Vis dėlto, stengtis verta, nes tokie skirtumai verčia pasitempti ir praturtina gyvenimą bei supratimą, ko nepadaro bendravimas su panašesniais į jus žmonėmis. Daug jėgų reikalaujantys santykiai gali labai praturtinti, jeigu tik suprantate jų tikslą.

Galbūt susidūrėte su tokiais žmonėmis, kurie bando jūsų kantrybę darbe, o galbūt draugų tarpe ar šeimos rate. Kartais sunku su kažkuo bendrauti, nes tas asmuo primena mums kitus žmones, su kuriais turėjome sunkumų praeityje, taigi, jaučiamės tuo pačiu metu ir masinami, ir susierzinę. Kiti gi kelia problemų visiems aplinkiniams. Problemos su tokio tipo žmonėmis gali pasireikšti tik tuomet, kai jūs jau tapote draugais ar partneriais ir atsitraukti nelabai įmanoma.

Reikia suprasti, kad bandydami įveikti neigiamas reakcijas ir mokydamiesi į kitus žvelgti kaip į savo atspindį, naudingą veidrodį, gauname vertingą dovaną. Štai keletas pratimų, kurie padės pažvelgti į kitus kaip į informacijos apie save patį, šaltinį, pažiūrėti į žmones kitus kampu ir žvelgti į jus liūdinančius asmenis kaip į vidinės dinamikos kovojant su savimi atspindį.

Pratimai:

1. Sudarykite probleminių žmonių sąrašą.

Surašykite visus žmones, kurie nesenoje praeityje kėlė jums rūpesčių. Tai gali būti šeimos nariai, vis dar keliantys jums problemų, ar kiti giminystės ryšiais su jumis nesusiję žmonės, su kuriais santykiai vis dar sudėtingi.

2. Išsirinkite veidrodį.

Iš sąrašo išsirinkite vieną iš sudėtingiausių žmonių ir galvokite apie bendravimą su juo. Ko iš jo ar jos norite? Ar norite būti suprasti? O gal gerbiami? Palikti ramybėje? Kad jus vertintų? Kad jumis rūpintųsi?

3. Susiekite su savimi.

Dabar pasvarstykite, kaip galite suteikti sau tai, ko norite iš to kito žmogaus. Jeigu norite būti palikti ramybėje, ar patys paliekate save ramybėje? Jeigu norite būti išgirsti, ar patys save išklausote? Jeigu norite būti svarbūs, ar patys sau esate svarbūs?

4. Pakeiskite elgesį su savimi.

Bandykite elgtis su savimi taip, kaip norite, kad su jumis elgtųsi minėtas asmuo. Pavyzdžiui, jeigu pykstate, kad šis asmuo jūsų negerbia, pamąstykite, ką reikštų gerbti save ir atitinkamai pakoreguokite savo elgesį. Jeigu jus liūdina tai, kad šis žmogus jūsų neklauso, kasdien skirkite šiek tiek laiko savęs išklausymui.

5. Išmokite naujų gūdžių.

Pagalvokite apie santykių dinamiką tarp sudėtingo žmogaus ir jūsų – ko norite išmokti ir kas būtina išmokti, kad pagerintumėte tarpusavio santykius. Galbūt jums reikia išmokti priimti žodžius ne taip rimtai. Galbūt jums reikia išmokti nustatyti ribas arba veiksmingiau valdyti kitų žmonių pyktį.

Sudarykite naujų įgūdžių, kurių galėtumėte išmokti ir kurie galėtų padėti geriau sutarti su minėtu asmeniu, sąrašą. Sąraše pažymėkite, kur, jūsų manymu, galėtumėte išmokti jums reikiamų įgūdžių. Iš draugų? Psichologų? Knygų?

6. Atlikite savo darbą.

Prisiimkite atsakomybę už savo indėlį į probleminius santykius. Turėkite omenyje, kad niekas negalės su jums kovoti, jeigu jūs nesikausite. Pasvarstykite, ką jums reikia padaryti, kad pajudėtumėte iš probleminio taško santykiuose.

Prisiminkite, kad nepriklausomai nuo to, kas vyksta, jūs kontroliuojate savo veiksmus – galite pasirinkti atsitraukimą ir nedalyvavimą bet kokioje situacijoje, kuri jums atrodo destruktyvi ir neproduktyvi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)