Pagrindinė nuobodulio priežastis yra nesunkiai nustatoma.

Šiuo atveju problema, kad į darbą žiūrima kaip į laiko vienetą, o ne atliktus darbus ar pasiekimus.

Pradėkime nuo geriausio tyrėjo draugo – laboratorinės pelės. Kai alkanos pelės turi išlaukti tam tikrą laiką, kad galėtų paspausti „maisto mygtuką“, jos tampa mieguistos - visai kaip darbuotojas, kuris skaičiuoja minutes iki penktos valandos, kai galės atsistoti ir išeiti namo. Samdomi darbuotojai dažnai visą dieną žiovauja, ir truputį pagyvėja tik artėjant darbo dienos pabaigai.

Visai kitaip elgiasi privačia praktika besiverčiantys žmonės. Paprastai jie kiekvieną dieną nusistato tikslus ir išlieka motyvuoti tol, kol juos įgyvendina. Tada nusprendžia, kad laikas namo. Pavyzdžiui, statybininkas, kuriam mokama už rezultatą, o ne darbe praleistas valandas, gali nutarti sumūryti 1000 plytų, o rašytojas – parašyti 10 puslapių. Laboratorinės pelės būna aktyvios, kai jas skatina už pastangas, o ne laiką.

Nuobodulys iš dalies yra nepakankamos stimuliacijos padarinys. Šią problemą galima nesunkiai išspręsti sutelkus dėmesį į užduotis, o ne laiką. Kai žmogus sutelkia dėmesį į atliekamą užduotį, jis praranda laiko pojūtį ir nejaučia, kaip lėtai šis slenka.

Nuobodulį sudaro ir kiti komponentai, ne tik lėtai slenkantis laikas ir įvykių tam laikui užpildyti trūkumas. Žmogaus motyvacija dirbti priklauso ir nuo globališkesnio aspekto. Ar esate tik apmokamas vergas, ar dirbate darbą, kuris jums patinka ir atrodo prasmingas (pavyzdžiui, mokote vaikus ar gydote žmones)?

Žinoma, atlyginimų vergais galima pavadinti visus darbuotojus. Kad darbas neatrodytų monotoniškas ir nuobodus, turite rasti kitą, ne piniginę, motyvaciją. Kokius problemos sprendimo būdus siūlo psichologai?

* Būkite užsiėmęs. Stenkitės nudirbti kiek galima daugiau darbų. Tokiu būdu jūs ne tik nepastebėsite, kur pralėkė laikas, bet ir išliksite pozityvus bei viską atliksite.

* Kartais laiko būna daugiau nei darbo. Būkite kūrybingas. Vietoj to, kad sėdėtumėte sudėjęs rankas, susitvarkykite stalčius.

* Į darbą visuomet atvykite laiku. Bandydami „numuilinti“ kelias minutes šen ir ten, jūs įtikinate save, kad darbas yra nemalonus, ir taip dar labiau apsunkinate savo padėtį.

* Tapkite kai kurių biuro darbų „savininku“, net jei tai neįeina į jūsų pareigas. Pavyzdžiui, rūpinkitės augalais arba mokykite bendradarbius naudotis kompiuterine programa, kurią išmanote daug geriau nei jie. Šios užduotys paįvairins jūsų dieną, padės prastumti laiką ir atneš asmeninio pasitenkinimo.

* Didžiuokitės atliktu darbu. Tai reikš, kad darbas yra jūsų tapatybės dalis, o ne vien veikla, už kurią gaunate pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)