Ir ne visada žinome, kaip apsisaugoti, kaip sau padėti. Tad pabandykite išsiugdyti šiuos septynis geros psichologinės savijautos įgūdžius ir pajusite, kad tampote emociškai stipresni.

Valdykitės, kai pralaimite. Nesėkmė iškreipia mūsų gyvenimo suvokimą - tikslai atrodo nebepasiekiami, gabumai nepakankami. Jei mes manome, kad gali nepasisekti, pasijuntame sugniuždyti ir prarandame motyvaciją.

Pasistenkite išsiugdyti įprotį nustumti mintis apie nesėkmes į šalį, sudarykite mintyse sąrašą tų dalykų, kuriuos jūs galite atlikti, kad jums pasisektų (pavyzdžiui, labiau pasistengti, tinkamai pasiruošti, suplanuoti, apmąstyti veikimo būdus ir t.t.). Apsvarstykite, kaip jūs galite pagerinti kiekvieną etapą. Tai padidins sėkmės galimybę, padės kovoti su neigiamomis mintimis.

Raskite kiekvienoje nesėkmėje ar skausme prasmę – jos sustiprina dvasiškai, padeda koreguoti veiksmų planą ir siekti naujų tikslų. Aišku, tai reikalauja laiko, tačiau prisitaikymas, graužimasis dėl nesėkmės taip pat užima daug laiko. Tačiau jei įprasite viską analizuoti, ieškoti priežasčių, kodėl nepavyko, suprasite, jog nepasisekus taip pat kažką laimėjote, įgijote patirties, išmokote vertinti gyvenimą ir jus supančius žmones, atskirti tai, kas vertinga.

Nedelskite, nedvejokite, nesvarstykite pernelyg ilgai. Jei pernelyg ilgai apmąstome nepasisekusius dalykus, išgyvename dėl jų, mes nebesugebame racionaliai ieškoti priežasčių. Vietoj to, mes mintyse atkartojame visą nepasisekusių įvykių scenarijų, jaučiamės dar labiau prislėgti. Stenkitės nuvyti slegiančias mintis į šalį, vos tik pajusite, kad norisi prie jų grįžti. Jei tai padaryti sunku, imkitės veiklos, kuri padės išsiblaškyti – spręskite galvosūkius, nueikite į kokį renginį ir pan.

Didinkite savivertę. Pasitikėjimas savimi didėja, kai mes esame apie save geros nuomonės. Tačiau jausdamiesi blogai mes tampame dar labiau savikritiški, kaltiname save, taip mažindami savivertę, nors ji ir taip maža. Pasitikėjimą savimi reikia ugdyti, „grūdintis“, rūpintis taip, kaip rūpinamės savo imunine sistema. Gailėtis savęs – blogiausias būdas bandyti pakelti savivertę. Jei kyla slegiančios, skatinančios nepasitikėjimą savimi mintys, pagalvokite, ką jūs patartumėte panašiai besijaučiančiam draugui. Galite užsirašyti patarimus, paskui skaitykite kaip kažkieno laiškus.

Jei jūsų kandidatūrą atmetė, ypač svarbu neprarasti pasitikėjimo savimi. Pripažinimas netinkamu ypač skausmingas, jaučiamės niekam tikę, nevykėliai, nemylimi, silpni... Atmetimas ypač žeidžia ir yra skausmingas ne dėl to, kad kas nors blogai mumyse, bet dėl to, kad mes patys pernelyg tai sureikšminame. Geriausias būdas emociniam skausmui palengvinti – galvoti apie tas savybes, kurias jūs savyje vertinate (pvz., kūrybingumą, ištikimybę, teisingumą...). galite pabandyti sudaryti tokių savybių sąrašą ar apie vieną jų, svarbiausią jums, parašyti plačiau.

Kovokite su vienatve, kelkite pasitikėjimą savimi: užsitęsusi vienatvė ypač neigiamai veikia emocinę mūsų sveikatą. Įrodyta, kad vienatvė netgi mažina gyvenimo trukmę. Problema ta, kad jausdamiesi vieniši žmonės stengiasi išvengti rizikos būti atstumti, todėl neieško galimybių ką nors pakeisti. Geriausias būdas įveikti vienatvę – pakeisti savo elgesį, nustoti vengti žmonių (juk dažnai uždaresni žmonės atsisako eiti į vakarėlį, kuriame nieko nepažįsta). Prisiminkite draugus, su kuriais bendravote praeityje, pakvieskite jus kur nors išeiti. Stenkitės neatsisakyti, jei esate kur nors pakviesti.

Venkite kaltės jausmo, savigraužos, stenkitės pataisyti santykius, kuriuos sugadinote. Atsiprašymas ugdo empatiją, pasistenkite, kad jis atrodytų nuoširdus. Taip jūs atsikratysite kaltės jausmo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)