1. Neieškokite patvirtinimo

Kai Jums nesvarbus kitų patvirtinimas, esate laisvas. Jūsų savarankiškumas prilygsta aukštai kokybei ir laiduoja patikimumą. Pasitikėdamas savimi atsikratote tokių emocinių būsenų kaip skurdas ir neviltis, kurios blokuoja galimybes ir sėkmę. Efektyviai tvarkote savo laiką, vos to prireikus galėdamas pasakyti „ne“ ir esate pasiryžęs daryti tai, kas svarbu ir vertinga Jums ir Jūsų bendrakeleiviams. Savo patikimumą auginate rizikuodamas ir darydamas, Jūsų galva, svarbius sprendimus.

2. Šypsokitės

Tegul Jūsų šypsena netaps gynybos mechanizmu, maskuojančiu nepasitenkinimą ir demonstruojančiu tariamai gerą nuotaiką. Tokia šypsena reiškia patikimumo stygių ir sėja nesaugumo jausmą. Užsitarnavę savo vietą po saule šypsotės, nes gera savijauta yra natūrali Jūsų būsena. Besišypsantiems žmonėms juk ir sekasi geriau. Kurdamas patikimumo atmosferą, negalite gaišti laiko nereikalingiems bumbėjimams. Kuo daugiau šypsotės, tuo efektyviau dirbate ir gyvenate laužydamas natūralią smegenų tendenciją mąstyti negatyviai. Šypsena perinstaliuoja Jūsų smegenis ir pozityvios mintys užplūsta negatyviųjų zoną. Šypsena skleidžia pasitikėjimą. Ji byloja, kad esate patenkintas savimi ir savo vieta pasaulyje.

3. Tegyvuoja tyla!

Žinodamas savo vertę nutrūktgalviškai nelekiate sėkmės link. Jus tenkina tylos galia, todėl daugiau veikiate šioje erdvėje. Tyloje įdėmiau klausotės. Labiausiai žmonės trokšta būti išgirsti, suprasti ir atidžiai įvertinti. Patenkinę šiuos poreikius jie bus Jums palankesni. Norėdami įgyti pasitikėjimą, turite mokėti klausytis. Prieš atsakydami įsitikinkite, ar jau gavote visą informaciją, kuria norėta pasidalinti. Taip Jūs nesunkiai pateksite į pašnekovų širdis ir protus bei perprasite jų charakterius. Tyla – Jūsų išminties, inteligencijos ir saugumo paraiška. Kai prieš praverdamas burną sugebate apmąstyti, ką išgirdote, tuomet kalbate protingai ir rimtai.

4. Būkite atsakingas

Norėdamas būti patikimu, atsakomybės už padarytas klaidas nesuverskite kitiems. Tegul Jums pakanka savikontrolės ir pasitikėjimo savo jėgomis gyventi savarankiškai, priimant sprendimus ir vykdant atitinkamus veiksmus. Toks požiūris spinduliuos Jumyse pasitikėjimą, būsite vertas užimti lyderio poziciją ir, žinoma, būsite drausmingesnis įtampos ir iššūkių akivaizdoje. Rinkitės ne vaikišką mąstyseną, o brandą. Niekada nebūkite auka ir nekeikite kitų dėl savo nesėkmių. Mokykitės iš savo klaidų ir naudokite jas tarsi akmenėlius pasitikėjimo bokštui pastatyti.

5. Nepadlaižiaukite

Nemeilikaukite, nepataikaukite, nepadlaižiaukite. Tai dirbtina. Žinodamas, kas esate, kitiems transliuojate paprastą, garbingą grįžtamąjį ryšį. Jūsų vadovams taip pat. Padlaižiaudamas esate ne tik nenuoširdus, Jūsų mezgamas ryšys yra savanaudiškas. Jus mėgs už atliktus darbus. Ugdydamas pasitikėjimą nemeluokite pats sau ir, jei reikia, mokėkite paimti rykštę ar pasakyti kritišką žodį. Tegul Jūsų nuomonė, kokia ji bebūtų, bus vertinama ir gerbiama.

6. Mylėkite save

Pats stabiliausias ryšys, kurį galite turėti, yra ryšys su savim pačiu. Čia prasideda laimė ir ji laiduoja pasitikėjimą. Negyvenkite pagal formulę: „būsiu laimingas tuomet, kai man pasiseks“. Jei nori, kad pasisektų, pirmiausia turi būti laimingas. Todėl valgykite sveiką maistą, gerai pailsėkite, valdykite savo mintis bei emocijas perjunginėdami dėkingumo ir sprendimų pavaras. Būti patikimu reiškia būti savimi. Prieš tarnaudamas kitiems turi būti emociškai stiprus. Išminties čia tokios būta: geriau gali tarnauti tuomet, kai esi pasirengęs duoti, o ne gauti.

7. Nebijokite būti pažeidžiamu

Būti patikimu nereiškia nedaryti klaidų, būti neteisiam. Būkite žmogiškas ir nebijokite parodyti savo silpnybių. Niekada neapsišaukite visažiniu. Prireikus, prašykite pagalbos. Būkite kuklus ir drįskite pamatyti savo klaidas ir, kai reikia, uoliai ieškokite pagalbos. Patikėkite, jog patirdami sunkumus augate labiausiai, o pažeidžiamumo suvokimas sukuria Jums ilgalaikės sėkmės galimybę.

8. Tikėkite savimi

Patikimumo kaina – daugybė niuksų. Kai gyvenimas nusviedžia Jus ant žemės, savo valios pastangomis išmokite pakilti, eiti toliau ir patirti sėkmę. Iš savo nuopuolių, klaidų ir atžagarumo, sužinokite, kas esate. Pasitikėkite savimi ir auginkite savo stipriąsias charakterio savybes, nuspauskite atkaklumo pedalą. Kai galite greitai atstatyti savo dvasines ir fizines jėgas, pasitikėjimas yra šalia. Kai Jums nepasiseka ir pripažinęs tai vėl patiriate sėkmę, žmonės Jumyse mato lyderį; asmenybę, kuri moka priimti iššūkius.

9. Neteiskite kitų

Nereikia be priežasties vertinti kitų. Pavydas yra geriausias nesaugumo indikatorius. Kai vertinate kitus net nežinodamas kas jie yra, kokia jų istorija ir kaip jie čia atsidūrė, Jūsų balsas atsklinda iš nesaugios zonos. Žinodami savo vertę taip nesielgiate. Ne vertinantys ir įžeidžiantys žodžiai, o tyla yra Jūsų sąjungininkas. Prieš vertindamas darykite viską, idant išliktumėte atviras ir pažintumėte prelegentą.

10. Susitaikykite su nesėkme

„Nebijokite patirti nesėkmę. Rizikos kaina dažnai būna pralaimėjimas, bet be rizikos sėkmė neįsivaizduojama. Kai save įvertinate kaip patikimą, nesėkmes pradedate vertinti kaip tam tikrą sėkmės rūšį. Nesėkmei ištikus išsiaiškinate, kas nesuveikė. Ir štai Jums nauja pradžia, naujas tramplynas, nuo kurio galite atsispirti. Nesėkmė padovanojo Jums išsamesnę informaciją apie kryptį, kuria reikia judėti iš ten, kur atsidūrėte.“ teigia verslo konsultantas, nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

Būti patikimu reiškia būti stipriu ir žinančiu savo vertę. Laikui bėgant iššūkio akivaizdoje išliksite oriu ir solidžiu. Mokėsite išlikti garbingu ir etišku. Kai žinote savo vertę, esate pažeidžiamas, bet pasitikintis savimi. Jūsų patikimumas yra nepaneigiama Jūsų išimtinė savybė. Jūsų patikimumas kalba už Jus ir sukuria sėkmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)