.

„Nepamirškite konkretaus sąrašo ir darbų grafiko, - patikslina psichologė, įsprauskite save į rėmus ir jums pasiseks“.
Vykdykite tai, ką sumanėte, kasdien. Į kuo smulkesnes dalis dalinsite savo užduotis, tuo lengviau jas bus įgyvendinti. Jos turi tapti jūsų gyvenimo dalimi ir tai taps įpročiu“.

Permainų kelyje jums visą laiką teks rinktis. Pasistenkite, kad pasirinktumėte teisingai. Tada nekils neigiamos emocijos, frustracija, stresas. Teigiamai vertinkite tai, ką pasiekėte, jei kas laikinai nepavyksta, nesigėdinkime ir negraužkime savęs, filosofiškai reaguokime į nesėkmes ir pradėkime viską iš naujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)