Tyrėjai tikrino genų aktyvumą, kraujo žymenis, fiksavo, kaip žmonės jaučiasi per atostogas ir kelis mėnesius po atostogų, informuoja huffingtonpost.co.uk. Paaiškėjo, kad visiems tyrimo dalyviams greitai pasijuto atostogų nauda. Tiems, kas ir toliau meditavo, nauda jautėsi ir po 10 mėnesių.

Tyrimui vadovavusio gydytojo Erico Schadto teigimu, atostogos ir poilsis suteikia organizmui galimybę sumažinti streso lygį, kuris veikia imuninės sistemos ląsteles.

Didesni pokyčiai – molekulių lygiu pastebėti tik meditavusiųjų grupėje.

Tyrime dalyvavo 102 moterys 30–60 m. amžiaus. Joms atliko kraujo tyrimą prieš atostogas ir po penkių dienų „La Costa Resort and Spa“ Kalifornijoje. Dalis moterų lankė meditacijų ir jogos užsiėmimus, kitos tiesiog ilsėjosi.

Trečdalis moterų reguliariai medituodavo, 70 moterų nebuvo meditavusios. Pusė pastarųjų atsitiktinumo tvarka atrinko į jogos ir meditacijų grupę, kitą pusę – į besiilsinčiųjų grupę.

Penktą atostogų dieną, praėjus mėnesiui ir 10 mėnesių po atostogų moterų prašė pateikti duomenis apie sveikatą, energingumą, gebėjimą susikaupti ir pan.

Psichologinio komforto rodikliai pagerėjo visose trijose grupėse jau penktą dieną, po mėnesio tebebuvo geri. Po 10 mėnesių per atostogas meditavusios moterys sėkmingiau tvarkėsi su stresu, nei tos, kurios tik ilsėjosi per atostogas.

Po atostogų visose trijose grupėse pastebėti pozityvūs genų ir senėjimo biožymenų pokyčiai, o tai rodo, kad paprasčiausios atostogos yra naudingos sveikatai. Moterų, kurios reguliariai meditavo, organizme pastebėta suaktyvėjusi telomerazė – baltymas, kuris atstato ir stiprina chromosomų galus. Telomerai senstant vis trumpėja.

Apibendrinant galima teigti, kad atostogos panaikina įtampą, atsirandančią dėl streso, slopina uždegiminius procesus.

Tyrėjų teigimu, nuolatinis stresas sukelia daugybę neigiamų reakcijų organizme, dėl kurių didėja daugybės ligų rizika – diabeto, Alzheimerio ligos, autoimuninių (reumatinis artritas, sudirgusios žarnos sindromas) ir kt.

Tyrėjų teigimu, reikalingas išsamesnis tyrimas, ir vis tik įrodo, kad poilsis ir meditavimas teikia didžiulės naudos sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją