Buvo ištirta daugiau nei milijono žmonių emocinis intelektas ir nustatyta, kad socialinis supratingumas – įgūdis, kurio daugeliui stinga. Mums trūksta jo, nes koncentruojamės į tai, ką pasakyti toliau ir kaip kitų žmonių sakomi dalykai veikia mus. Taip net pamirštame savo pašnekovus, sakoma pranešime spaudai.

Ir tai problema, nes žmonės – sudėtingi sutvėrimai. Neturėkite nė mažiausios vilties suprasti pašnekovą, jei viso savo dėmesio nenukreipsite į jį ar ją. Socialinio supratingumo grožis yra tame, kad vos kelios korekcijos Jūsų kasdieniame verbaliniame sraute gali žymiai pagerinti santykius su kitais.

Visi esame prikalbėję dalykų, kuriuos pašnekovai interpretavo kitaip, negu turėjome galvoje. Dar dažniau praveriame burną net nepagalvoję, kokią įtaką kitam žmogui gali padaryti mūsų žodžiai.

1. „Atrodai pavargęs“

Kaip atrodo pavargę žmonės? Juk retai kada tai malonus vaizdas. Jie yra labai nemalonūs, liūdnų akių ir netvarkingų plaukų, sunkiai susikoncentruojantys, paniurę. Sakyti kažkam, kad atrodai pavargęs, tas pats, kaip apipilti juos ką tik išvardintu negatyvu.

Vietoj to geriau paklauskite „kaip sekasi?“ Daugelis žmonių klausia, ar žmogus yra pavargęs todėl, kad turi tikslą ir norą kažkuo padėti. Užuot kažką teigdami, tiesiog paklauskite. Tokiu būdu jis galės atsiverti ir pasidalinti savo jausmais. Maža to, Jumyse išvys rūpestingą žmogų, o ne įžūlų ir nemandagų priekabą.

2. „Oho, numetei gal toną“

Vėlgi, gera reiškiantis komentaras, šiuo atveju netgi komplimentas, sukuria įspūdį, jog kritikuojate. Sakyti kažkam, kad asmuo numetė svorio suponuoja įspūdį, kad jis/ji – apkūnus (-i). Čia peršasi lyginimas, neva seniau atrodė prastai, nors, suprantama, jam to neminėjote.

Vietoj to geriau sakykite: „Atrodai fantastiškai“. Venkite palyginimų. Tiesiog pagirkite, koks žmogus yra dabar. Juk atrodo gerai, tiesa? Taip iš akiračio išbrauksite ir jo nemalonią praeitį.

3. „Tu jai/jam ir taip buvai per gera (-s)“

Kai kalbama apie bet kokios rūšies santykius, nesvarbu, asmeninius ar profesinius, šis Jūsų komentaras implikuoja, kad žmogus turi prastą skonį ir klaidingai pasirinko partnerį. Bent jau Jūsų nuomone.

Vietoj to sakykite: „Jo/jos praradimas!” tai rodo tokią pat entuziastingą paramą, tik be kritikos, kad kas nors turi prastą skonį.

4. „Jūs visada...“ arba „Jūs niekada...“

Žmonės nelinkę savęs apibūdinti kaip viena ar kita, todėl taip jų ir nevertinkite. Sakyti, kad „bent jau jūs niekada“ reiškia sukurti situaciją, kuomet pašnekovas puls gintis ar kitaip atsakinėti, o tai, viso labo – laiko švaistymas. Juk geriau kalbėtis tuomet, kai turime ką pasakyti, tiesa?

Verčiau tiesiog išduokite, ką žmogus padarė blogai ir kaip Jums tai atrodo. Susikoncentruokite ties faktais. Jei tokie pašnekovo veiksmai pasikartoja gan dažnai, galite tiesiog sakyti „man pasirodė, kad tai darote dažnai“ arba „tai darote pakankamai dažnai, net aš pastebėjau“.

5. „Kaip tokio amžiaus, atrodote puikiai“

Naudodami „kaip tokio“ visada skamba įžeidžiai ir nemandagiai. Niekas nenori būti „protingas kaip blondinė“ ar „greitas kaip vėžlys“. Žmonės paprasčiausiai nori būti geros formos, gražūs ir protingi.

Vietoje to geriau sakykite: „atrodai puikiai.“ Amžiaus kriterijai – nėra komplimentas.

6. „Kaip kad sakiau prieš tai...“

Mes visi kartais pamirštame ką sakę. Ši frazė demonstruoja, kad esate įsižeidęs todėl, jog turite dar kartą pakartotį informaciją, kurią jau esate sakęs seniau. O tai yra sudėtinga pašnekovui, nuoširdžiai besidominčiam tuo, ką norite pasakyti. Tai, kad įsižeidžiate, nes esate priverstas kažką pakartoti, suponuoja įspūdį, jog jaučiatės nesaugiai arba esantis geresnis už kitus.

Kuomet pakartojate dar kartą, geriau tai padarykite labiau įsimintinu, įdomesniu ir aiškesniu būdu. Taip jie atsimins, ką sakėte.

7. „Sėkmės!”

Labai subtilus palinkėjimas. Tikrai ne pasaulio pabaiga, jei kam nors palinkėjote sėkmės. Tačiau galite pasakyti ir geriau, nes ši frazė sudaro įspūdį, kad pašnekovui prireiks sėkmės, idant kažkas pavyktų.

Geriau sakykite: „tu gali“. Nes kažkam linkėdami sėkmės galite sumenkinti jo/jos pasitikėjimą savimi.

8. „Tavo reikalas“ arba „kaip nori“

Nors Jums galbūt kas nors ir visiškai neįdomu ar nesvarbu, žmogui, kuris klausia Jūsų nuomonės, ji, ko gero, yra labai svarbi. Kita vertus juk net nebūtų klausęs.

Geriau sakykite: „neturiu nuomonės šiuo klausimu, bet kelis dalykus reikėtų apsvarstyti. Jie yra...“ Kai siūlote nuomonę, tai parodo, kad Jums rūpi klausiantis žmogus.

9. „Na, aš bent jau niekada...“

Ši frazė yra agresyvi. Jos tikslas – nukreipti dėmesį nuo Jūsų ką tik padarytos klaidos ir sutelkti visų dėmesį į kažkokią nesusijusią, kurią pašnekovas padarė praeity (ir dėl kurios jau jam turėtų būti seniausiai atleista).

Geriau sakykite „Atsiprašau“. Pripažinti savo klaidą yra geriausias būdas diskusijai suteikti racionalumo, ramumo, kuomet galėsite viską išspręsti. O kaltės pripažinimas – geriausias būdas išvengti temos plėtojimo.

Nūdienos komunikacijoje maži dalykai reiškia labai daug. Pasinaudoję šiais pasiūlymais nustebsite, kokią nuostabią naudą jie atneš.

„Komunikacijoje labai svarbu apgalvoti kiekvieną savo žodį. Tai, ką pasakome, pašnekovui gali reikšti netikėtai daug. Nustebtume sužinoję, kokių dalykų žmonės padaro paveikti verbalinės komunikacijos – juk jie gali imtis ir nusikalstamos veikos. Neskubėdami ir pagalvodami, ką sakyti, Jūs ne tik būsite protingesnis žmogus, bet galbūt kam nors ir išgelbėsite gyvybę“ įžvalga dalinasi „63 Wire Marketing“ pardavimų vadybininkė Simona Lošytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)