Prie kavos puodelio kalbasi Dalia ir Rūta. Dalia skundžiasi: „Žinai, niekaip negaliu pasikalbėti su saviškiu: man taip trūksta jo dėmesio, mūsų santykiai klostosi ne taip, kaip norėčiau. Jis visada sugeba išvengti rimto pokalbio”.

Rūta patarinėja: „Mes tai visada viską ramiai išsiaiškiname. Aš visada elgiuosi ramiai, švelniai, niekada nekeliu balso. Juk žinai kokie tie vyrai: jie nebesiklauso kai ant jų šauki. Be to, jei nori kad tikrai įsisąmonintų ką sakai, nesakyk daugiau nei aštuonių žodžių. Vyrai monologų nepakenčia.”

Po kelių dienų Dalia užsuka į svečius pas Rūtą ir dar net nepriėjus prie durų girdi draugės šauksmus ir grasinimus savo vyrui. Rūta atidaro duris vis dar nenusiraminusi, o Dalia nustebinta klausia: „Juk sakei, kad visada labai maloniai elgiesi su saviškiu, o dabar tu taip šaukei ant jo“. Rūta nustemba: „Aš šaukiau? Aš nešaukiau, tik norėjau įsiterpti ir pasakyti ką aš manau apie jį”

Pirmasis dalykas, kurį turėtume žinoti, tai jog tikrasis žmogaus charakteris, jo tikrosios vertybės ir nuostatos atsiskleidžia tik stresinių situacijų metu. Tai, ką mes deklaruojame prie kavos puodelio ( t.y. ramioje situacijoje), kokias vertybes ar gyvenimiškas nuostatas išpažįstame, dažnai neatitinka realybės.

Tikriausiai ne vienam teko suglumti susidūrus su žmonėmis, kurie sako viena, o daro kita. Dar apmaudžiau pasijuntame, kai kas nors prieš kelias valandas ar dienas mums „žadėjo kalnus” ir mes jau įsisvajojome, bet … staiga viskas pasikeitė 180 laipsnių kampu.
Kai kas nors sako viena, daro kita ir galbūt galvoja trečia - visa, ko galite tikėtis iš tokio žmogaus – problemų. Tai tas pats, lyg bendrautumėte su trimis skirtingais žmonėmis.

Tokie žmonės gali pasakyti, jog jie nori rimtų santykių su jumis, nors patys yra įsitikinę, kad tikrai netinkate vienas kitam. Jie elgiasi vedami savo įsitikinimų „mes netinkame vienas kitam”. Šiuos įsitikinimus subtiliai ar nelabai subtiliai demonstruoja - nerodo jums reikiamo dėmesio ar net skaudina Jus.

Viengungiai žmonės kartais sako: „Man gerai ir vienam, man nieko nereikia”, o savo elgesiu demonstruoja visai ką kita – aktyviai ieško antrosios pusės. Tokios deklaracijos užkerta kelią sėkmei, nes net ir artimiausios aplinkos žmonės pradeda nebesuprasti tikrųjų jų ketinimų.

Dažnai tiek moterys, tiek vyrai deklaruoja, kad santuoka jiems nieko nereiškia, tai tik popierius, nieko nekeičiantis gyvenime. Tai jų deklaracija. Po kiek laiko gali paaiškėti, įdomūs dalykai, jų tikrosios nuostatos: vyras iš tikrųjų neveda moters ne dėl to, kad santuokai jis neteikia reikšmės. Jis nenori vesti būtent šios moters.

Moteris teigia, kad santuoka ir įsipareigojimas du skirtingi dalykai, o viduje giliai trokšta ištekėti už mylimo vyro, priklausyti šeimai, pasijusti saugesne. Tai sukelia daug kančios. Santykiai tik blogėja, nes nėra išsakomi tikrieji ketinimai.

Žmonės dažnai nemato didžiulės takoskyros tarp to, ką deklaruoja ir to, kaip elgiasi iš tikrųjų ar ką galvoja. Pavyzdžiui, jei paklausite vadovo, kaip jis sprendžia konfliktus, išgirsite, jog jis skatina žmones nuoširdžiai pasikalbėti. Tai deklaracija. Tačiau praktikoje Jūs matote visai ką kita – konfliktai yra sprendžiami pasinaudojant savo kaip vadovo pozicija, t.y. galia.

Tai ir yra tikrosios jo iš tiesų puoselėjamos nuostatos. Vadovas nenori apgauti sakydamas, kad jis skatina žmones kalbėtis. Greičiausiai jis nė neįsisąmonina, kaip elgiasi iš tiesų. Tačiau... labai dažnai žmonės sąmoningai pateikia savo norimą elgesį kaip esamą, siekdami, kad kiti manytų jog jie iš tiesų taip elgiasi.

Atpažįstant takoskyrą tarp deklaracijų ir realaus elgesio, galima pasitreniruoti žiūrint serialus ar klausantis kalbant politikus.

Ką reiktų daryti, kad išvengtume manipuliacijų savo ir kitų atžvilgiu?
Įvardinkite žmogui jo elgesį, susiedami su konkrečiais pavyzdžiais. Neįvardindami elgesio jūs prisidedate prie manipuliacijų jumis ir kitais bei palaikote jas.

Išklausykite ir net nuoširdžiai domėkitės, ką kiti žmonės mano apie jūsų elgesį. Darykite išvadas. Taip geriau pažinsite save.

Tik sistemingas ir nuoseklus elgesys duos norimus pokyčius jūsų gyvenime. Tiesiog nuolat elkitės skaidriai, nuoširdžiai domėkitės bei supraskite tuos kurie yra šalia ir tikrai būsite maloniai nustebinti pokyčiais savo gyvenime.