Vienos medicinos universitete atliktas tyrimas, publikuotas žurnale „Cognitive Processing”, siekė atrasti sąsajas tarp juodojo humoro, proto ir agresyvumo lygio.

Tyrime dalyvavusiems 156 suaugusiesiems buvo pateikta dvylika juodojo humoro karikatūrų iš vienos vokiečių karikatūristo knygos, o tyrėjai vertino jų supratimą ir reakcijas į juokingus piešinius. Tiriamųjų grupę sudarė po lygiai vyrų ir moterų, apie 33 metų amžiaus, visi skirtingo išsilavinimo.

Jų buvo paprašyta įvertinti karikatūras atsižvelgiant į keletą kriterijų, tarp jų - pokšto suvokimo sudėtingumą, jo vulgarumą, ar netikėta buvo jo prasmė, ar įdomi tema.

Vienas iš pavyzdžių buvo karikatūra apie šeimos gydytoją, aiškinanti tyrimo rezultatus vaiko besilaukiančiai porai: „Pradėsiu nuo geros naujienos. Jūsų vaikas visada ras parkavimosi vietą”, - sako gydytojas.

Tyrėjai apibūdino humorą kaip „dviejų lygių problemų sprendimo procesą” ir argumentavo, kaip juoko supratimas priklauso nuo protingumo.

Rezultatai parodė, kad tie, kas juokėsi iš juodojo humoro juokelių buvo protingesni, geriau išsilavinę ir mažiau agresyvūs.

Kita vertus, tie, kam mažiau patiko juodosios karikatūros, turėjo žemesnį protingumo lygį, buvo labiau linkę į nuotaikų kaitas ir pasižymėjo aukštesniu agresijos lygiu.

Tyrime taip pat išryškėjo trys skirtingos žmonių grupės.

Pirmoji nemėgo juodojo humoro ir nelabai suprato juokų. Jie pasižymėjo vidutinišku protingumu ir agresyvumu.

Antroji grupė dalyvių, kurie vidutiniškai suprato juodą humorą, bet mažiau jį vertino, turėjo vidutinišką intelekto koeficiento (IQ) lygį, bet daugiau neigiamų minčių ir agresyvumo.

Trečioji grupė, kuri mėgo ir geriausiai suprato juodąjį humorą, buvo pripažinta kaip protingiausia ir mažiausiai agresyvi.

Tyrėjų komanda sakė buvusi nustebinta rezultatų, prieštaraujančių ankstesniems tyrimams, kurie įtvirtino santykį tarp juodojo humoro pomėgio ir polinkio į agresyvumą.

Dar 1905 metais S. Freudas įrodė, kad humoras leidžia laikinai išlaisvinti užgniaužtą seksualumą ir agresyvius polinkius.

„Kadangi teigiamas ryšys tarp juodojo humoro ir protingumo įrodytas, agresyvumas ir bloga nuotaika akivaizdžiai sumažėja pasitelkiant juodąjį humorą”, - pažymima tyrime.