Moksleivius ir lankytojus sveikinęs „Swedbank“ valdybos pirmininkas ir administracijos vadovas Antanas Danys džiaugėsi, kad mugėje atmosfera itin gyva ir sakė manąs, jog dažnas suaugęs asmuo verslumo galėtų pasimokyti iš jaunimo, nes „vaikai nekalba apie idėjas, jie ima ir daro“.

Sveikinimo žodį tarusi LR Švietimo ir mokslo ministerijos viceministrė Genoveita Krasauskienė teigė, kad verslumas yra viena iš svarbiausių kompetencijų, kurią turi įgyti jaunas žmogus bei gyrė mokyklas, kurios sudaro sąlygas jaunų žmonių verslumo ugdymui.

Mugės atidaryme taip pat kalbėjęs LR Ūkio ministerijos smulkaus ir vidutinio verslo departamento vadovas Mindaugas Danys įvertino moksleivių gebėjimą pasitelkiant šiuolaikines technologijas kurti originalius bei paklausius produktus. „Norėčiau jus sutikti po dešimties metų ir pamatyti, ką būsite sukūrę tada“, - apie mugėje dalyvavusių moksleivių potencialą svarstė M. Danys.

Originalių produktų mugėje išties nestigo. Štai iš Šilutės Vydūno gimnazijos atvykę moksleiviai prekiavo originaliais dvipusiais kilimėliais, sukurtais naudojant... nanotechnologijas. Iš polimerų pagaminti vakuuminiu principu veikiantys lipnūs kilimėliai itin universalūs – naudojant juos galima lengvai pritvirtinti ir nuimti daiktus bet kur: pavyzdžiui mobiliuosius telefonus ar navigatorius automobiliuose. Mugėje šios prekės buvo tiesiog iššluotos.
Technologijų išmanymą demonstravo ir rankų šiltukais prekiavę moksleiviai iš Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos. Nedidelis keistos spalvos skysčio pripildytas tvirto plastiko maišelis pagamintas pritaikant chemijos žinias. Spustelėjus viduje esantį metaliuką, prasideda šilumą išskirianti reakcija ir tokiu būdu per minutę maišelis sušyla bei gali sušildyti sužvarbusias rankas. Beje, šiltukas – daugkartinio naudojimo. Puikus daiktas šaltai lietuviškai žiemai!
Klaipėdos Ąžuolyno gimnazijos moksleiviams gaminio idėja irgi kilo šaltuoju sezonu. Pastebėję, kad kepures nešiojant ant ausinių ausys pavargsta ir silpsta klausa, moksleiviai sukūrė megztas kepures su integruotomis ausinėmis. Jos įmontuojamos mezginio viduje, tad išoriškai matyti tik kištukas laidui. Mokinių teigimu, produktas itin paklausus tarp stilingai atrodyti norinčio ir muziką mėgstančio jaunimo, o pagrindinis rinkodaros įrankis, kurį naudoja šiam produktui – internetas.
Ne mažiau originali ir Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos moksleivių idėja. Matydami, kaip sunku mažiems vaikams tinkamai išsivalyti dantis, mokiniai sukūrė vonios kambaryje lengvai tvirtinamus dantų šepetėlių laikiklius su... smėlio laikrodžiais. Jie paprastu ir praktišku būdu primena, kad odontologai rekomenduoja valytis dantis tris minutes. Beje, laikikliai dekoruoti populiarių animacinių filmukų herojų atvaizdais – tai ne tik praktiškas, bet ir žaismingas gaminys!

Ir tai tik keletas iš mugėje pristatytų idėjų. Renginyje netrūko ir originalių sieninių laikrodžių gaminamų iš vinilinių plokštelių ir net... batų dėžių, drabužėlių šunims, degtukų dėžučių su magnetukais (kad nepasimestų). Kaip teigė viena iš mugės lankytojų: „renginys džiugina produktų gausa ir įvairove. Net nustebau, kokie originalūs kai kurie gaminiai ir kokie verslūs bei protingi juos pristatantys moksleiviai. Nupirkau ne vieną smagią dovaną draugams ir artimiesiems“. Beje, renginyje apsilankė ir ne vienam puikiai pažįstami po ąžuolu gyvenantys antinas bei voveriukas.

Mugės metu vyko ir geriausios mokomosios bendrovės konkursas – iš viso buvo varžomasi net keliolikoje kategorijų. Vienas komisijos narių, Verslo šlovės galerijos laureatas, verslininkas, buvęs Ūkio ministras Valentinas Milaknis džiaugėsi, kad moksleiviai pasitelkia naujausias technologijas, o dalis jų ne tik gerai išmano visą verslo ciklą, bet ir vykdo puikią rinkodarą.

„Atiduodamas savo balsą atsižvelgsiu į idėjos inovatyvumą ir originalumą. Paprasta, bet labai netikėta idėja gali puikiai gyvuoti ir būti sėkmingo verslo pagrindu.“, - teigė V. Milaknis. Kuri bendrovė bus pripažinta geriausia ir iškovos teisę atstovauti Lietuvai Europos mokomosios mokinių bendrovės konkurse Londone, paaiškės jau penktadienio vakarą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)