Pasirodo, yra keletas metodų, kurie padės blokuoti blogų minčių atsiradimą arba susidoroti su jomis, jeigu jos vis dėlto jus aplanko. Daugumą šių metodų siūlo amerikiečių psichologas Danielis Wegneris, šiai problemai skyręs kelis savo gyvenimo dešimtmečius.

1. Persijunkite

Jeigu aplankė blogos mintys, pasistenkite perjungti savo sąmonę į kokį kitą objektą, apie kurį taip pat mėgstate galvoti, tik jam būdingos teigiamos konotacijos. Turėkite atsargoje keletą minčių „su tęsiniu“, kurios kelia vis naujus klausimus ir būtinybę atsakyti į juos, vadinasi, ištraukia į visai kitą apmąstymų srautą.

Ar tiesa, kad Brado Pitto raumenys silikoniniai? Kažkur apie tai skaičiau. Tačiau jeigu tai tiesa, tai kaip jis jais naudojasi? Juk silikonas negali susitraukinėti taip, kai susitraukia tikri raumenys. O gal yra kažkoks būdas priversti juos tai daryti?

Beje, dar egzistuoja sąmokslo teorija, pagal kurią mūsų Žemė iš tikrųjų yra plokščia, ir tik piktavalių mokslininkų šutvė jau kelis amžius mums primygtinai siūlo apvalios mūsų planetos viziją. Palaukite, o kaip gi palydovinės nuotraukos ir įrašai iš kosmoso? Juk visa tai galėjo suklastoti tie patys mokslininkai.

O kaip su ašigaliais? Ašigalis yra tik vienas – Šiaurės, ir jis yra plokščios kaip diskas žemės centre, o palei disko šonus yra ledynai, kuriuos mokslininkai pristato kaip Antarktidą.
Patikėkite, tokios ir panašios sapalionės jūsų mintis nuneš visiškai kita linkme.

2. Venkite streso

Kai kurie žmonės mano, kad su įkyriomis mintimis susidoroti gali padėti stiprus įspūdis. Pavyzdžiui, skandalas su kaimynais arba bėgimas nuogam naktinio miesto gatvėmis. Tačiau tyrimai rodo, kad kuo labiau supurtote savo emocijas, tuo silpnesni esate prieš neprašytų minčių invaziją.

Todėl pasistenkite nusiraminti ir pailsėti – kuo daugiau jėgų turėsite ir kuo geresnės būklės bus jūsų smegenys, tuo daugiau galimybių turite atremti nemalonių minčių ataką. Bent jau taip D. Wegneris tvirtina savo knygoje „Setting Free the Bears: Escape from Thought Suppression“.

3. Atidėkite blogas mintis

Susitarkite su įkyria mintimi – būtinai skirkite jai dėmesio, bet tik vėliau. Į savo dienotvarkę įtraukite „pusvalandį sunkiems apmąstymams“, tačiau tam reikia skirti laiką ne prieš miegą, o, pavyzdžiui, per patį darbo dienos įkarštį. Per pietų pertrauką pagalvoję apie tai, kas jums neduoda ramybės, pakankamai greitai atsiribosite nuo problemų vos tik grįšite į darbą.

Anksčiau ar vėliau pasąmonė įpras prie to, kad įkyrioms mintims skirtas laikas yra griežtai įrėmintas, todėl jos liausis jus kankinti kitu laiku. Štai dabar galima galvoti, kaip atsikratyti blogų minčių ir joms skirtu laiku.

4. Susikoncentruokite į įkyrią idėją

Kažkada pas didį mediką Abu Ali ibn Siną atėjo pacientas, kuris skundėsi trūkčiojančiu akies voku. Gydytojas pasiūlė iš pažiūros abejotiną gydymą – kas valandą specialiai pradėti mirkčioti trūkčiojančiu voku. Pacientas nusijuokė, tačiau pažadėjo griežtai laikytis šio patarimo. Po kelių dienų jis atėjo padėkoti gydytojui už pagalbą.

Pagal tą patį principą veikia ir blogos mintys. Kai kokios nors pradeda įkyrėti, pabandykite priversti save apgalvoti jas iš visų pusių, apmąstykite jas ir vienaip, ir kitaip, priverskite save bijoti, kad galite pamesti tas mintis. Ir jūs pakankamai greitai pajausite, kad tos mintys jus apleidžia.

5. Pripažinkite nemalonios minties neišvengiamumą

Dar vienas būdas, padedantis atsikratyti įkyrių minčių – jų atsiradimo baimę pakeisti visišku abejingumu joms. H. Russas savo knygoje „The Happiness Trap: How to Stop Struggling and Start Living: A Guide to ACT“ pataria išmokti apie tai galvoti kaip apie kažką išorinio.

Pavyzdžiui, jeigu jus persekioja nemaloni mintis apie tai, kad jus paliko mylimas žmogus, įpraskite prie įsivaizdavimo, kad ta mintis neturi nieko bendro su juo (ar ja), o egzistuoja pati savaime – štai dabar aš atsigulsiu ir mane vėl aplankys mano Mintis numeris vienas.

Išmokite galvoti, kad ši mintis nesivysto ir nepraneša jums nieko naujo – ji paprasčiausiai ateina ir išeina, kaip ateina ir išeina vidurnaktis ar žiema. Ir labai greitai pajausite, kad ta įkyri mintis tikrai išeina.

6. Pamedituokite

Meditacija – puiki savo sąmonės organizavimo metodika, padedanti kontroliuoti mintis. Praktikuokite meditaciją kiekvieną dieną, stenkitės pasiekti būseną, kai galvoje visiškai nėra jokių minčių. Tai nėra paprasta, tačiau jeigu to išmoksite, galėsite iššaukti šią būseną vos panorėję, įskaitant ir tas akimirkas, kai nepageidaujamos mintys būna įkyriausios.

D. Ormanas savo knygoje „Stop Negative Thinking: How To Stop Worrying, Relieve Stress, and Become a Happy Person Again“ teigia, kad įkyri mintis, nesulaukusi palankaus pastiprinimo (pasirengimo suteiktai jai savo smegenų resursų), pradeda silpti ir galiausiai dingsta.

7. Pagalvokite apie savo tikslus

Kuo įkyri mintis skiriasi nuo dujų? Dujos, kaip mes žinome iš fizikos vadovėlio, užima visą joms suteiktą erdvę, o įkyri mintis – dar ir tą, kurios niekas jai nesuteikė. Įkyri mintis pratina mus susikoncentruoti į ją, o mes pamirštame, kad pasaulyje yra tiek gerų dalykų, apie kurios galvoti kur kas maloniau.

Įkyrios mintys ypač mėgsta žmones, kurie neturi nei didelių gyvenimo tikslų, nei įdomių pomėgių. Ištraukite save iš liūdnų apmąstymų, galvokite apie kelią į sėkmę, apie tai, kas teikia jums malonumą. Jeigu dėsite pastangas, pamažu jums pavyks įvaldyti teigiamas mintis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)