Prisimeni tas dienas, kai dar niekam nevadovavai? Buvo lengva. Turėjai galvoti apie darbą ir palaikyti pakenčiamus santykius su tave supančiais žmonėmis.

O dabar! Vos spėji suktis tarp savo darbų, dar privalai sužiūrėti, ką veikia pavaldiniai.

Kuo aukštesnė karjeros pakopa, tuo didesnis darbo krūvis.

Nepaisant visko, tai įdomi ir jaudinama kova, kurią laimi ne kiekvienas. Štai keli patarimai, kaip lengviau pasiekti pergalę.

  • Kai droviesi kalbėti

    Nauda ir moralė

    Lipti per galvas galima. Tik ar šiuo būdu pasiektas tikslas teiks malonumą? Jei elgsiesi su pavaldiniais it despotė, apie maksimaliai našius darbo rezultatus galėsi tik svajoti. Venk ir pažadukės reputacijos. Visada turi rodyti pavyzdį. Kuo labiau stengsiesi būti teisinga, tuo labiau pavaldiniai tave gerbs. Pažadėjusi pažadą ištesėk. Kitaip tavo žodis nieko nebereikš. Būk pakanti žmonių trūkumams, juk ir pati nesi tobula.

    Kitų nuomonės vertinimas

    Visada atsiras žmonių, kurie pasiūlys geresnių nei tavo idėjų. Neskubėk šių atmesti vien dėl to, kad paradui vadovauji tu. Naudokis pasiūlymais, jei manai, kad jie bus pelningi. Ir nepamiršk už tai atlyginti. Bendraudama su žmonėmis stenkis suvokti, kas neišsakyta žodžiais.

    Juk būna: kalbi su pavaldiniais, jauti, kad kažkas yra ne taip, bet numoji ranka — ir, žiūrėk, darbo našumas krinta. Ką daryti? Sušauk susirinkimą, kur visi galėtų išsakyti savo nuomonę. Tyla? Įtikink, jog tau svarbios jų problemos ir tavimi galima pasitikėti.

    Nesėkmių analizė

    Nepasisekė? Nesiguosk na ir kas, kitą kartą bus geriau... Jei nekreipsi dėmesio į padarytas klaidas, neatliktų darbų tik daugės. Dirbdama juk laikeisi veiksmų plano, tad tikrai nebus sunku prie jo grįžti ir rasti paliktą klaidą. Gal kam nors skyrei per mažai laiko, buvai neatidi, gal ką nors praleidai... Priežasčių gali būti daug, tačiau išsiaiškinti jas privalai tu.

    Trys “ne”

    Versle vadovaukis trimis “ne”: nesinervink, nesiblaškyk ir nesutrik. Tik šaltu protu gali įveikti problemą. Susikaupk ir drąsiai ženk pirmyn. Reikiamą darbą visada atlik iki galo. Ką nors pradėjusi, nepulk prie kitos (lengvesnės) užduoties ar nedaryk kelių darbų tuo pat metu. Nors apie moteris sakoma, kad jos geba atlikti kelis darbus iš karto, kartais ši tiesa nuvilia.

    Būna situacijų, kai tikrai nežinai, ką daryti, ir dėl to prieš darbuotojus dar labiau suglumsti. Svarbiausia — neišsiduoti, jog sutrikai. Vėliau, kai liksi viena, apsvarstyk problemą ir ieškok tinkamo sprendimo.

    Pažeminimas

    Niekas taip nežeidžia žmogaus kaip jo orumo žeminimas. Kad ir kaip nemėgtum vieno ar kito darbuotojo, nedemonstruok savo priešiškumo. Kitaip sudarysi nesivaldančios ir asmeninių problemų nuo darbinių neskiriančios furijos įspūdį. Asmeniškumus palik už durų. Įžeidusi žmogų, atsiprašyk. Visi turi teisę klysti. Tu — taip pat.

    Kai droviesi kalbėti

    Kai kuriems pakanka prasižioti, ir žodžiai liejasi nevaržomai, net jei jie kalba tūkstantinei miniai. O tu neišlemeni žodžio net per susirinkimą. Tylint įrodyti, jog esi profesionalė, sudėtinga. Teks kovoti su savo drovumu. Pradėk nuo atsakymų į šiuos tris klausimus.

    Kodėl tyli?

    Kodėl bijai išsakyti nuomonę? Nes į tave žiūri? Nes pamiršti, ką nori pasakyti? Bijai, kad kiti puls prieštarauti? Kai išsiaiškinsi tikruosius motyvus, bus lengviau pradėti keistis.

    Kas blogiausia gali nutikti?

    Dažnai garsiai išsakytos baimės skamba juokingai. Juk bosas tau prabilus neatsistos ir demonstratyviai neišeis. Bet mąstydama apie blogiausią variantą išmoksi su juo susigyventi, prisitaikyti ir žinosi, kaip elgtis, jei jis imtų ir nutiktų. Blogiausia — nekovoti su baime. Kuo ilgiau liksi nepastebima, tuo sunkiau bus pasikeisti.

    Kaip pasijusti patogiai?

    Pasipraktikuok prieš veidrodį. Kitiems padeda, jei kalbėdami jie žiūri į tuos žmones, kuriais pasitiki. Galvok apie tai, ką nori pasakyti, įsivaizduok tai savo mintyse ir jausiesi kur kas tvirčiau.