Antibiotikai ir hormoniniai kremai buvo jos kasdienybė, tačiau mergina ne tik nepasidavė vis sunkesnėms ligos kontratakoms, bet ir pavertė ją savo verslo varikliu.

Pradžia – dar paauglystėje

„Viskas prasidėjo nuo to, kad visą gyvenimą pati turėjau daug odos problemų,“ – pasakoti pradeda „My Skin Story“ internetinės parduotuvės įkūrėja Marija Sakalauskaitė.

„Suskirdusi, sausa oda išsivystė į egzemą ir gyventi tapo ne tik sunku, tačiau ir labai liūdna. Lankiausi pas geriausius odos specialistus, tačiau visi gydymo būdai apsiribodavo antibiotikais ir hormoniniais kremais.

Bandydama sau padėti, naudojau gydytojų skirtus preparatus, bet jutau tik laikiną palengvėjimą – nustojus naudoti vaistus, dėmės ir spuogai dar tankiau nusėdavo mano kūną. Ilgą laiką gyvenau daktarų tikinama, jog kitos išeities gydyti egzemai nėra – neva man teks amžinai gyventi su šia liga.“

Nesusitaikiusi su diagnoze, Marija ėmė ieškoti alternatyvių sprendimo būdų. Sakoma, kad kas ieško, tas randa. „Taip nutiko, kad susipažinau su viena homeopate, kuri ištyrė, jog mano kepenys ir inkstai labai pažeisti, kas iš tiesų ir kėlė odos problemas. Supratau, jog turiu liautis maskuoti ligos pasekmes ir imtis gydyti priežastis,“ – džiaugiasi Marija, atradusi naują kelią.

Dvejus metus mergina paskyrė inkstų ir kepenų valymui, detoksikuojančioms dietoms, pakeitė savo gyvenimo būdą ir įpročius.

Didieji pokyčiai

„Norėdama palaikyti kūno gerovę, turėjau keisti ir gyvenimo būdą. Pradėjau sveikai maitintis, daug sportuoti, atsisakiau kavos ir greito maisto, įpratau rengtis tik medvilniniais drabužiais, naudoti vandens filtrus (ypatingai duše, nes su vandeniu atiteka ir didelis kiekis metalų). Kad ir kaip buvo sunku, atsisakiau dekoratyvinės kosmetikos – odą lepinau tik natūraliais produktais. Taip pat tyrimų metu sužinojau, jog esu alergiška nikeliui, esančiam daugelyje papuošalų, tad juvelyriką taip pat ėmiau rinktis atsargiai.“

Mergina pripažįsta, jog pokyčiai buvo akivaizdūs, tačiau tapo sunku apsipirkti praduotuvėse. „Reikėjo tikrinti ne tik maisto, tačiau ir drabužių sudėtį, perskaityti kiekvieną etiketę, ieškoti papuošalų be nikelio. Būtent tada gimė idėja atidaryti „My Skin Story“ elektroninę parduotuvę, kurioje viskas lengva ranka būtų pasiekiama tiems, kurie turi odos problemų ar paprasčiausiai domisi sveika gyvensena. Visas parduodamas prekes (tarp jų ir lietuvišką kosmetiką „Uoga Uoga“ bei medvilninius lietuvių dizainerių drabužius) naudoju pati, todėl galiu drąsiai siūlyti ir kitiems.

Svarbi projekto dalis yra mano asmeninis tinklaraštis, kuriame dalinuosi patirtimi, taip pat renku įvairias su odos problemomis susijusias istorijas ir pasakoju apie natūralius būdus, kaip galime sau padėti. Ši internetinė parduotuvė skirta odos problemų turintiems žmonėms, norintiems keisti gyvenimo būdą, ir kartu visiems, neabejingiems sveikai gyvensenai. Žinau, kad tokia esu ne viena. Daugelį žmonių kankina odos problemos. Pirmas žingsnis geresnės savijautos link – sveika gyvensena. Noriu padėti tiems, kurie vis dar ieško sprendimo.“

Pirmuosius verslo žingsnius žengė dar universitete

„My Skin Story“ – ne tik internetinė parduotuvė, tačiau ir įkvėpimo šaltinis visiems, kuriems kartais stinga ryžto siekti savo tikslo. Prieš pradėdama savo verslą, Marija taip pat nuėjo ilgą kelią.

„Kol atsidūriau čia, kur esu dabar, teko ne kartą sulaužyti standartus ir „perlipti per save“. Studijų metais dirbau barmene, tačiau neilgai trukus supratau, kad norint siekti tikslo, reikia judėti kryptingai. Tuomet susiradau praktikos vietą renginių organizavimo srityje ir atidaviau tam visas jėgas. Netrukus pavyko gauti ir apmokamą darbą Jamie Oliver restorane. Renginių organizavimas man patiko, tačiau žingeidumas stūmė į priekį, kol galiausiai įsidarbinau marketingo srityje ne pelno siekiančioje organizacijoje „iSE“, kurioje dirbu iki šiol.“

Marija visuomet buvo komunikabili, ambicinga asmenybė, siekianti savo tikslų ir svajonių. Ką nors sumaniusi būtinai turėdavo įgyvendinti, tad ir Anglijoje atsirado ne atsitiktinai.

„Po mokyklos degiau noru išvažiuoti į užsienį, pažinti kitą kultūrą, žmones, pabūti kitokioje aplinkoje. Anglijoje buvau lankiusi ten gyvenantį brolį, tad šią šalį pasirinkau ne atsitiktinai – patiko kultūra, miestai, universitetai, kuriuos pasirinkau. Labai norėjau giliau pažinti šalį ir pasijausti jos dalimi. Iš pradžių važiavau į Lankasterį (angl. Lancaster) studijuoti medijas ir kultūrą (angl. Media and Culture), tačiau praėjus metams pakeičiau ne tik specialybę, bet ir miestą bei universitetą.

Supratau, jog renkantis studijas svarbi ne tik mokslo kokybė, bet ir aplinka, tad išvažiavau į didesnį, gyvesnį, šurmulio pilną miestą – Birmingemą (angl. Birmingham). Ten studijavau medijas ir viešuosius ryšius Birmingemo universitete (angl. Birmingham City University, Media and Public Relations degree). Po trejų metų jaučiuosi ne tik labai laiminga, susipažinusi su nuostabiais žmonėmis ir praplėtusi akiratį, bet ir galiu pridurti, kad tai – vienas geriausių mano sprendimų. Niekuomet nereikia bijoti pokyčių!“

Marija Sakalauskaitė

„Su universiteto pagalba gimė ir „My Skin Story“ projektas – išklausiau daug naudingų paskaitų apie verslą, gavau vertingų patarimų ir beveik pilną finansavimą, kas man buvo labai reikalinga. Po studijų baigimo visa širdimi atsidaviau savo verslui. Šiuo metu intensyviai darbuojuosi prie „MySkinStory“ internetinės parduotuvės išplėtimo – noriu bendradarbiausti su tiekėjais iš viso pasaulio ir sukurti tvirtą bendruomenę, kurioje žmonės galėtų gauti visus reikalingus atsakymus dėl kankinančių odos problemų. Taip pat artimoje ateityje planuoju atidaryti savo organinės medvilnės drabužių liniją, kuriai šiuo metu skiriu didžiąją dalį savo laiko.“

Įkvėpimo semiasi iš gyvenimiškų istorijų

Marija spėja ne tik dirbti, tačiau ir pasidžiaugti laisvalaikiu: pasivaikščioti Londono gatvėmis, aplankyti galerijas ir muziejus, skaityti knygas ir bendrauti. „Pašnekesiai su įvairiais žmonėmis mane įkvepia, skatina judėti į priekį ir neleidžia pamiršti svarbiausios priežasties, dėl ko viską pradėjau.

Pagrindinis mano motyvacijos šaltinis – žmonės ir jų istorijos. Ateityje norėčiau atrasti būdą išspręsti visuotinei benamių žmonių problemai, noriu motyvuoti juos veikti ir padėti atsistoti ant kojų. Praeitame gyvenime tikriausiai pati neturėjau namų, nes atrodo, kad labai gerai juos jaučiu ir suprantu,“ – šypsodama dalinasi savo svajonėmis Marija.

Sėkmės pagrindas – laiko planavimas

Jauna, žavi ir veikli – labiausiai tinkantis apibūdinimas šiai merginai. Būdama dvidešimt dvejų, Marija jau dalinosi patirtimi veiklių moterų asociacijos „Women&Enterprise“ organizuotuose verslo mokymuose. „Perteikdama savo isoriją stengiuos įkvėpti kiekvieną ieškoti savo kelio, siekti savo tikslų ir svajonių. Visi gali būti sėkmingi – svarbu daryti tai, ką mėgsti, ir daryti tai visa širdimi.“

Kaip pasiekti tikslą ir planuoti savo laiką, ji pasakoja ir mums: „Pirmiausia, svarbu nelaukti, o veikti. Geri dalykai patys neateina, turime juos pasiekti savo įdirbiu. Kai tik pradėjau studijuoti, jaučiausi nelaminga, nes apart studentiško gyvenimo privalumų, studijos man neteikė jokio profesinio džiaugsmo. Mano pažymiai buvo prasti ir nesijaučiau motyvuota domėtis savo specialybe, net mąsčiau mesti mokslus. Pasibaigus pirmiems studijų metams, apsvarsčiau viską ir paklausiau savęs: kiek pastangų aš įdėjau, kad mokslai man taptų įdomūs? Atsakymas nedžiugino, tad nusprendžiau viską keisti iš esmės. Ėmiau aktyviau domėtis savo srityje vykstančiais renginiais, dalyvauti konferencijose ir mokymuose, savarankiškai ieškoti studijų medžiagos ir atrasti mane dominančias nišas. Tokiu būdu paskaitos universitete tapo įdomesnės, o aš sugebėjau produktyviau įsitraukti į mokslus bei įsigilinti į savo sritį. Taigi, svarbu suprasti, kad už jus niekas nieko nenuveiks – turite imtis iniciatyvos patys.

Antra, patirtis yra svarbiausias dalykas kiekvienoje srityje. Turime daryti viską, kad jos įgytume. Taigi, pradėjau daugiau domėtis sava sritimi, nieko nelaukdama susiradau renginių organizavimo praktikantės vietą. Išmokau, jog svarbiausia darbdaviui parodyti savo norą ir iniciatyvą mokytis. Dirbkite atsidavę ir tikrai būsite įvertinti! Įgavę patirties, drąsiai ieškokite darbo, nesvarbu, jei dar nebaigėte studijų. Aš susiradau apmokamą darbą po trijų mėnesių praktikos laikotarpio, kuomet mokiausi antrame kurse. Daug žmonių mano, jog susirasti darbą spės visada, tačiau patariu nepamiršti, jog nėra geresnio laiko kažkam ryžtis kaip šiandien ir dabar.

Trečias žingsnis – laiko planavimas. Produktyviai praleistas laikas yra raktas į sėkmę. Tuščiai negaiškite laiko planavimams, o imkitės darbų ir juos darykite. Nebijokite apsiimti daugiau – darykite viską, kad kasdien judėtumėte savo tikslo link. Kol degate tuo, ką darote, jums seksis. Esu šimtus kartų planavusi savo dienotvarkę, tačiau pastebėjau vieną bendrą išvadą: svarbu nelaukti ir neatidėlioti – reikia veikti iškart.

Ketvirtas, ne mažiau svarbus dalykas – bendravimas. Komunikuokite visur ir visada. Dalyvaukite įvairiuose renginiuose, paskaitose, susiėjimuose, susipažinkite su kuo daugiau įvairių žmonių. Žavėkitės kitais ir tuo pačiu pristatykite save – tikrai būsite įvertintas ir pastebėtas.

Visa tai, be abejo, jus motyvuos mokytis ir judėti savo tikslo link. Nepamirškite, kuo daugiau darote, tuo daugiau suspėjate ir geresniais specialistais tampate.

Taip pat visiems linkiu atrasti tai, ką tikrai mėgstate daryti. Pagalvokite, dėl ko tai darote ir kokią naudą tai atneš ne tik jums asmeniškai, bet ir žiūrint globaliu aspektu. Tada savaime atsiras motyvacijos ir ryžto žengti į priekį.“