Klausimas labai aktualus, nes dėl šios problemos talentingi, protingi ir gabūs žmonės dažnai nepasiekia karjeros aukštumų. Tokie žmonės kritiką priima liguistai dėl tam tikrų savo charakterio savybių, kurios daugiau ar mažiau būdingoms mums visiems.

Psichologai tvirtina, kad kai kuriems individams būdingas prastas savęs vertinimas, kitaip tariant, jie nepakankamai save myli, dėl ko labai nusimena neįvertinti, nepagirti, o juo labiau pakritikuoti.

Meilė sau

Pirmiausia būtina atskleisti neadekvačios reakcijos į kritiką priežastį – tai perfekcionizmas. Kai žmogus siekia viską daryti idealiai, formuojasi perdėti lūkesčiai, todėl jis liguistai reaguoja į bet kokią pastabą.

Kartais būna, kad žmogus pernelyg daug dėmesio skiria aplinkinių nuomonei ir kitų vertinimai tampa požiūrio į save pagrindu. Užgautas kritikos jis pasineria į išgyvenimus ir ima daryti dar daugiau klaidų.

Dažnai toks žmogus, to net nesuvokdamas, kritikams bando „atkeršyti“: demonstruoja, kad kritika jam suteikia kančią, todėl teisti jo negalima, priešingu atveju bus dar blogiau (darys dar daugiau klaidų).

Ką daryti?

Pirmiausia būtina suprasti, kad viskas priklauso nuo mūsų požiūrio į save ir mus supantį pasaulį. Toliau reikia stengtis pakeisti savo pasaulėžiūrą, nustoti jaudintis ir stengtis jausti pasitenkinimą darbu ir gyvenimu. Bet kokiu atveju darbe svarbiausia neprarasti ramybės ir sielos stiprybės.

Gali būti, kad kritika išties objektyvi. Vadinasi, ji yra būtina, kad darbas būtų efektyvus. Tokiu atveju įsižeisti nedera – tai ne tik kenkia jūsų savijautai, bet ir kelia pavojų, mat vadovams demonstruojate, kad jums labiau rūpi jūsų situacija nei darbo sėkmė.

Jeigu kritika tikrai neteisinga, reikia pasistengti tiesiog nekreipti į tai dėmesio. Gyvenime kiekvienam pasitaiko sutikti žmonių, kurie nusiteikę nedraugiškai ar yra abejingi.

Taip pat įsidėmėkite, kad nereikia stengtis viską daryti tobulai. Prancūzų filosofas Volteras sakė: „Tobulas yra gero priešas“.

Susimąstykite: kam jūs dirbate? Turbūt todėl, kad turite kažkokių planų ir svajonių. Prisiminkite jas, jeigu kyla pagunda nusiminti, išgirdus kažkieno kritiką. Stenkitės atlikti darbą maksimaliai profesionaliai, tačiau nesiekite tobulumo netgi smulkmenose. Tobulumas ateis su patirtimi.

Jeigu patyrėte nesėkmę, nenuleiskite rankų – priimkite ją kaip gyvenimišką patirtį, kuri yra būtina, norint eiti į priekį. Svarbiausia antrą kartą nedaryti tos pačios klaidos.

Niekas nėra tobulas. Net ir patys sėkmingiausi žmonės. Milijonierius Henry Fordas sakė: „Nesėkmė suteikia galimybę viską pradėti iš naujo, tik protingiau“. Tad darykite išvadas ir eikite į priekį!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)