„Facebook“ skatina socialinę izoliaciją, nes, pamačius laimingų draugų nuotraukas, žmogus pradeda jausti pavydą, paaiškėjo atlikus net du tyrimus.

Akademikai tvirtina, jog kas trečias „Facebook“ vartotojas po apsilankymo draugų paskyrose pradeda jausti nepasitenkinimą savo gyvenimu.

Mokslininkai iš Vokietijos tyrė daugiau nei 600 žmonių. Paaiškėjo, jog tie, kurie intensyviai domisi draugų gyvenimu socialiniame tinkle, jaučiasi nelaimingi.

Draugų atostogų nuotraukos, geros naujienos ar paprasčiausios augintinio fotografijos gali sukelti aštrų pavydą, tvirtina Berlyno Humboldto universiteto ir Darmstadto technikos universiteto akademikai.

Žmones neigiamai veikia kitų asmenų asmeninė laimė, pasiekimai darbe ar tiesiog kokybiškos atostogos.

Mokslininkai sako, jog pernelyg daug laiko draugų ir bičiulių paskyrose praleidžiantys asmenys rizikuoja tapti socialiai izoliuoti ir susirgti depresija.

Specialistai niekaip neranda atsakymo į klausimą: ar vieniši žmonės socialiniuose tinkluose ieško socialinio ryšio ar juose dar labiau įtvirtina vienišiaus atsiskyrėlio gyvenimo būdą?

Mokslininkų nuomone, nelaimingiausi yra tie, kurie socialiniuose tinkluose elgiasi pasyviai – t.y. domisi kitais, tačiau patys neskelbia jokios informacijos. 30 proc. iš 600 tyrimuose dalyvavusių žmonių sako, jog pagrindinis jų blogos savijautos dėl „Facebook“ šaltinis yra pavydas. 36 proc. prisipažino, jog kartais ar net labai dažnai po apsilankymo „Facebook“ socialiniame tinkle jiems subjūra nuotaika.

Hanna Krasnova iš Humboldto universiteto teigia: „Moksliniu požiūriu įrodėme, jog socialiniai tinklai suteikia prieigą prie daugybės gerų žinių ir paskyrų itin laimingų „draugų“, o tai skatina pavydą“.
Paprastas pavyzdys, kodėl nuliūdo viena tyrimo dalyvė: jos draugė socialiniame tinkle „Facebook“ gimtadienio proga sulaukė daugiau sveikinimų nei ji.

„Sėkmė, talentas ir turimi daiktai verčia kitus pavydėti. Tie, kurie skelbia tokią informaciją, visada nori pasipuikuoti“, - teigia specialistė. Nemažai žmonių „Facebook“ socialiniu tinklu naudojasi kaip priemone išmatuoti savo sėkmę ir populiarumą, tačiau nesusimąsto, kaip neigiamai tai veikia kitus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)