Socialiniai tinklai užtvindyti citatomis apie tai, kaip „atskleisti savo potencialą“ ir „išlaisvinti savo tikrąjį Aš“. O Jūs, kaskart pagalvojęs apie savąjį pašaukimą, tik sunkiai atsidūstate ir vėl grįžtate prie savo žemiško gyvenimo ir visai svajonių neprimenančio darbo.

Taigi, kuo profesinis pašaukimas toks svarbus ir ar verta jo ieškoti?

Daugybė įvairių sričių mokslininkų bei tyrėjų kalba apie profesinio pasirinkimo svarbą. Mėgstama, patraukli, su žmogaus asmenybe, charakteriu, vertybėmis bei jo sugebėjimais deranti darbinė veikla, o tai ir galime vadinti pašaukimu, šiandieniniame pasaulyje tampa viena pagrindinių asmens saviraiškos ir savirealizacijos priemonių. Svarbu tai, kad profesinio pašaukimo atradimas bei realizavimas susijęs ne tik su sėkminga karjera, bet su pasitenkinimu gyvenimu apskritai. Atrastas pašaukimas gali sustiprinti gyvenimo pilnatvės ir prasmės potyrį.

Tačiau kodėl tik nedaugelis gali pasigirti tuo, jog dirba savo mylimą darbą ir yra atradę savo tikrąjį pašaukimą? Galbūt todėl, kad dažnai mes nežinome ko ieškome arba ieškome to, kas vargu ar egzistuoja. Sukurtos iliuzijos bei mitai apie pašaukimą klaidina žmogų, trukdo jam surasti savo mylimą veiklą arba stabdo net nuo bandymų tokios veiklos ieškoti.

Įprasta manyti, jog egzistuoja tik viena vienintelė veikla, kuri ir yra tikrasis pašaukimas. Pavyzdžiui, pašaukimas būti dailininku, gaisrininku, gydytoju ar muzikantu. Viena vienintelė tikroji gyvenimo veikla... Ir jei jos nesuradai, esi nevykėlis, pasmerktas kankintis visą likusį gyvenimą, dirbdamas nemylimą darbą...

Tačiau tai tik mitas, keliantis daugeliui nerimą, spaudimą, nuolatines abejones („kaip gi surasti tą vienintelę veiklą?“, „ar aš teisingai pasirinkau?“ ir pan.). Iš tiesų, yra daugybė veiklų, kurios tam pačiam žmogui gali teikti pasitenkinimą, veiklų, kuriose jis gali atskleisti bei realizuoti save. Bėgant laikui ar priklausomai nuo aplinkybių, šios veiklos gali keistis, apsijungti, išsiplėsti ar pasipildyti kitomis veiklomis.

Dar vienas mitas – jog pašaukimu vadintis vertas tik išskirtinis, prestižinis darbas, pavyzdžiui, aktoriaus, rašytojo ar mokslininko. O koks gi čia pašaukimas būti vadybininku ar vairuotoju? Tiesa ta, kad pati profesija nieko nelemia ir žmogaus pašaukimu gali tapti praktiškai bet kuri veikla. Ir atvirkščiai, net itin retą, gerbiamą profesiją atstovaujantis žmogus gali niekaip jos nesieti su savo gyvenimo misija bei pašaukimu. Vienas medikas dirba tik dėl pinigų, o kitas tiki, jog gelbėja žmonių gyvybes. Kalbant apie pašaukimą, daug svarbesnis yra ne pats atliekamos veiklos pobūdis, o asmens požiūris į darbą ir darbui suteikiama prasmė.

Dažnas galvoja, jog pašaukimas remiasi tik išskirtiniais, įgimtais žmogaus talentais. O jei žmogus neturi dar vaikystėje pastebėto unikalaus balso ar atskleisto šokėjo talento, apie pašaukimo atradimą jis gali tik pasvajoti.

Žinoma, išskirtiniai gabumai tikrai gali padėti surasti mylimą veiklą, kurioje asmuo bus sėkmingas ir sieks aukštumų. Tačiau nereikia pamiršti, jog gabumai gali būti ir daug „žemiškesni“, pavyzdžiui, gebėjimas organizuoti, optimizuoti veiklą ar apdoroti didelius informacijos kiekius. Ieškant mylimos, mėgstamos veiklos tiesiog svarbu, jog jūsų karjeros tikslai derėtų su jūsų vidiniais siekiais, jūsų gebėjimais bei charakterio bruožais.

Be to, tikėtina, jog tam, kad būtumėte sėkmingi ir ateityje, nepakaks tik jau turimų gebėjimų ir įgūdžių. Šiuolaikinis pasaulis reikalauja iš mūsų nuolatinio augimo ir tobulėjimo. Žmonėms, atradusiems mylimą veiklą, daug lengviau atrasti motyvacijos nuolat tobulintis toje srityje ir siekti dar didesnio profesionalumo.

Dalis žmonių tiki, jog atradę savo pašaukimą, jie automatiškai atras idealią veiklą, kurioje jiems seksis nuo pirmų akimirkų, nebereiks spręsti problemų, nebeteks susidurti su kliūtimis, viskas vyks sklandžiai, lengvai ir be didelių pastangų. Tokia „idealaus darbo“ iliuzija (nuolat stiprinama pagražintomis įžymybių sėkmės istorijomis) gali trukdyti žmogui adekvačiai vertinti save ir savo turimą profesinę veiklą.

Tikėtina, jog tokį iškreiptą įsivaizdavimą apie pašaukimą turintis žmogus skausmingai reaguos į neišvengiamus sunkumus bei nesėkmes savo darbe, svyruos jo nuotaika, pasitikėjimas savimi, pamatęs, jog jo darbas „netobulas“, žmogus sieks pakeisti jį kitu, vėliau, situacijai pasikartojus, dar kitu ir t.t.

Neretai žmonės taip užsisvajoja apie tobulą darbą, kad visai pamiršta atkreipti dėmesį ir įvertinti tai, ką jau turi čia ir dabar. Dėl kažkokių priežasčių dar neatradote veiklos, kurią beprotiškai mylite ar dar nedirbate savo mylimo darbo? Pamilkite tai, ką darote jau dabar! Paanalizuokite, ką labiausiai mėgstate, vertinate savo darbe, kas skatina Jus tobulėti, kas Jums įdomiausia, kas labiausiai motyvuoja.

Kaip šią veiklą atliktumėte, jei tai ir būtų Jūsų pašaukimas? Pabandykite šiuo metu atliekamą darbą dirbti su tokia pat aistra ir užsidegimu. Stebėkite savo tobulėjimą, progresą. Galbūt po kurio laiko atsiras galimybė plėsti ar keisti savo funkcijas, kopti karjeros laiptais. Savo darbą mylintys ir vertinantys darbuotojai retai kada lieka nepastebėti bei neįvertinti.

Žmonės, nuoširdžiai besimėgaujantys savo darbu bei galintys pasigirti profesine sėkme, paprastai gerai pažįsta save, žino savo charakterio ypatumus, gabumus bei talentus, stipriąsias ir tobulintinas savybes, dažniausiai aiškiai suvokia, kokios yra jų vertybės, kokie yra jų norai ir tikslai, galiausiai, kas jiems yra darbo bei gyvenimo prasmė.

Žinodami visą tai, jie gerokai lengviau atranda darbus, kuriuose dera veikla ir jų asmenybė bei gebėjimai, darbus, kur jie gali realizuoti visus savo tikslus ir idealus. Jei vis dar neatradote savo profesinio pašaukimo, pabandykite sau užduoti šiuos klausimus, atraskite laiko paanalizuoti nekasdieniškas vertybių, gyvenimo tikslų, prasmės temas.

Jei esate profesinės krypties pasirinkimo stadijoje, pagalvokite, kokiose srityse geriausiai dera, tai:

1. ko Jūs NORITE (Jūsų norai, troškimai, pomėgiai, polinkiai, interesai, kuo Jūs „užsidegęs“, kam jaučiate aistrą ir kt.),

2. ką Jūs GALITE (Jūsų talentai, gebėjimai, turimos žinios ir įgūdžiai, Jūsų sveikata, charakterio ypatumai ir kt.),

3. ko REIKIA kitiems žmonėms ir už ką jie yra pasiruošę mokėti pinigus (profesijos naudingumas, perspektyvumas ir pan.).

Sėkmingas karjeros pasirinkimas turėtų apjungti visus tris šiuos aspektus.

Apibendrinant galima teigti, jog visai nebūtina savo mylimo darbo vadinti skambiu žodžiu pašaukimas. Tačiau atrasti mėgstamą, motyvuojančią, save realizuoti leidžiančią veiklą yra svarbus, tačiau nelengvas bei pastangų ir laiko reikalaujantis, kiekvieno suaugusio žmogaus uždavinys. Neieškokite idealaus darbo, jį vargu ar surasite. Pakaks tokio, kuriame derės veikla ir Jūsų asmenybė, tokio, kuriame norėsite tobulėti, tokio, kuris padės Jums atskleisti save ir pajusti gyvenimo pilnatvę. Tokio darbo visiems ir linkiu!

www.koucingas.eu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt