Vėliau šis žodis imtas vartoti plačiau, paplito aukštesniuose visuomenės sluoksniuose. Šiandien charizma reiškia „asmens savybes, keliančias pagarbą ir susižavėjimą tokiu žmogumi kaip lyderiu, galinčiu pasirūpinti kitais ir vesti juos į šviesų rytojų“, rašo shkolazhizni.ru.

Yra žmonių, nenorinčių būti lyderiais, tačiau yra ir tokių, kurie to trokšta labiau už viską pasaulyje. Norintys valdyti turi žinoti, kas charizmą ugdo, o kas – žlugdo.

Taigi charizma tai:

I Sumanus žaidimas simboliais

Žodis simbolis reiškia „fiziškai apčiuopiamą objektą ar ženklą, turinti prasmę“. Pavyzdžiui, žalia uniforma vilkinčio asmens rankoje laikoma dryžuota lazdelė. Štai prie sankryžos stovi paprasčiausias vyrukas ir mojuoja lazdele – niekas į jį paprasčiausiai nekreipia dėmesio. Net nesusimąstome, ar nevertėtų sustoti, einate sau toliau ir tiek. O štai dryžuota lazdele mojuoja žalią uniformą vilkintis vyras. Jūs jį pažįstate? Ne, netgi priešingai – geriau jau su šiuo žmogumi neturėti jokių reikalų. Tačiau kas jus privertė sustoti? Policininko aprangos simboliai.

Simboliais gali tapti įvairiausi objektai. Tik svarbu, jog jie skleistų žinią, kad konkretus žmogus turi vienokią ar kitokią galią. Lyderiai išsiskiria ir įtaką reiškiančiais simboliais. Drabužiai, automobiliai, prabangūs biurai – visa tai simboliai. Apsauga, asmeninis vairuotojas, ilgakojė sekretorė – tai taip pat simboliai. Galima šį simbolių sąrašą tęsti be galo ir be krašto. Simboliai – priemonės, aplinkiniams padedančios pateikti žinią, kas yra kas, ir kieno reikia klausyti. Jūsų užduotis – tinkamai pasirinkti simbolius.

II Galia

Žmogus turi galią, jeigu sugeba, pats nepajudėdamas iš vietos, vienu vieninteliu mostu sustabdyti eismą arba jį atnaujinti. Jeigu sėdite savo kabinete ir duodate nurodymus pavaldiniams, o jie jūsų klauso – turite galią. Jeigu jūs pats nuolat vaikščiojote po biurą, tačiau nuo to niekas nesikeičia, darbo kokybė negerėja – galios valdyti kitus žmones jūs neturite.

Fizinė jėga – vieni niekai lyginant su asmenybės galia, galinčia priversti kitus žmones dirbti. Nusikaltėlių lyderiu labai retai tampa fiziškai galingiausias įstatymų pažeidėjas, turintis didžiausius raumenis. Nusikaltėlių grupuotėms dažniausiai vadovauja ribotų fizinių galimybių nusikaltėliai, tačiau jų įsakymams be atsikalbinėjimų paklūsta stipruoliai. Asmenybės galia žmogui prideda ne tik fizinės jėgos, tačiau padeda valdyti kitų asmenų valią, kurią pakreipus reikiama linkme galima sėkmingai realizuoti lyderio užsibrėžtus tikslus.

III Ištvermė

Ši lyderio savybė neabejotinai skatina kitų žmonių susižavėjimą lyderiu. Išskirtinis ištvermingumas padeda pelnyti nesuvaidintą draugų pagarbą ir kelia baimę priešams. Ištvermingumas – gebėjimas judėti į priekį net ir susiklosčius pačioms nepalankiausioms aplinkybėms. Ištvermės demonstravimas – svarbus indėlis į charizmos formavimąsi.

Tiesa, ta pati taisyklė galioja ir žmonių organizacijoms, bendrovėms, net valstybėms. Jeigu bendrovei pavyko atsilaikyti tikrų tikriausiomis karo sąlygomis, gerą vardą ji užsitarnavo visiems laikams – ir daugiau karų niekada nebeprireiks. Pakanka vieno aiškaus ištvermės įrodymo – pamatas charizmai jau padėtas.

IV Gebėjimas planuoti, duoti įsakymus ir siekti jų įvykdymo

Pakanka turėti šių savybių ir žmogus jau gali būti puikus lyderis. Jeigu žmogus geba aiškiai ir tiksliai formuluoti reikalavimus, jeigu šie reikalavimai adekvatūs ir gali iš esmės pagerinti situaciją, jeigu žmonės jų noriai klauso ir vykdo – prieš jūsų akis stovi tikrų tikriausias lyderis.

V Gebėjimas paslaptingai reikiamu laiku atsirasti reikiamoje vietoje

Viešpaties keliai nežinomi. Kitais žodžiais tariant, lyderis nėra įpareigotas visiems atsiskaitinėti. Lyderis reikiamu metu atsiranda tarsi iš niekur, stebi situaciją, analizuoja, o tuomet taip pat paslaptingai išnyksta. Lyderis gali pasirodyti bet kurią akimirką – kaip koks Betmenas ar Supermenas. Jis visada laiku, visada budrus. Arba pats lyderis, arba jo žmonės. Priešai niekada nesnaudžia, o ištikimiausi draugai bet kurią akimirką pasirengę ištiesti pagalbos ranką. Patikima komanda – vienas iš charizmatiško lyderio bruožų.

Jeigu turite gana kvailą įprotį visiems pasisakyti, kada išeinate, ir kada grįšite, tačiau svajojate tapti charizmatišku lyderiu – kuo skubiau atsikratykite šios savybės. Lai ištikimiausi jūsų žmonės kuria įvaizdį tarsi nuolat jus sekiotų. Viską žinantis ir visur esantis – štai koks charizmatiškas lyderis.

VI Gebėjimas „prarasti pusiausvyrą“

Jeigu jaučiate poreikį parodyti pyktį ir įniršį (ramiai pamąstėte ir nusprendėte, jog perpildyta jūsų kantrybės taurė), taip ir padarykite. Taip atkreipsite tinginių ir veltėdžių dėmesį. Teisė pykti ir demonstruoti gebėjimą pykti – savybės, padedančios pelnyti silpnųjų pagarbą ir paskatinti juos veikti. Lyderis, kuris niekada nepakelia balso ir niekada nereiškia nepasitenkinimo – silpnas.

VII Bendravimo įgūdžiai, gebėjimas sutarti su kitais žmonėmis, pelnyti jų meilę ir palankumą, palikti gilų įspūdį

Jeigu turite talentą susikalbėti net su sudėtingiausio charakterio žmogumi, jeigu mokate geru žodžiu išgydyti sielos žaizdas, žmonės jus gerbs ir mylės. Šios savybės prireiks, kai teks pavaldiniams perduoti savo idėjas, gauti pritarimą užsibrėžtiems tikslams ir norams. Šis gebėjimas pravers tomis akimirkomis, kai jaučiatės blogai, o gyvenimas atrodo suktas uždavinys. Ji būtina tuomet, kai negražiai pasielgėte su darbuotoju ir jį įskaudinote – tokiu atveju tik bendravimo įgūdžiai padės susigrąžinti žmonių tikėjimą jumis ir meilę. Šios savybės svarba charizmai nesusakoma žodžiais.

Jeigu ugdysite visas šias septynias savybes, tapsite charizmatišku lyderiu.

Bet kurios iš šių septynių savybių trūkumas – didelis minusas charizmai. Jeigu žmogus neturi nei vieno iš šių sugebėjimų, kaip lyderis jis nieko vertas – jam iš paskos greičiausiai nesektų nei jo paties katė, ką jau kalbėti apie kitus žmones. Tik įsivaizduokite: žmogus griežtai atmeta valdžios simbolius, o vietoje jų naudoja kitus – gali būti, jog eilinio ar netgi dvasiškai silpno žmogaus. Jeigu turite visas puikiam lyderiui reikalingas charakterio savybes, tačiau važinėjate senu automobiliu, keistuolio etiketė jums labai greitai prilips, tačiau tikrą žmonių pagarbą užsitarnauti bus sunkiau.

O jeigu žmogus sunkiai pakelia net lengviausias likimo smūgius, nuolat skundžiasi ir verkšlena, nemoka planuoti ir nurodinėti, nesugeba išsireikalauti jo reikalavimų įvykdymo, visiems nuolaidžiauja ir atsiskaitinėja už smulkmenas? Jeigu negali kito žmogaus pastatyti į vietą, o jį patį kiti stumdo kaip marionetę? Tokio žmogaus galvoje gali suktis daugybė gerų idėjų, tačiau jo niekas nepalaikys, nepaskatins, nepadrąsins. Jis kitų tiesiog neįkvėps.

Štai jums ir didžiausias lyderio ir nevykėlio skirtumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)