O gal buvo tokia diena, kai supratai, ką labai norėtum nuveikti, tačiau įtempta kasdienybė nesuteikdavo progos rasti tam laiko?

Ir man, ir daugeliui žmonių teko tai patirti, tačiau yra vienas paprastas ir kartu nuostabus būdas, kuriuo galima nuo pradžios iki galo atlikti disciplinos reikalaujančius darbus ir netgi be didelio vargo išsiugdyti naujus įpročius.

Štai kaip tai daroma.

1. Reikia eiti mažais ir tvirtais žingsneliais, kas dieną po vieną.

Tai reiškia, kad iš pradžių užduočiai vienu metu reiktų skirti nedaug laiko arba kitokiu būdu pasirinkti nedidelę apimtį, kad užduoties vykdymas būtų malonus, tačiau tuo pat metu naudingas.

Maži žingsneliai reikalingi tam, kad būtų išsaugotas praktikos nuoseklumas, išvengiant neuroasociacijų susidarymo tarp tos praktikos ir negatyvių konceptų (tokių kaip „nemalonu“, „sudėtinga“ ir pan.), nes nenaudingos neuroasociacijos yra be galo stiprus priešininkas, visai nepastebimai atimantis iš mūsų tai, kas labai naudinga.

Ypatingai svarbu nustatyti tokią užduoties trukmę arba kiekį, kad ją atlikti kaskart nebūtų sunku ir tai nesukeltų didelio diskomforto.

2. Kiekvieną tokį žingsnelį pasižymėti popieriuje.

Kiekvieno žingsnelio užregistravimas raštu yra būdas ne tik save stebėti, bet ir apdovanoti, nes veiklos rezultatas visada iškart matomas ant popieriaus (net jeigu tiesiogiai jis nematomas, pvz., po meditacijos). Be to, tai yra realus paskatinimas pradėti veikti, nes norisi kasdien teigiamai užpildyti sau svarbios veiklos eilutę, o pradėti yra pusė darbo. Kai sugebi pradėti, dažnai norisi tęsti darbus ir nuveikti daugiau. Svarbiausia yra pradėti.

Registruoti veiklos metrikas rekomenduoju kuo paprasčiau — ant popieriaus lapo, kurį galima pakabinti ant sienos matomoje vietoje, arba paskiriant atskirą puslapį savo mėgstamiausiame užrašų sąsiuvinyje (tik tuo atveju, kai jis aktyviai naudojamas kiekvieną dieną).

Jeigu įvyktų taip, kad kurią nors dieną nepavyktų įvykdyti užduoties, tuščios eilutės geriau nepalikti, o įrašyti bent jau datą ir palikti neužpildytą kvadratėlį ❑.

Geriausia šį metodą pademonstruoti keletu pavyzdžių.

1 pavyzdys. Tu nori sustiprinti savo kūną, tačiau vis nerandi laiko sportuoti, o gal sugalvoji kitų pateisinimų to nedaryti.

Kaip ir sako gudrybės pavadinimas, pirmasis veiksmas yra pradėti eiti mažais žingsniais. Norint sutvirtinti savo kūną darant atsispaudimus ir atsilenkimus, geriausia pradėti nuo vos keleto, pvz., 5 atsispaudimų ir 5 atsilenkimų kiekvieną dieną. Tegul abu šie pratimai sudaro vieną žingsnį, kurį tu planuoji žengti reguliariai, kiekvieną dieną, be pertraukų.

Tada reikia pasiimti popieriaus lapą ir padalinti jį į 2 stulpelius: „Data“ ir „Pratimai“, pirmajame stulpelyje įrašant šios dienos datą, o antrajame nupiešiant kvadratėlį ❑, kuris bus nuspalvinamas sėkmingai atlikus suplanuotą veiksmą.

Po savaitės galima pasunkinti savo užduotį iki 10 atsispaudimų ir 10 atsilenkimų, ir taip kas savaitę pridėti papildomą skaičių. Paslaptis tokia, jog bėgant laikui kūnas taps stipresnis ir galės su malonumu pakelti didesnę apkrovą, o prote nebus susidariusi neuroasociacija tarp „pratimai“ ir „skausmas“, kuri dažnai žmonių gyvenime pasireiškia kaip mintis „šiandien nelabai turiu tam laiko“.

Tokiu būdu kūnas jausis vis geriau, o protas išliks švarus nuo negatyvių neuroasociacijų. Tu apeisi savo proto apsaugos mechanizmą ir instaliuosi naudingą programą — įprotį kasdien sportuoti, panaudojant mažų žingsnelių gudrybę.

2 pavyzdys. Tu žinai, kad medituoti yra naudinga, tačiau vis dar neturi įpročio tai daryti kasdien, o nevykdoma naudinga praktika negali duoti gerų rezultatų. Panaudokime tą patį metodą ir čia.

Norint išmokti reguliariai medituoti, reikia tai pradėti daryti labai lengvai, iš pradžių vos po 2 minutes kasdien. Taip, ne 20 ir ne 60, o 2 minutes per dieną. Jų visiškai užtenka tam, kad protas mokytųsi vidinės tylos ir koncentracijos, o tai ir yra tas mažas ir tvirtas kasdienis žingsnelis, kuris greitai taps naudingu įpročiu.

Tame pačiame popieriaus lape galima pridėti dar vieną stulpelį iš dešinės — „Meditacija”, ir jame kasdien nuspalvinti po naują kvadratėlį ❑. Po savaitės galima pamėginti medituoti 4-5 minutes, tačiau nieko blogo nenutiks ir ilgą laiką likus prie 2 minučių trukmės praktikos — tai vis tiek bus labai didelis pasiekimas, kurio rezultatais dauguma žmonių neturi galimybės pasidžiaugti, nes nori iškart daug, bet negauna nieko.

Naujas įprotis prote susiformuos maždaug per mėnesį (30-40 dienų), jeigu veiksmas bus atliekamas kasdien. O tai greičiausiai įvyks, nes užpildytų kvadratėlių stebėjimas suteikia labai daug pasitenkinimo ir pasitikėjimo savimi.

Naudojant mažų žingsnių registravimo metodą galima nuveikti labai daug:

Kasdien perskaityti po 4 knygos puslapius ir kas 1-2 mėn. nepastebimai įveikti po visą knygą! Tai svarbus pasiekimas visiems, kurie neranda laiko skaitymui.

Kasdien skirti 2 minutes kambario tvarkymui, sutvarkant ne viską iškart, o tik dalį kambario, pvz., palangę arba pusę stalo. Tokiu būdu greitai visi namai bus tvarkingi be jokio pasiruošimo ir nusiteikimo, nes protas nesunkiai imasi daryti sau nemalonius dalykus, kurie žada užtrukti vos kelias minutes.

Kasdien skirti 30 min. savo mėgstamiausiai veiklai, kuriai niekada nebūna laiko. Nesvarbu, ar tai grojimas gitara, ar įdomių paskaitų klausymas internete, ar kas nors kita — keliolika arba keliasdešimt minučių kasdien yra ta gera pradžia, kuri leis pajudėti iš vietos ir aiškiai progresuoti norimoje srityje.

(Čia įrašyk tai, kas tau svarbu, bet sudėtinga/neįdomu/nepalanku/kt.)

Įdomiausia tai, kad šiuo būdu galima atlikti pačius įvairiausius svarbius darbus tam iš anksto nepaskiriant papildomo laiko.

Atsiranda laisva akimirka — pamedituoji ir užregistruoji. Atsiranda laisva minutė po pietų — prisėdi rašyti naujo straipsnio ir išgauni 2 paragrafus, o tada grįžti prie skubių reikalų. Arba tiesiog greitai padarai 20 atsispaudimų ir pradžiugini savo kūną. Galimybės tiesiog beribės, o nauda akivaizdi.

Kiekvieną dieną žengiami maži žingsniai tampa malonia kelione svarbių pasiekimų link.