Išsiaiškinkite, kur krypsta protas ir širdis

Dėl šių dienų rinkos ekonomikos nestabilumo ir globalizacijos daugėja įsidarbinimo iššūkių, karjeros projektavimas tampa vis sudėtingesniu procesu, reikalaujančiu ir daug žinių, ir pastangų. Todėl S. Gintilaitė rekomenduoja pradėti galvoti apie savo ateitį ir karjerą kuo anksčiau.

„Paskutiniai metai mokykloje turėtų būti rezultatas to, kam buvo kryptingai ruošiamasi visus dvylika ar daugiau metų. Dar besimokant reikėtų stengtis pažinti save, įvertinti savo įgūdžius, išsiaiškinti, kokie dalykai ar mokslo sritys domina, kas geriau sekasi. Siekiant išsigryninti prioritetus, naudinga atlikti savęs pažinimo testus. Tuomet būtų lengviau pasirinkti ketinamus laikyti brandos egzaminus pagal savo interesų sritis ir gebėjimus“, – sakė S. Gintilaitė.

Renkantis studijų kryptį taip pat patartina atkreipti dėmesį į studijų programose dėstomus dalykus, kurie domintų, skatintų tobulėti ir būti aktyviam – juk reikės juos studijuoti net keletą metų.

Ieškokite informacijos

Įsiklausius į save, t. y. įsivertinus asmenines savybes, pomėgius, pasvėrus norus ir galimybes, reikėtų pasidomėti studijų programų perspektyvomis.

Kur ieškoti informacijos apie studijų programas ir jų kokybę? Būsimiesiems studentams karjeros konsultantė rekomenduoja aukštųjų mokyklų interneto svetaines, informacinius leidinius, tokius kaip „Kur stoti 2016“, „Kuo tapti 2016“ ir pan., taip pat interneto svetainę www.kurstoti.lt, Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) leidinius ir interneto svetainę www.mosta.lt. Informacija apie studijas taip pat skelbiama ir LR švietimo ir mokslo ministerijos atviros informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemos AIKOS tinklalapyje www.aikos.smm.lt ar Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) interneto svetainėje www.skvc.lt. Specialius leidinius leidžia ir aukštosios mokyklos. Jų galima įsigyti studijų mugėse.

Bendraukite su aukštųjų mokyklų atstovais

Žinoma, joks straipsnis ar oficiali informacija niekuomet neprilygs gyvam pokalbiui su universiteto bendruomenės nariais. „Todėl svarbu dalyvauti aukštųjų mokyklų atvirų durų dienose, parodose, karjeros mugėse“, – pabrėžė S. Gintilaitė. Aukštosios mokyklos karjeros konsultantai ar priėmimo komisijos atstovai pateikia kompetentingų patarimų, atsako į visus rūpimus klausimus apie studijas.

Stojantiesiems ypač naudinga pabendrauti ir su pasirinktą studijų programą studijuojančiais ar jau buvusiais studentais. Alumnų įgyta studijų patirtis padės susivokti, ar iš tikrųjų norite ir galite studijuoti pasirinktą programą. „Abiturientai turėtų būti drąsūs ir nebijoti klausti absolventų apie studijas ir įsidarbinimo galimybes. Konkretūs atsakymai leidžia greičiau priimti sprendimą, paskatina veikti“, – tikino karjeros konsultantė.

Domėkitės karjeros galimybėmis

Planuojantiesiems sėkmingą karjerą S. Gintilaitė pataria pasidomėti, koks yra pasirinktos specialybės darbuotojų poreikis verslo ir viešajame sektoriuje, kokios karjeros galimybės prognozuojamos baigus pasirinktą studijų programą.

„Pasirinkus studijas neapgalvotai, vėliau gali būti sunku įsidarbinti. Todėl stojančiuosius ne tik supažindiname su studijų programų turiniu, kokybe, bet informuojame ir apie realias įsidarbinimo perspektyvas. Smagu žinoti, jog net 83 proc. Šiaulių universiteto magistrantūros ir 69 proc. bakalauro studijų absolventų įsidarbina per 12 mėnesių po studijų baigimo“, – pasakojo S. Gintilaitė.

Nesirinkite studijų miesto – rinkitės universitetą

Nors beveik visi abiturientai svajoja apie gyvenimą dideliame mieste, toli nuo tėvų, tačiau tapti savarankiškam yra ir kitų būdų. „Renkantis, kur studijuoti, reikėtų įvertinti savo finansines galimybes, pragyvenimo ir studijų išlaidas. Jeigu kasdien reikia galvoti apie išgyvenimą, tokios studijos apkarsta, –asmenine patirtimi dalijosi karjeros konsultantė. – Visada sakome stojantiesiems, kad aukštoji mokykla, esanti netoli gyvenamosios vietos, gali būti geriausias jūsų pasirinkimas“.

Ko nedaryti?

Nekopijuoti kitų. Blogiausias sprendimas – rinktis tai, ką pasirinko draugas, daryti tai, kas šiandien madinga ir reikalinga. Nereikia rinktis studijų programos vien dėl to, kad jos pavadinimas gražiai skamba – pravarčiau rinktis tokią, kuri baigus aukštąją mokyklą padės įsitvirtinti darbo rinkoje.

Nesirinkti atsainiai. Vis dar dažna tendencija, kuomet abiturientai renkasi tolesnį kelią daug negalvodami. Kaip teigia Šiaulių universiteto atstovė, kai kuriose mokyklose vis dar nėra karjeros specialistų, kurie galėtų patarti jaunam žmogui. Karjeros specialistų bendrojo lavinimo mokyklose trūkumas neabejotinai daro įtaką atsainiam jaunų žmonių požiūriui.

„Dažnai jaunuoliai neplanuoja savo ateities ir gyvena šia diena, nemąstydami, kas bus po kelerių ar keliolikos metų. Neįvertinę savo galimybių, studijas renkasi paskutinę akimirką, vadovaudamiesi draugų, tėvų rekomendacijomis. Vis dėlto didžiausias iššūkis šiandienos abiturientams yra neapsisprendimas, dėl kurio galiausiai tiesiog pasimetama. Tokiems abiturientams patarčiau stabtelti ir paanalizuoti save, kokie įgūdžiai, patirtys, žinios buvo sukauptos per pastaruosius dvylika metų, kokios svajonės, tikslai ir lūkesčiai kasdien juos lydi, bei pasidomėti, kokias ekonomines perspektyvas žada vyriausybė bei verslo sektorius“, – davė patarimų S. Gintilaitė.

Neskubėti žūtbūt studijuoti. Jeigu vis tiek nepavyksta apsispręsti, karjeros konsultantė pataria neskubėti. „Luktelėkite metus, susiraskite darbą, užsiimkite savanoryste ar pažinkite save keliaudami po pasaulį – įgijęs daugiau gyvenimo patirties žmogus geriau suvokia, ko nori“, – sakė S. Gintilaitė.

G. Gendvilaitė: „Planuokite iš anksto ir nebijokite klausti“

Gabrielė Gendvilaitė, Šiaulių universiteto lietuvių filologijos ir komunikacijos bakalaurė, buvusi studentų atstovybės prezidentė, sako, kad studijų pasirinkimas yra atsakingai planuojamas procesas.

„Galvoti apie studijas pradėjau 9 klasėje. Jau tuomet žinojau, kad savo ateitį siesiu su komunikacijos mokslais. Didelės įtampos nebuvo, nes rinkdamasi studijų programą tariausi su priėmimo į Šiaulių universitetą konsultantais“, – pasakojo absolventė.

Šiandien Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiąja specialiste dirbanti mergina teigia, kad jos pasirinkimą lėmė gyvenamoji vieta ir geri atsiliepimai apie studijų kokybę Šiaulių universitete.

Tiems, kurie vis dar abejoja, kokias studijas rinktis, G. Gendvilaitė pataria nebijoti klausti patarimo specialistų ir konsultuotis su dominančią studijų programą studijuojančiais studentais.

T. Milaknis: „Nesirinkite knygos pagal viršelį“

Tautvydas Milaknis, UAB „Fiberta“ komercijos direktorius ir interneto svetainių dizaino įmonės įkūrėjas, Šiaulių universitete studijavo ekonomikos bakalauro studijų programą, o pernai tame pačiame universitete baigė ir vadybos magistrantūros studijas. Universitete įgytos žinios ir patirtis vaikinui yra naudingi dirbant kasdienį darbą, padeda valdyti nuosavą verslą. Absolventas labiausiai vertina studentų mainų programos suteiktą galimybę studijuoti užsienio šalyse – Vokietijoje ir Pietų Korėjoje.

Jaunajam verslininkui bakalauro studijų programą padėjo pasirinkti mokyklos karjeros konsultantė. O savo kelio vis dar neradusiesiems T. Milaknis pataria: „Nesirinkite knygos pagal viršelį – išsiaiškinkite, kokie dalykai bus dėstomi jūsų pasirinktoje studijų programoje, įvertinkite savo interesų sritis ir, žinoma, galimybes“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)