Tad žvalgykitės, klausinėkite buhalterius ir išsiaiškinkite, kurie Jūsų verslui tinka labiausiai. Pateikiame Jums klausimus, padedančius apsispręsti.

1. Su kokiais klientais Jūs dirbate?

Norite įsitikinti, kad Jūsų buhalteriai supranta Jūsų verslo rūšį. Restorane reikia laikytis vienokių algų mokėjimo ir kišenpinigių mokėjimo taisyklių, o statybos verslas turi spręsti klausimus, susijusius su pagal sutartis dirbančiais darbuotojais. Nekilnojamojo turto plėtros įmonėje bus taikomi tam tikri kriterijai, kuriais remiantis bus pateikiamos pajamų deklaracijos. Jums reikia buhalterio, kuris dirbo įmonėse, giminingose jūsiškei ir žinos visų pramonių plonybes.

2. Kokia Jūsų bendradarbiavimo su mokesčių inspekcija patirtis?

Žmonės dažnai pasakytų, kad labai svarbu yra pasisamdyti universitetinį išsilavinimą turinčius, diplomuotus buhalterius, nes jų akiratis platesnis. Nors diplomuoti buhalteriai yra įgiję valstybinį išsilavinimą ir mokėsi finansų ar buhalterinės apskaitos srityje, kolegijas baigę buhalteriai paprastai turi didesnę patirtį ir yra vykdę įvairesnę praktiką. Jiems pažįstama mokesčių inspekcijos virtuvė, kurioje jie matė ir šilto, ir šalto. Jie geriau suvokia kaip veikia mokesčių inspekcija. Kita vertus, universitete diplomuoti buhalteriai tikriausiai turės didesnę plataus finansinio planavimo patirtį, audito vingrybes. Tačiau ne išsilavinimas svarbu, o kaip Jūsų buhalterio patirtis siejasi su Jūsų verslu.

3. Esate konservatyvus ar agresyvus buhalteris?

Kai kurie buhalteriai nori nurašyti viską, ką tik gali, kiti gi laikosi konservatyvesnio požiūrio. Svarbu išsiaiškinti ko reikia ir susirasti buhalterį, kuriam Jūsų filosofija yra priimtina. Jei buhalteriai pasakys, kad jie specializuojasi ieškodami įspėjamųjų ženklų, galinčių iššaukti auditą, jie gali nerašyti tiek ataskaitų, kiek prireiks. Jie tik glaistys pavojingas vietas.

4. Kaip rašote sąskaitas už paslaugas?

Kai kurie buhalteriai nori, kad būtų mokama už valandas, kiti tikisi gauti fiksuotą atlygį. Jei į savo buhalteriją žvelgsite praktiškai, apmokėti už valandas yra geriau, nes galite ir neturėti tiek nepertraukiamo darbo buhalteriui. Buhalterinė įmonė užmokestį ims tik už atliktų darbų kiekį ir visą atsakomybę prisiims sau. Nesvarbu, kaip atsiskaitysi, tačiau būtina gauti buhalterio mokesčių sąmatą. Pateikite savo praėjusių metų mokesčių deklaracijos kopiją, kad, prieš pateikdami pasiūlymą, buhalteris galėtų susipažinti su Jūsų verslu.

5. Kaip Jums pavyksta dirbti su keliais klientais?

Atkreipkite dėmesį į klientų sąrašą, su kuriais buvo dirbta, paklauskite, kiek daugiausia ir ar iš įvairių sričių buhalteriai yra aptarnavę vienu metu. Taip pat svarbu, kiek žmonių dirbs prie Jūsų buhalterinių reikalų – jei vienas, yra tikimybė, kad jis susirgs ir nebus jo kuo pakeisti.

6. Su kokia programa dirbate?

Neturėtumėte rinktis buhalterių remiantis jų naudojamomis mokesčių programomis, bet neprošal paklausti visgi su kokiomis programomis jis moka dirbti. Sakykime, jei visi Jūsų buhalteriai naudosis „Rivile“, galės lengvai keistis informacija. Tai, kad pasamdytas buhalteris naudojasi neaiškiomis mokesčių programomis, darbo kokybei įtakos galbūt ir neturės, bet kaitalioti buhalterius bus sudėtingiau.

7. Kaip dažnai kalbėsimės mokesčių klausimais?

Kiekvienas buhalteris bus kitoks kai pradėsime aptarinėti mokesčių planavimo dažnumą. Kaip dažnai reikėtų kelti mokesčių planavimo tikslus? Išsiaiškinkite, koks buhalterio požiūris šiuo klausimu ir įsitikinkite, ar Jus toks tenkina. Kaskart bendraudami norite susilaukti malonaus aptarnavimo, kad viskas būtų aiškiai ir konkrečiai paaiškinta, jei kažko reikalaujama – pagrįstai. Ne visiems verslininkams „buhalterinė“ kalba ir mokestiniai reikalai yra lengvai įkandami ir jie nori kuo operatyviau ir žmogiškiau viską suprasti.

Jei prieš samdant atsakingai paklausite šių septynių nesudėtingų buhalterinių klausimų, neabejojame, kad ateityje Jūsų tikrai nesivaikys įvairiausi su mokestiniais įmonės reikalais susiję nemalonumai, o ir buhalterio balsą norėsis išgirsti vis dažniau.