Kūrybingumu imta labiau domėtis vos prieš gerą pusšimtį metų, kuomet žymiausi pasaulio psichologai atkreipė dėmesį į šią savybę, kaip vieną esminių žmogaus tobulėjimo bruožų. Tokie mokslininkai kaip F. Barron, S. A. Mednic ar E. P. Torrance išplėtojo šias idėjas bei sukūrė testų užduotis, kuriomis galima įvertinti žmogaus kūrybinį potencialą.

Kūrybiškumas nėra itin lengvai pastebima savybė, tačiau turi įtakos žmogaus veiksmams bet kurioje veikloje. Ko gero, svarbiausias kūrybiškos asmenybės bruožas – ne tik gebėti išnaudoti atsiradusias progas, bet ir pačiam jas susikurti.

Klaidinga manyti, jog kūryba yra svarbi tik meno srityje dirbantiems žmonėms. Ši savybė leidžia kitu kampu pažvelgti į bet kokios gyvenimo srities situacijas – nuo mokslinės veiklos iki buities problemų. Kūrybiški žmonės išsiskiria idėjų gausa, atidumu detalėms, sklandžiu mąstymu bei gera orientacija. Jie – novatoriški, originalūs, lankstūs ir tolerantiški.

Kūrybiškumas laikomas savotiška viršūne žmogiškųjų bruožų  hierarchijoje. Jis auga kartu su asmenybe ir nuolat yra (arba gali būti) tobulinamas. Žmogaus kūrybiškumo lygį gali padidinti įvairūs pratimai ir užsiėmimai. Kartu tai – ir puiki proga pailsėti nuo kasdienių rūpesčių bei sumažinti stresą.

Atlikite nesudėtingą testą ir sužinokite, koks Jūsų kūrybiškumo lygis.

Kūrybiškumo testas

Atsispausdinkite šį paveikslėlį ir paprastu pieštuku ar tušinuku užbaikite piešinėlius – taip, kaip Jūs juos matote savo vaizduotės akimis.

Įvertinkite savo piešinius ir suskaičiuokite rezultatą:

Už kiekvieną piešinėlį, kuriame yra daugiau kaip 5 detalės, pridėkite vieną balą.

Jei piešinėliuose pavaizdavote paukštį, sraigę, kopėčias ir/ar eglutę – atimkite po balą už kiekvieną.

Jei piešdami bet kurį objektą, lapą pasukote – pridėkite vieną balą.

Jei piešinėlius sujungėte tarpusavyje, už kiekvieną sujungimą pridėkite po balą.

Jei bet kuris iš keturių pieštų objektų netilpo jam skirtame laukelyje – pridėkite dar vieną balą.

Rezultatai:

0-3 balai. Išskirtiniu kūrybingumu nepasižymite: nemėgstate gilintis ir kapstytis ten, kur, Jūsų manymu, neverta. Tikslui pasiekti dažniausiai renkatės akivaizdžiausią, tiesiausią kelią. Kartais Jums sunku apibūdinti savo idėjas ir įtikinti kitus, kad tai, ką sukūrėte, yra verta dėmesio.

Jeigu testo piešinėliuose nepamatėte paukščio, sraigės, kopėčių ir/ar eglutės, vadinasi, Jums originalumo netrūksta. Jei piešinėlius sujungėte tarpusavyje ar piešdami pasukote lapą, tai – lankstumo požymis. Ugdykite savo kūrybiškumą per kūrybinę veiklą ir nustebinsite patys save.

3-5 balai. Jūsų kūrybiniai sugebėjimai aukštesni nei vidutiniai. Neretai sublizgate novatoriškomis idėjomis, tačiau trūksta užsidegimo jas išplėtojant ir įgyvendinant. Mokate analizuoti problemas ir įžvelgiate daugiau nei vieną jų sprendimo būdą. Nepaliaukite ieškoti naujų idėjų ir pasistenkite jų „nenumesti“ pusiaukelėje – nustebinsite ir save, ir aplinkinius.

6-10 balų. Jūsų kūrybingumo rodikliai aukšti, esate itin novatoriška ir originali asmenybė. Išsiskiriate netradicinėmis idėjomis ir jų gausa bet kokioje kompanijoje. Gebate žaibiškai persiorientuoti nuo vienos idėjos prie kitos, nebijote jų įgyvendinti ir nesunkiai galite savo idėjomis uždegti aplinkinius. Kūrybingumas – Jūsų stiprioji pusė. Naudokite šiuos savo talentus ir nepamirškite jų puoselėti.

„Būstovizija kūrybinės dirbtuvės“, jau 7 metus organizuoja kūrybiškas šventes, meniško laisvalaikio bei saviugdos kursus bei seminarus vaikams, suaugusiems bei įmonėms,.