Jeigu jaučiatės pamirštas ar vienišas, pykstate ant pasaulio dėl neteisybės, liūdite dėl kitų žmonių elgesio arba tiesiog norite stiprinti savo dėkingumą, praktika Naikan jums padės. Ši praktika žadina širdyje dėkingumą pasauliui, aplink esantiems žmonėms, įvykiams ar reiškiniams, kurie vyksta jūsų gyvenime. Šis metodas taip pat padės jums pamatyti ir suvokti, kiek daug pasaulis dovanoja jums dalykų, už kuriuos galite dėkoti. Tam, kad pamatytum visą pasaulio rūpestį tavimi, tereikia nukreipti žvilgsnį į savo vidų.

Praktiką Naikan galima atlikti įvairiai. Ypatingai ji tinka dienos pabaigai. Kiekvieną vakarą skirkite keliolika minučių, pasižiūrėkite į besibaigiančią dieną, paanalizuokite tai, kas vyko, ir atsakykite į tris klausimus. Tai galite daryti visai prieš pat miegą, tik tuomet vertėtų kristi į lovą kiek anksčiau, kol dar esate sąlyginai budrūs.

PRAKTIKA

Įsitaisykite patogiai – atsisėskite ar atsigulkite. Užsimerkite. Nuraminkite protą, stebėdami savo kvėpavimą – pajauskite kaip įkvepiate vėsų orą, iškvepiate šiltą… įkvepiate, iškvepiate. Kai aprimsite, pajausite viduje ramybę, užduokite sau tris klausimus:

1. Ką šiandien aš gavau iš kitų?

Žiūrėkite į praėjusios dienos įvykius, pradedant nuo ankstyvo ryto. Pasistenkite prisiminti kuo daugiau detalių. Mylimo žmogaus šypsena, kavos puodelis, paukščių čiulbesys už lango. Galbūt šiandien jums užleido vietą autobuse? Ar prilaikė duris, kad galėtumėte praeiti? Nesigilinkite į klausimą, kodėl tie žmonės taip padarė, tai visiškai nesvarbu. Jeigu kažkieno veiksmai jums buvo naudingi, tai ir yra priežastis dėkingumui. Prisiminkite, ar tuo momentu jūs išreiškėte savo dėkingumą, ar priėmėte tai kaip savaime suprantamą dalyką? Ar apskritai pastebėjote, kad jums kažkas kažką davė?

Analizuodami dieną jūs galite pamatyti, kad supantis jus pasaulis pastebi jūsų buvimą ir daro daugybę dalykų tam, kad jums būtų maloniau, džiugiau ir lengviau. Toks matymas leis jums pajausti didžiulį dėkingumą ir jumyse pradės busti noras atsidėkoti pasauliui savo dėkingumu.

2. Ką šiandien aš daviau kitiems?

Vėl peržiūrėkite besibaigiančią dieną, pradėdami nuo ryto. Atkreipkite dėmesį į tuos savo poelgius, kurie galėtų būti laikomi dovana jus supančiam pasauliui. Galbūt jūs išplovėte puodelį, kurį turėjo išplauti kitas? Ar paskambinote žmogui, kuris seniai norėjo su jumis pabendrauti, bet jūs neradote tam laiko? O gal jūs nusišypsojote nepažįstamam praeiviui ir pakėlėte jam nuotaiką?

Padėjote nešti krepšį senutei? Pagyrėte kolegą darbe? Pamaitinote benamę katę? Ir vėl – nesvarbu, kodėl jūs tai darėte. Gali būti, kad daugelį savo poelgių jūs vertinate kaip kasdieninius ir bereikšmius, bet jūs galite netikėtai aptikti, kad nelaukdami ovacijų ir padėkų, per dieną jūs padovanojote pasauliui nemažai vertingų dalykų ir taip prisidėjote prie gražesnio pasaulio kūrimo.

3. Kokias problemas ir nepatogumus jūsų poelgiai sukėlė kitiems žmonėms?

Dar kartą atsisukite į praeinančią dieną, tik dabar pasistenkite pamatyti, kokius nepatogumus ar nemalonumus jūs galėjote sukelti kitiems žmonėms. Šis klausimas gali būti sunkokas. Dažnai mes tiesiog nenorime matyti, kaip kuriame mažesnes ar didesnes problemas kitiems. Arba teisdami kitus, mes stengiamės nepastebėti, kad dažnai mes esame tokie patys, kuo kaltiname kitus. Bet sau mes visuomet randame pateisinimų ir sakome: „nieko tokio, reikalas juk ne toks ir svarbus“, „kažkaip netyčia išėjo“ ar „net neįsivaizduoju, kaip tai galėjo nutikti“.

Mintimis sugrįžę prie savo poelgių ir pamatę, kaip kitiems keliate sunkumus, galite pajausti sąžinės graužatį ar kaltę. Prisiminkite, kad šiame metode svarbiausia ne teisti, ne analizuoti savo ir kitų motyvus, ne interpretuoti. Pagrindinis tikslas – realiau pamatyti savo poelgius. Atsakymai į šį klausimą puikiai „pastato į vietą“ mūsų ego, parodydami jam, kad Žmogaus gyvenimas neįmanomas be Gerumo ir Meilės.

Šią techniką taip pat galima naudoti santykių su kitu žmogumi analizei. Tereikia kiek pakoreguoti klausimus:

– Ką aš gavau iš šio žmogaus?
– Ką aš jam daviau?
– Kokios problemos ir nepatogumai jam atsirado dėl manęs?

Atkreipkite dėmesį, kad klausimas „Kokios problemos atsirado man dėl šio žmogaus?“ – neužduodamas. Į šį klausimą mes visi mokame atsakyti puikiai, išvardindami visas nuoskaudas ir nepasitenkinimus. Per didelis dėmesys, skiriamas šiam klausimui, yra viena iš stipriausių nuolatinio mūsų nepasitenkinimo priežasčių.

Jeigu nuspręsite šią techniką taikyti santykių su kitais žmonėmis peržiūrai, vertėtų pradėti nuo santykių su Tėvais, o tuomet jau dirbkite su kitais. Dirbant pagal šį metodą, gali pabusti stiprus Meilės ir dėkingumo jausmas, o taip pat – ir kaltės jausmas. Jeigu kaltė jūsų nepaliks ir jūs neturėsite galimybių apie tai pasikalbėti su tuo žmogum, prieš kurį jaučiate kaltę, naudokite atleidimo technikas – Hoponopono metodą, atleidimo laišką ar kitas technikas, kurios padės jums pakeisti savo požiūrį į situaciją.

Sėkmės žadinant savo Širdyje dėkingumą!