Kuo skiriasi drovus žmogus nuo to, kuris kenčia dėl gelotofobijos? Neseniai moksliniame žurnale „Humor“ buvo publikuotas tyrimas, kurį atliko komanda iš Ciuricho universiteto Šveicarijoje ir prie kurio prisidėjo kiti mokslininkai iš dar 73 šalių. Vienas šio tyrimo tikslų buvo nustatyti, ar esti patikimas būdas įvertinti išjuokimo baimę skirtingose kultūrose.

„Žmonės juokiasi vieni iš kitų dėl skirtingų priežasčių, - "Science Daily" teigė Madrido universiteto psichologas Victoras Rubio, vienas mokslininkų, atliekančių tyrimą. - Tai sukelia atakuojamo asmens nerimą ar baimę, jis stengiasi išvengti situacijų, kuriose galėtų iškilti tokios aplinkybės, ir tai gali tapti netgi problema, kuri veikia jo socialinį gyvenimą“.

Tyrimo autoriai įpareigojo 93 mokslininkus naudotis klausimynu (išverstu į 42 kalbas) apklausiant 22610 žmones ir siekiant išsiaiškinti, ar jie kenčia nuo gelotofobijos.

Žodis „gelotofobija“ kilęs iš graikų „gelos“ – juokas ir „phobos“ – baimė.

„Mūsų tyrimas leidžia nubrėžti aiškią ribą tarp žmonių, kurie kenčia nuo šios fobijos, ir kitų, bei parodyti kultūrinių skirtumų skalę, kuri yra tokia svarbi bet kokiam galimam psichologiniam gydymui“, - sako V. Rubio.

Apie šią fobiją pirmą kartą Ispanijoje buvo kalbėta Granados universitete, devintosios tarptautinės „Humor and Laughter: Theory, Research and Applications“ vasaros mokyklos ir simpoziumo metu.

Pasak ekspertų, žmonės gali būti klasifikuojami į dvi skirtingas kategorijas, susijusias su išjuokimo baime. Tai „nesaugumo reakcija“ (bandymas nuslėpti pasitikėjimo savimi trūkumą nuo kitų, tikėjimas, kad jis yra nesąmoningai juokingas) ir „vengimo reakcija“, bandymas vengti situacijų, kuriose galima patirti pajuoką, ir tendencija įtarti, kad jei kiti juokiasi, jie juokiasi iš tavęs.

Nors šis fenomenas yra bendras visoms kultūroms, tyrimas parodo, kad egzistuoja tam tikrų skirtumų. Tokios šalys, kaip Turkmėnistanas ir Kambodža, atspindi nesaugumo reakcijas, o žmonės Irake, Egipte ir Jordanijoje daug labiau vengia situacijų, kuriose jie gali būti išjuokti. Ispanija labiau priklauso „nesaugumo poliui“.

Kitas keistas rezultatas – kad žmonės Suomijoje mažiausiai linkę tikėti, kad jei žmonės jų akivaizdoje juokiasi, jie juokiasi iš jų (8,5%), tuo tarpu Tailande tuo tiki net 80% žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)