Taigi, net jei dirbate su visų laikų nuostabiausiu produktu ar paslauga, Jums vis dar reikia ryšių, padėsiančių plėstis visame pasaulyje bei remti Jūsų sėkmę. Ir visai nesvarbu, ar tai pasireikštų per klientą, investuotoją, vadovavimo paramą ar prekiautojus, kurie Jums padeda stiprinti kokybę.

1. Palaikykite ryšį su įtakingais žmonėmis

Palaikyti ryšį su įtakingais žmonėmis rinkodaroje yra labai madinga ir praktiška, nesvarbu, ar to tikslas yra sukurti savo vardą internetinėje rinkodaroje, ar įsteigti savo paties tinklą. Kaip bebūtų, tai nereiškia, kad žmonės visada randa ir priima įtakingus asmenis teisingai.

O kokia išties yra įtakingo žmogaus pareiga? Su įtakingu asmeniu palanku bendrauti yra todėl, kad jis turi prieigą prie kitų labai įtakingų asmenų tavo industrijoje. Maža to, jis yra sukaupęs ištikimą Jums tinkamą auditoriją bei beribį jos pasitikėjimą.

Džiaukitės viskuo, ką Jums pateikia įtakingieji žmonės ir lengvu žingsniu judėkite pirmyn. Taip pat nepamirškite pagalvoti apie tai, ką Jūs galite pasiūlyti jiems. Kodėl jiems turėtų rūpėti Jūsų verslas ar juo labiau padėti Jums? Paprasčiausiai prieš nosį jiems numesti savo idėją ir reikalauti finansavimo, kontaktų ar ko nors išmokyti – ne pats protingiausias pasirinkimas. Tai gali užkirsti kelią bet kokiems tolesniems santykiams su potencialiais investuotojais.

2. Raskite tinkamas kontaktų grupes

Kiekvienas gali prisijungti prie kontaktų grupių ar nuolat mosikuoti savo įmantriomis vizitinėmis kortelėmis. Protingi verslininkai kuria santykius pasirinkdami tinkamus renginius ar grupes. Iššluokite Linkedin Jūsų verslui giminingas grupes su panašiai mąstančiais specialistais, kurie aktyviai dalinasi pasiūlymais, planuoja uždarus susitikimus ir ne tik aukština savo pačių verslą, o daro kur kas daugiau. Tokiose Linkedin grupėse kaip „Lithuanian Contacts Network“ galima rasti aktualių darbo, partnerystės pasiūlymų, patarimų verslo puoselėjimui ir ne tik.

Valdyti kažkokią sau tinkamą ryšių grupę taip pat reiškia savo kontaktų akiračio plėtimą. Plėskite savo ryšius, savo santykių pagrindą su savo konkurentais ir tiekėjais, o taip pat ir su Jūsų verslo specifika nesusijusia sritimi.

3. Pasiūlykite ką nors naudingo

Kai pradedate savo verslo santykius, pasiūlykite kitam kažką išties naudingo. Būti išties nuoširdžiai paslaugiu yra vienas lengviausių ir greičiausių būdų sukurti tikrus, tvirtus verslo santykius, o ne tik turėti sąrašą kontaktų. Tačiau neprivalote žadėti pasaulio ir žadėti visiems: gudriau yra būti paslaugiu, tačiau nieko už tai nesitikint.

Būkite geru klausytoju ir atvirai dalinkitės savo srities žiniomis. Būdamas dėmesingu, užsiėmusiu paliksite ilgai išliksiantį įspūdį, jog esate tas, kuriam rūpi. Po to surenkite nemokamus užsiėmimus ar seminarą, pasiūlykite būti pranešėju siekiant dalintis savo žiniomis, o ne ketinant reklamuoti ar pardavinėti savo produktą.

4. Prisiimkite atsakomybę

Kodėl niekas nekalba apie tai, kaip sukurti ilgai trunkančius, atvirus santykius su klientais? Norėdami pelnyti savo klientų ir verslo gynėjų pagarbą, pradėkite nuo savo bei įmonės ydų pripažinimo.

Tai nereiškia, kad turite verstis per galvą ir piktnaudžiauti kiekvienu nesusipratimu ar pažeidimu.
Prisiimkite tas atsakomybes, kurias galite kontroliuoti, spręsti problemas, vadovauti verslui su pagarba. Būti atsakingu santykiuose su savo klientais rodo jiems vientisumą ir, dar svarbiau, faktą, kad su Jumis bendradarbiauti tikrai verta.

O jeigu problema išties nebuvo jūsų kaltė ir jūs nieko negalėjote padaryti, idant patenkintumėte klientą? Paverskite savo negatyvius potyrius į kažką kūrybingo, linksmo ir teigiamo.

5. Sukurkite galimybes

Nėra jokio pasiteisinimo nekuriantiems verslo santykių laikais, kuomet virtuali grupė gali būti sukurta ir išreklamuota mažiau nei per penkias minutes. Susikurkite sau pačiam galimybes reklamuodamas nemokamą vebinarą Linkedin‘e ar Facebook‘e ir atsargiai kuruokite naujienlaiškio adresatų sąrašą. Nuolatos siūlykite nemokamą turinį, patarimus ir specialistų įžvalgas augančiai auditorijai, siekiančiai užmegzti verslo ryšius su Jumis.

Atminkite, užuot skundęsi kontaktų bei naudingų pažinčių stoka, imkitės iniciatyvos. Tie, kurie nebijo naujų pažinčių ir drąsiai skinasi kelią įtakingų žmonių apsuptyje, neabejotinai džiaugiasi įkūrę sėkmingą bei perspektyvų verslą.