1. Užimti žmonės nori atrodyti taip, tarsi vykdytų misiją. Produktyvūs žmonės savo gyvenimui yra numatę misiją.

Užimti žmonės slepia abejojantys apie savo gyvenimo tikslus, todėl žygiuodami mažais žingsneliais stengiasi atrodyti kaip įmanoma labiau pasitikintys savimi ir užtikrinti. Produktyvūs žmonės leidžia kitiems matyti, kad kartais abejoja savo mažais žingsneliais, nes jų tikslas jiems aiškus.

2. Užimti žmonės turi daug prioritetų. Produktyvūs žmonės turi vos kelis.

Niekas niekada nebuvo per daug užsiėmęs, jeigu pasirūpindavo, kad pakaktų tam laiko. Gyvenimas yra prioritetų klausimas. Jeigu turite tris prioritetus, prioritetų klausimas išspręstas. Jeigu turite 25 prioritetus, vietoj jų turite betvarkę.

Pareto dėsnis byloja, kad 80 procentų mūsų trokštamo rezultato išgaunama iš 20 procentų mūsų veiklos. Henry Fordas susikrovė turtus ne gamindamas geresnes mašinas, o sukurdamas geresnę sistemą, kaip gaminti automobilius. Užimti žmonės mėgina gaminti geresnius automobilius, o produktyvūs kuria geresnes automobilių gamybos sistemas

3. Užimti žmonės greitai ištaria „taip“. Produktyvūs žmonės „taip“ ištaria gerai apgalvoję.

Warreno Buffeto sąžiningumo principas skamba taip: „Daugumai dalykų sakai „ne“. Jeigu daugumai dalykų nepasakysite „ne“, suskaldysite savo gyvenimą į milijonus mažų dalelių, išbarstytų tarp kitų žmonių prioritetų. Todėl reikia būti sąžiningu sau, tada jūsų vertybės yra aiškios, o jūsų laikas būtų skiriamas šioms vertybėms tarnauti.

4. Užimti žmonės orientuojasi į veiksmą. Produktyvių žmonių dėmesio centre – aiškumas prieš imantis veiksmo.

Norėdami sutelkti dėmesį į svarbiausius 20 procentų savo veiklos, turite įgyti aiškumą, ką ta veikla reiškia jums patiems. Geriausias šaltinis, kuris nubrėžia gaires geram gyvenimui – jūsų pačių asmeninė patirtis, jeigu ji gerai fiksuojama.

Deja, dauguma žmonių savo gyvenimą fiksuoja tik socialiniuose tinkluose. Verčiau rašykite dienoraštį ir kasdien skirkite penkias minutes savo praėjusiai dienai apibūdinti, sėkmėms ir nesėkmėms aprašyti, taip pat paminėkite ir tai, kas jus įkvepia.

5. Užimti žmonės palieka visas duris atidarytas. Produktyvūs žmonės duris uždaro.

Kai esi jaunas žmogus, puiku turėti daug pasirinkimų. Gerai, jei norisi keliauti, kopti į kalnus, mokytis kalbas, stoti į universitetą, dirbti ir gyventi kitoje šalyje. Vis dėlto, gyvenime prieiname tokį tašką, kai daugelio šių galimybių turime atsisakyti ir privalome sukoncentruoti savo dėmesį.

Jeigu šiais metais jūsų tikslas yra mokytis ispanų kalbos, iki metų pabaigos turite kalbėti ispaniškai. Jeigu jūsų tikslas šiais metais išmokti ispaniškai, uždirbti 30 procentų daugiau, apkeliauti dešimt šalių, susirasti antrąją pusę, aplankyti visus koncertus, numesti svorį… Iki metų pabaigos ispaniškai tikrai nekalbėsite.

6. Užimti žmonės kalba apie tai, kokie jie užimti. Produktyvūs žmonės leidžia kalbėti rezultatams.

Stephenas Kingas pasakė: „Rašytojas yra žodžių gamintojas. Gaminate žodžius – jūs esate rašytojas. Negaminate žodžių – jūs nesate rašytojas“.

Taigi, kalbėjimas apie rašymą nėra rašymas. Autoriai, kurių darbai spausdinami, apie savo būsimas knygas nekalba – jie sutelkę dėmesį į jų rašymą. Todėl reikia kreipti mažiau dėmesio į žmonių kalbas apie tai, ką jie ketina daryti. Verčiau paklauskite jų, ką jie jau padarė. Ankstesnė veikla yra vienintelis geras būsimos veiklos rodiklis. Jaustis produktyviu nėra tas pats kas būti produktyviu. Tai labai svarbu.

7. Užimti žmonės kalba apie tai, kaip jiems trūksta laiko. Produktyvūs žmonės randa laiko tam, kas svarbu.

Kaskart, kai skiriame laiko pasiteisinimams ir dingsčių paieškai, mes švaistome laiką, kurį galėtume skirti kūrybai. Jeigu leidžiate sau teisintis, kad neturite laiko, pasiteisinti seksis vis geriau ir geriau.

Produktyvūs žmonės laiko pasiteisinimams nešvaisto. Kiekvienas veiksmas arba tarnauja jų vertybėms ir misijai, arba ne. Jeigu ne, jie to veiksmo tiesiog neatlieka. Net jei turi visą laisvą dieną.

Viena airių patarlė byloja: „Geriau daryti kažką, negu nieko“. Melas! Geriau nedaryti nieko nei atlikti veiksmus, kurie netarnauja jūsų vertybėms. Geriau ramiai pasėdėkite.

8. Užimti žmonės vienu metu daro daug darbų. Produktyvūs žmonės moka susikoncentruoti.

Produktyvūs žmonės žino, kas yra dėmesio sutelkimas. Jeigu tai ne apie jus, išbandykite štai tokį metodą. Jis išties veiksmingas. Iškelkite sau užduotį, kurią turite atlikti (pavyzdžiui, parašyti laišką).

Nusistatykite žadintuvą po 20 minučių. Atlikinėkite tą užduotį tol, kol nuskambės žadintuvas. Bet koks dėmesio atitraukimas (turiu patikrinti elektroninį paštą, turiu atsinešti vandens, turiu nueiti į tualetą) ir žadintuvą nustatote dar po 20 minučių. Tai kiek užduočių spėsite atlikti šiandien?

9. Užimti žmonės greitai atsako į elektroninius laiškus. Produktyvūs žmonės duoda sau laiko.

Elektroninis laiškas dažnai atsiduria prioritetų sąraše. Tik problema šiuo atveju slypi tame, kad tai kitų prioritetai, ne mūsų. Jeigu atsakote į kiekvieną elektroninį laišką, padalinate savo gyvenimą į tūkstančius mažų dalelių, kurios tarnauja kitų žmonių prioritetams.

10. Užimti žmonės nori, kad ir kiti žmonės būtų užsiėmę. Produktyvūs žmonės nori, kad kiti žmonės būtų efektyvūs.

Užimti vadovai skaičiuoja veiklos valandas, produktyvūs vadovai matuoja našumą. Užimtus vadovus nervina, kai kiti atrodo atsipalaidavę, tarsi turėtų laiko ar mėgautųsi savo darbu. Produktyviems vadovams patinka matyti, kad kiti mėgaujasi savo darbu, jie noriai kuria aplinką, kurioje kiti gali siekti daugiau.

Užimti žmonės yra suirzę. Jie nori, kad būtų vertinamos jų pastangos, ne rezultatai. Tačiau viena indų patarlė sako: „Mes turime teisę į darbą, o ne to darbo vaisius“.

Mes turime teisę mėgautis tuo, kad puikiai atliekame savo darbą, bet ne teisę mėgautis automobiliu, namu ar pinigais, kuriuos įgyjame gerai atlikdami darbą. Produktyvumas – kelionės tobulumo link vertinimas.

11. Užimti žmonės kalba apie tai, ką jie pakeis. Produktyvūs žmonės daro tuos pokyčius.

Produktyvūs žmonės daug negražbyliauja apie tai, ką jie darys. Jie pasakoja, ką padarė ir kas juos įkvepia. Tad mažiau kalbėkite apie ateities planus, o tą laiką verčiau skirkite pirmajam žingsniui žengti.

Ką galite padaryti dabar? Ką galite padaryti su tais ištekliais, žiniomis ir parama, kurią dabar turite? Darykite tai. Nustebsite, kaip visata apdovanoja tuos žmones, kurie liaunasi kalbėję ir imasi veiksmų.

Visi gimstame turėdami neįtikėtiną potencialą. Kai būname dvidešimties, maloniai nuteikia komplimentas, kad turime daug potencialo. Trisdešimties jį girdėti taip pat dar malonu. Bet jeigu jums tai kartoja tada, kai jau atšventėte keturiasdešimt, tai skamba tarsi įžeidimas. Jau nekalbant apie tai, kai giriamas šešiasdešimtmečio potencialas.

Neiššvaistykite savo potencialo. Sukurkite kažką nuostabaus. Tai bus jūsų apdovanojimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)