Lietuvos statistikos departamento duomenimis, nuo 2010 m. emigracija Lietuvoje mažėjo: 2010 m. iš šalies išvyko 83 157 žmonės, 2011 m. – 53 863, 2012 m. – 41 100, 2013 m. – 38 818, 2014 m. – 36 621. Nors emigracijos srautai kas metai vis mažėja, „protų nutekėjimo“ problema vis dar skaudi ir aktuali. Lietuvos Darbo biržos duomenimis, liepos mėn. 1 d. šalyje buvo 26,8 tūkst. bedarbių jaunesnių kaip 30 m. amžiaus.

Nuo liepos 1 dienos šioje įmonių grupėje įdarbinti 15 jaunuolių, kurių amžius nuo 14 iki 19 metų. Priklausomai nuo jų noro ir galimybių, jaunuoliai įdarbinti laikotarpiui nuo 1 iki 8 savaičių. Jaunieji darbuotojai dirba puse etato, už darbo valandas jiems mokamas minimalus darbo užmokestis. Vasaros laikotarpiu prisijungę moksleiviai prisideda atliekant nesudėtingus pagalbinius darbus sandėlyje, gamyboje, gražina kiemo aplinką.

„Suteikdami moksleiviams galimybę įsidarbinti siekiame parodyti, jog darbo vietų Lietuvoje tikrai yra ir kad kvalifikuotų darbuotojų poreikis labai didelis. Apskritai kalbant, mūsų įmonių grupė yra atvira jauniems darbuotojams. Priimame nemažai praktikantų – per paskutinius tris metus pas mus praktiką atliko apie 40 studentų, iš jų net 13 vėliau buvo įdarbinti“, – pasakoja personalo vadovė Rasa Buožienė.

„Džiaugiuosi tokia darbdavių iniciatyva. Įdarbinti net du mano sūnūs, kurių amžius 14 ir 15 metų. Tai toks periodas, kai formuojasi jų požiūris į darbą, atsakomybės jausmas. Sūnūs patenkinti galimybe savarankiškai užsidirbti pinigų, o aš, kaip mama – jog jie įgijo darbo patirties“, – atvirauja teisininkė Inga Kuliešienė.

„Tiek aš, tiek sūnus taip pat esame labai patenkinti galimybe vasarą padirbėti. Manau tai labai naudinga patirtis jaunuoliui, galimybė suprasti, kas yra disciplina, atsakomybė, pareiga bei savivertė. Sūnus mato, kad ir jo darbas yra vertinamas“, – pasakoja prekių kokybės testuotoja Diana Vigelienė.

Naujausi Lietuvos darbo biržos duomenys rodo, kad norinčių dirbti moksleivių registruojama daugiau nei sulaukiama darbo pasiūlymų iš darbdavių: per pirmąjį šių metų pusmetį dėl darbo paieškos kreipėsi 1,4 tūkst., nepilnamečių, iš jų per minėtą laikotarpį įdarbinti tik apie 300 (apie 21 proc. visų užsiregistravusių).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)