Konferencijos metu Indrė Stonkuvienė kalbės apie nerašytų taisyklių laužymą. Tikslas - asmenybių išskirtinumas ir individualumas. Jos teigimu, visi nori būti vienodi, atitikti tuos pačius standartus. Supanašėjimas primena konvejerį, panašiai kaip gaminant daiktus. Tai lemia auklėjimas namuose, kuomet, tarkim, berniukui yra sakoma, kad vyrai neverkia.

Toliau tai tęsiasi mokykloje, kai vaikai yra mokomi viską daryti vienodai: taip pat piešti, muzikuoti, skaičiuoti, interpretuoti. Tačiau visi esame skirtingi, todėl reikėtų savo energiją ir gabumus sukoncentruoti tikslingai, į tai, ką tu myli, ir, kas tau gerai sekasi. Jei su jaunimu kalbėsime apie skirtingus pavyzdžius, rodysime, kad nereikia bijoti išsiskirti iš minios, jie turės daugiau galimybių atsirinkti, kas tinka jiems asmeniškai. Juk kas vienam norma – kitam jau taisyklės sulaužymas.

Nereikia visiems būti lyderiais

Alfas Ivanauskas konferencijos metu jaunimui papasakos, kaip nepasiduoti kitų įtakai, įveikti barjerus ir būti kūrybiškiems.

„Šiais laikais kažkodėl visi nori būti lyderiais ir čia yra kažkokia nesuvokiama siekiamybė. O aš sakau, jog nebūtina ir net visai nereikia visiems būti lyderiais.“ A. Ivanauskas lyderystę sieja su laisve, tikslo siekimu, drąsa ir atsakomybe. Jis pažymi, kad tikslas turi būti paties žmogaus, o ne primestas draugų, tėvų ar aplinkos. Atrasti savo tikslus padės baimių ir stereotipų atsikratymas. „Labiau galvokite apie asmeninę lyderystę, o ne lyderystę plačiąja prasme. Juk lyderis - tai žmogus, kuris žino, ko nori, ir viską daro, kad tai pasiektų.“

Virtuvės mitų griovėjas sako, kad lyderystė mūsų visuomenėje vis dar priskiriama vadovams ar direktoriams, tačiau, jo teigimu, pareigos vizitinėje kortelėje ne visada reiškia, kad toks žmogus tuo pačiu yra ir lyderis. Būna ir atvirkštinių situacijų, kai žmogų galima vadinti lyderiu, nors jo vizitinėje nėra jokių pareigų, arba jis netgi neturi vizitinės kortelės. Tokių žmonių akys žiba kiekvieną rytą ir ta šviesa jie sugeba įžiebti dar daugiau kitų akių.

Lyčių skirtumai lyderystėje

Indrė Stonkuvienė kalbėdama apie nerašytų taisyklių laužymą savo pranešime atkreips dėmesį į visuomenės požiūrį į moteris: „Moterų lyderių yra labai daug ir labai stiprių, reikėtų pradėti nuo to, kad moteris lyderė gali būti suvokiama ne tik siekianti karjeros, bet ir namie. Moteris tai ir mama ir žmona. Tikiu, kad už labai stiprių asmenybių vyrų dažnai slepiasi moterys, kurios viską atlaiko, perima didžiąją atsakomybės dalį ant savo pečių, taip padėdamos vyrams siekti karjeros, įgyvendinti tikslus.”

Virtuvės mitų griovėjas Alfas, sako, kad lyderystėje lyčių skirtumai neegzistuoja. Mano nuomone, daugumoje mūsų šeimų būtent mamas galima drąsiai įvardyti geriausiu lyderystės pavyzdžiu. Taip jau susiklostydavo, kad tėvai tuo metu stengėsi būti lyderiais darbe. O šių laikų karta tikrai griauna visus įmanomus stereotipus, todėl tiek namuose, tiek karjeros fronte lyderiu gali būti bet kas.

Dar daugiau pranešimų, patarimų, asmeninių istorijų, kaip nugalėti baimes, kaip išsiskirti, kaip pasiekti geriausių rezultatų ir kokios savybės padės ateityje išgirsite lapkričio 19 d. jaunimo lyderystės konferencijoje „Lyderių inkubatorius“, kuri vyks Kaune, KTU Santakos slėnyje. Kartu su Indre Stonkuviene ir Alfu Ivanausku, savo patirtimi ir atradimais dalinsis: Arnas Markevičius, Austėja Landsbergienė, Andrius Žebrauskas, Jurgis Didžiulis, Simas Sonkinas. Renginio vedėjas Kirilas Glušajevas. Konferencija tiesiogiai bus transliuojama per DELFI TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)