Beje, visos šios studijų programos yra tikros ir sukurtos ne juokais, o štai pateikiame 20 įdomiausių:

1. Etiškas įsilaužimas | Abertay Dundee universitetas, Škotija

Taip, jūs gerai išgirdote – studijuojantys Abertay Dundee universitete yra mokomi apie naujausias ir moderniausias technologijas ir įrankius, naudojamus internetiniams įsilaužimams (angl. hacking). Įprastai, tokių įsilaužimų metu yra vagiama asmeninė informacija, per atstumą kontroliuojamas asmens kompiuteris. Universitetas teigia, kad tik vagis gali sugauti vagį, todėl tiki, kad kursas, išmokantis kaip įsilaužimai gali būti vykdomi, padės juos ir sustabdyti.

2. Vikingų mokslas | Abertay Dundee universitetas, Škotija

Panašu, Abertay Dundee universitetas garsėja neįprastomis studijomis. Čia studentai mokomi ne tik internetinio įsilaužimo gudrybių, bet ir apie vikingus. Studijų metu mokomasi viduramžių ir moderniųjų skandinavų šalių kalbų, tyrinėjama literatūra ir istorija. Taip pat siūloma galimybė metus praleisti universitete Danijoje, Norvegijoje ar Švedijoje.

3. Nuotykių ugdymas | Chichester universitetas, Anglija

Skamba nuotykingai? Šios studijos padeda studentams tapti nuotykių ieškotojais, pateikdamos tiek teorinių, tiek praktinių įgūdžių, kaip elgtis nuotykingoje aplinkoje (kad ir ką tai reikštų). Programos metu studentai mokomi įvairių techninių įgūdžių, o taip pat lavinami ir jų pačių pasirinkti asmenybės bruožai – pavyzdžiui, pasitikėjimas savimi.

4. Hario Poterio modulis (Ugdymo studijos) | Durham universitetas, Anglija

Tai nėra atskira programa, bet studijų modulis tikrai patraukiantis akį. Pasak universiteto, modulio metu Hario Poterio fenomenas yra analizuojamas socialiniame, kultūriniame ir edukaciniame kontekste. Studentai taip pat svarsto personažo aktualumą 21-ojo amžiaus švietimo sistemoje.

5. Laiko švaistymas internete | Pennsylvania universitetas, Filadelfija (JAV)

Iš tiesų kursas vadinasi „Kūrybinis rašymas“, tačiau ten besimokantiems nereikia nei knygų, nei rašiklių, nei sąsiuvinių – tereikia nešiojamo kompiuterio ir belaidžio interneto tam, kad studentai galėtų vieni su kitais bendrauti socialiniuose tinklalapiuose, forumuose ir pan.

Kaip vienas dėstytojų teigė: „Šiais laikais mes skaitome ir rašome daugiau negu anksčiau, bet tai darome kitokiais būdais – sekame žymes, spaudžiame „patinka“, dalinamės naujienomis savo internetiniuose profiliuose, komentuojame ir t.t. Dabar skaitome ir rašome būdais, kurie nepripažįstami kaip literatūriniai.“

6. Asmenukių paskaitos | Pietų Kalifornijos universitetas, Kalifornija (JAV)

Vėlgi, studijų programos pavadinimas ne toks (ji oficialiai vadinasi „Rašymas ir kritinis argumentavimas: identiškumas ir įvairovė“), bet jos metu studentai kaip vieną iš užduočių turėjo pasidaryti penkias asmenukes ir parašyti esė apie savo asmenybės formavimą naudojant nuotraukas.

7. Politika pagal Beyonce | New Jersey valstijos universitetas (JAV)

Šių studijų metu pasaulinio garso atlikėja Beyonce pristatoma kaip progresyvi feministė, o jos dainos yra analizuojamos kartu su juodaodžių istorija ir juodaodžių feminisčių vargais Amerikoje.

8. Miley Cyrus sociologija | Skidmore koledžas, Niujorkas (JAV)

Kai 2014-aisiais apie studijas pradėjo plačiai kalbėti amerikiečių žiniasklaida, universitetas kritikams atsakė: „Pirminiai šaltiniai – medžiaga, sukurta pačio analizuojamo asmens ar laikotarpiu, kuris yra analizuojamas – yra akademinės praktikos pagrindas. Miley Cyrus poveikis visuomenei yra vos kelių metų senumo ir buvo įamžintas internete, todėl beveik visi pirminiai šaltiniai yra lengvai prieinama studijų medžiaga.“ Tenka pripažinti, tokį argumentą sunku nuginčyti.

9. Jay-Z ir Kanye West | Missouri universitetas, Kolumbija (JAV)

Trumpai ir aiškiai – studijų metu bandoma atsakyti į klausimą „Kaip repo muzika skiriasi ar kuo yra panaši į poeziją?“.

10. Sindarin – „Žiedų valdovo“ kalba | Wisconsin universitetas, Viskonsinas (JAV)

O dar stebimės, kad yra Hario Poterio modulis universitete – štai „Žiedų valdovo“ išgalvotai kalbai yra skiriama visa studijų programa! Jeigu kas norite persimesti keliais žodeliais su Legolasu ar Tranduilu – šios studijoms bus jums kaip tik. Beje, paskaitas veda geriausias pasaulio Sindarin kalbos ekspertas.

11. Kaip laimėti grožio konkursą | Oberlin eksperimentinis koledžas, Ohajus (JAV)

Tai visai ne taip absurdiška kaip skamba – studijų metu nagrinėjamos lyties, rasės, seksualinės orientacijos problemos ir svarstoma, kaip jos susiję su grožio konkursais. Žinoma, studentai taip pat važiuoja stebėti grožio konkursų.

12. Gatvės kovų matematika | Masačiusetso technologijų institutas (JAV)

Šios studijų programos metu studentai mokomi gatvių muštynes analizuoti pasitelkiant matematiką. Na, jeigu jums įdomu sužinoti kokiu greičiu geriausia kam nors trenkti į žandikaulį – pirmyn.

13. Magijos, raganavimo ir religijos antropologija | Moorpark koledžas, Kalifornija (JAV)

Sudomino Hario Poterio modulis, bet norėtumėt išmokt kažko daugiau? Šios studijų programos metu išmoksite apkerėti nepažįstamus žmones, užkeikti priešus, prileisti parazitų į kieno nors arbatinuką ir antropologiškai išanalizuoti bei atskirti įvairių religijų ir įsitikinimų skirtumus. Juk skamba visai nesunkiai.

14. Taupymas arba „Geras gyvenimas už eurą per dieną“ | Alfred universitetas, Niujorkas (JAV)

Studijų metu studentai mokomi kuklumo, taupumo ir informuojami apie kapitalizmo pinkles. Kiek ironiška, kai sužinai, kad kursas dėstomas privačiame universitete...

15. Gyvenimo prasmė | Rhode Island dizaino mokykla, Masačiusetas (JAV)

Ar tam reikia daugiau paaiškinimų? Filosofija yra filosofija.

16. Įžanga į vynus | Cornell universitetas, Niujorkas (JAV)

Štai kur žmonės išmoksta kalbėti apie medžio aromatus ir gėrimo brandumą. Jei nori būti vienas iš tų žmonių – dabar jau žinai, kur kreiptis.

17. Povandeninis pintinių pynimas | Reed koledžas, Oregonas (JAV)

Daugiau pasakyti apie tai nėra ką. Koks pavadinimas, tokios ir studijos.

18. Pokemonai | Kalifornijos universitetas, Kalifornija (JAV)

Argi po pasaulį apskriejusios „Pokemon GO“ karštinės dar reikia stebėtis, kad yra ir studijų programa, skirta šiems personažams? Derėtų paminėti, kad kursas atsirado ne dėl neįtikėtinos „Pokemon“ akademinės vertės, o, pasirodo, tiesiog todėl, kad studentų atstovybė tame universitete gali susigalvoti įvairius kursus ir juos vesti. Yra gana įdomių dalykų, o štai, pavyzdžiui, pokemonų studijų metu yra analizuojama ir aptariama „Pokeverse“ (visata, kurioje gyvena pokemonai), jų reikšmė šiuolaikinių aistruolių gyvenimams ir netgi gilinamasi į animacijos teorinį mokslą.

19. Alaus studijos | Heriot-Watt universitetas, Škotija

Lyg studentai dar nepakankamai šėlsta studijų metu, yra ir universiteto programa apie alkoholį. Tiesa, ši mokslo žiniomis remta programa puikiai tinka tiems, kurie nori ateitį sieti su alkoholio gaminimu ir distiliavimu. O pati programa universitete mokoma jau 100 metų ir netgi turi privalomųjų biochemijos modulių.

20. Gotikos studijos | St. Mary‘s universitetas, Anglija

Skamba baugokai, bet tai sudomins ne tik juodos spalvos mėgėjus. Studijų metu analizuojamas ir aptariamas gotikos menas, architektūra, filmai, knygos ir t.t. „Šiuolaikinės gotikos“ modulio metu įprastai yra žiūrimi siaubo filmai, tad jeigu esate baikštus, čia geriau nestudijuokite.

O pabaigai – vienintelė tokia pasaulyje magistrantūros studijų programa:

21. „The Beatles“: populiarioji muzika ir visuomenė | Liverpool Hope universitetas, Anglija

Studijų programa mokoma „bitlų“ ekspertų, o jos metu gilinamasi į asmenybės formavimą muzikos industrijoje, auditorijos kūrimą, muzikos estetiką ir autentiškumą, vertę, kokybę ir pan. O jūs jau manėte, kad studentai tik klauso jų muzikos...

Kitos įdomios bakalauro studijų programos siūlomos pasaulio universitetuose:

– siuvinėjimas
– jachtų valdymas
– pieninės bandos priežiūra
– banglenčių mokslas ir technologijos
– aukcionų studijos
– dūdmaišių mokslas
– boulingo industrijų vadyba ir technologijos
– citrusinių vaisių mokslas
– kanadiečių studijos
– komiksų menas
– nardymo verslumas ir technologijos
– pramogų inžinerija ir dizainas
– morgo mokslas
– hipodromų industrijos
– laisvalaikio ir poilsio studijos
– seksualinės orientacijos studijos
– žolės mokslas
– zombiai populiariojoj žiniasklaidoj
– nuostabusis burbulų pasaulis
– laipiojimas medžiais
– superherojų mokslas
– paskalų mokslas

Šaltinis
Temos
Anglija.today