Stresas veikia viso kolektyvo narių nuotaiką ir mažina produktyvumą. Stresas daro neigiamą įtaką ir įmonei, nes dėl jo darbuotojai dažniau serga, didėja jų kaita, sunku surasti naujų darbuotojų, dirbantieji dažniau patiria nelaimingus atsitikimus, formuojamas prastas organizacijos įvaizdis, klientai būna nepatenkinti. Todėl streso valdymas darbe yra svarbi žmogiškųjų išteklių politikos organizacijoje dalis, sakoma pranešime spaudai.

Higienos instituto specialistai įmonėms ir organizacijoms siūlo naudotis Lietuvai pritaikyta Jungtinės Karalystės Sveikatos ir saugos tarnybos streso valdymo metodika – Streso darbe valdymo standartais. Jie buvo parengti remiantis gerąja praktika ir mokslo įrodymais.

Standartai įmonei, įstaigai ar organizacijai gali padėti išvengti išlaidų ir nuostolių, susijusių su stresu darbe, išsiaiškinti priežastis, dėl kurių darbuotojai patiria stresą. Juose yra pateikti įrankiai skirti streso darbe rizikos nustatymui ir valdymui.

Standartai apibūdina septynias psichosocialinės darbo aplinkos sritis, kurios siejamos su tinkamai valdoma streso darbe rizika: darbo reikalavimai, darbo kontrolė, kolegų ir vadovų parama, darbuotojų tarpusavio santykiai, pareigų aiškumas, pokyčiai, taip pat Standartai turėtų padėti atpažinti, ko organizacijoje trūksta, kad būtų užtikrinta palanki psichosocialinė darbo aplinka.

Standartai diegiami penkiais etapais, kurių metu, pasitelkiant apklausas ir kitas technikas, vertinama rizika, o aktyvių diskusijų su darbuotojais metu ieškoma būdų nustatytoms problemoms spręsti.

„Labai svarbu, kad sprendžiant streso darbe problemą būtų įtraukti darbuotojai. Darbuotojų požiūris svarbus nustatant organizacijoje esančias problemas ir siūlant problemų sprendimus“, – sako Higienos instituto Profesinės sveikatos centro Tyrimų skyriaus vyr. specialistė Vilija Kuodytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)