Konfliktinė situacija gali kilti, kai nesutampa žmonių požiūris, veiksmai, tikslai į supantį pasaulį. Šiandieninė konkurencinė gyvenimo aplinka, intensyvus bendravimas su kitais žmonėmis iššaukia neišvengiamus konfliktus.

Jų vengimas ar nenoras aptarti kylančių skirtumų sukelia tarpusavio santykių sunkumus. Todėl yra gyvybiškai svarbu įgyti konstruktyvių konfliktų sprendimų variantų. Nesielgti, lyg maži vaikai pyktųsi smėlio dėžėje. Nesiplūsti, nebadyti pirštais, nesistengti visos kaltės suversti kitam žmogui. Sprendžiant konfliktą, patariama kaip galima sušvelninti situaciją ir siekti gerų rezultatų.

Tam patariama įvertinti padėtį ir savo paties poreikius. Kalbėti apie savo, o ne kieno nors kito poelgius. Naudoti posakius: „palauksiu, kol baigsi kalbėti“, „suprantu tavo situaciją“. Prisiminti tik apie dabartį ar ateitį, nesikapstant po praeitį.

Pabrėžti, ką galima padaryti ar numatyti ateityje. Vengti posakių: „nutilk tu pagaliau“, „tu visada taip darai“. Konfliktų sprendime svarbus optimizmas, garbingas atsitraukimas. Juk iš esmės ryžtingo konflikto tikslas nėra trumpalaikė asmeninė pergalė, bet svarbi abipusė nauda. Būtina širdimi pajusti, kada laikas nutraukti kovą.

Konfliktinės situacijos kyla tarp skirtingų grupių žmonių:

– tarp sutuoktinių, artimiausių draugų, giminių,
– tarp pavaldinių ir viršininkų, vaikų ir tėvų, mokytojų ir mokinių,
– tarp bendradarbių, kolegų, kaimynų,
– tarp svetimų žmonių.

Priklausomai nuo to, ar jūs norite pasiekti savo tikslus, ar verčiau išlaikyti gerus santykius su konfliktuojamu asmeniu, galima pasirinkti įvairų stilių konfliktui spręsti:

1. Vėžlio stilius. Kai konfliktas neišvengiamas, vėžliai sulenda į savo kiautą. Jie labai greitai paaukoja tiek asmeninius tikslus, tiek santykius, paprasčiausiai vengdami žmogaus, su kuriuo kyla konfliktas. Pavyzdžiui, jus apšaukia , įžeidžia, sukritikuoja visai svetimas žmogus. Išmintingiausia paprasčiausiai tapti vėžliu, kaip sakant, negadinti savo nuotaikos.

2. Ryklio stilius. Rykliai stengiasi primesti oponentui savo pačių konflikto sprendimo būdus. Jie pirmiausia rūpinasi savo tikslais ir mažai suinteresuoti santykių išlaikymu. Rykliams konfliktas yra tarsi žaidimas, kuriame vienas laimi, o kitas pralaimi, ir jie stengiasi laimėti atakomis, jėgos pranašumu ir, jei reikia, įbauginimais. Kitų žmonių savijauta jiems mažai rūpi. Dažniausiai tai yra agresyvių sandorių stilius.

3. Meškiuko stilius. Meškiukams svarbiausia yra geri tarpusavio santykiai. Todėl, iškilus konfliktui, jie greitai gali atsisakyti savo asmeninių tikslų. Jie mano, kad konfliktai visada kenkia tarpusavio santykiams ir dėl savo didžiulio poreikio patikti ir būti pripažinti, jie vengia rizikuoti santykiais, aukodami savo asmeninius tikslus. Dažnai tokį stilių pasirenkama, bendraujant su vyresniais tėvais, globėjais, viršininkais ar mokytojais. Kaip liaudyje sakoma: „bala nematė“.

4. Lapės stilius. Lapės suinteresuotos pasiekti abiejų tikslų, bent jau iš dalies. Jei įmanoma, jos renkasi kompromisą, kur abi pusės kažką laimi. Lapės požiūris yra: „tu atsisakai dalies savo tikslo, o aš- dalies savo“. Toks stilius dažnas tarp sutuoktinių: „šeštadienį tu eisi į futbolo varžybas, sekmadienį važiuosime pas mano mamą“.

5. Erelio stilius. Ereliai nori pasiekti abiejų tikslų, bent jau iš dalies. Jiems labai rūpi tiek jų tikslai, tiek santykiai. Ereliai būna patenkinti, kai iki galo pasiekia savųjų ir kito žmogaus tikslų, ir kai jų santykiai sustiprėja. Dažnai erelis, siekdamas pasiekti savo tikslų, pereina į konfrontaciją. Einant į konfrontaciją būtina vengti:

– nekalbėkite apie sprendimą, – kalbėkite apie problemą. Leiskite žmonėms patiems sugalvoti išeities būdą.

– nenutraukite bendravimo. Konfliktui stiprėjant, kyla pagunda išsiskirti. Būtina iki galo konstruktyviai kalbėtis apie problemą.

– nenusodinkite pašnekovo, tai visada atšaldo santykius. Svarbi abiejų pozicija.

– nenaudokite neverbalinių užuominų, kaip vengimas žiūrėti į akis, žmogaus neprisileidimas, grįžtamojo ryšio nebuvimas. Būkite drąsūs, kalbėkite akis į akį su žmogumi, kurio elgesys jums rūpi.

– kalbėkitės apie problemą tiesiai su žmogumi, užuot ją aptarę prieš tai su kitais.

Konfliktai baigsis daug sklandžiau, jei emocijoms neleisite nustelbti proto balso, būsite empatiški kito žmogaus atžvilgiu, konfrontuosite lanksčiai ir laipsniškai eisite tikslo link.